Zoranu Predinu so zaradi udarca sodnika policisti izrekli le zakonsko predpisano globo. Foto: Aleš Fevžer
Zoranu Predinu so zaradi udarca sodnika policisti izrekli le zakonsko predpisano globo. Foto: Aleš Fevžer
Zoran Predin
V Unionu Olimpiji pojasnjujejo, da so izgredniku odvzeli sezonsko vstopnico, posameznik pa se je ustno in pisno tudi sam odpovedal obisku njihovih tekem v prihodnje. Foto: Aleš Fevžer
Predin izgubil živce in napadel sodnika

Glasbenik Zoran Predin, ki je na tekmi med Unionom Olimpijo in Budivelnikom iz Kijeva poskrbel za enega večjih izgredov na slovenskih športnih prizoriščih, saj je fizično napadel enega izmed sodnikov na mednarodni tekmi, jo je kljub razmeroma strogi slovenski zakonodaji, kar se tiče navijaških izgredov, precej dobro odnesel.

Večja pooblastila policistov
Zakon o nalogah in pooblastilih policije, ki je policistom dal večja pooblastila za posredovanje pri incidentih na športnih prizoriščih, je začel veljati lani maja. Zakon med drugim tako policiji kot sodnikom omogoča, da odstranijo izgrednike s kraja dogodka ali pa da ti pozneje celo dobijo trajno prepoved udeležbe na športnih dogodkih, tako da se morajo ob tekmah javljati na lokalni policijski postaji.

Tako je v omenjenem zakonu med drugim navedeno, da "če je bila oseba na športni prireditvi ali v zvezi s športno prireditvijo zalotena pri dejanju, ki ima znake prekrška zoper javni red in mir z znaki nasilja ali znake kaznivega dejanja z znaki nasilja, in je glede na okoliščine mogoče pričakovati, da bo nadaljevala s takšnimi ravnanji, ji sme policist izreči ukrep prepoved udeležbe na športnih prireditvah za obdobje enega leta. Policist po obravnavi dejanja, ki ima znake prekrška ali kaznivega dejanja, osebi takoj z ustno odredbo izreče ukrep prepoved udeležbe na športnih prireditvah."

Predinu pa omenjeni ukrep, ki so ga sicer policisti že izrekli nekaterim vročekrvnim udeležencem na drugih športnih dogodkih, ni bil izrečen. "Policija ima pooblastilo, da se ob pogojih (nadaljevanje nasilnega dejanja in dotedanja ravnanja z znaki nasilja) izreče ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah. Ukrep se posreduje v sodno presojo. Ukrep na športni prireditvi ni bil izrečen, saj ni bilo zakonskih pogojev," pojasnjujejo na Policijski upravi Ljubljana.

Kazen za udarec med 333 in 625 evri
V nekaterih medijev je bilo navedeno, da naj bi bil Predin za svoj zahrbtni napad na sodnika kaznovan le z 80 evri kazni oz. s 40 evri, če bi plačal v osmih dneh. Zakon o varstvu javnega reda in miru pa denimo v 6. členu predpisuje, da kdor koga udari, se kaznuje z globo od 333,83 evra do 625,94 evra, pretepači pa se kaznujejo celo z globo od 417,29 evra do 1.251,88 evra.

Kakšno kazen so policisti izrekli Predinu, na PU-ju Ljubljana ne razkrivajo, temveč so razkrili le, da je bila izrečena v znesku, kot ga določa zakon o kršitvah javnega reda. Prav tako niso posredovali informacije, ali nameravajo sprožiti kakšne dodatne postopke proti izgrednikom na omenjeni tekmi.

O pravnih postopkih Union Olimpija še razmišlja
Union Olimpija bo skoraj zagotovo denarno kaznovana zaradi izgredov na tekmi z Budivelnikom. Ali bo zaradi tega sprožila kakšne pravne postopke proti izgrednikom, pa se še ni odločila. "O tem, kot tudi o sankcioniranju varnostne službe, ki incidenta ni uspela preprečiti, bo klubsko vodstvo v okvirih pravnih zmožnosti odločalo v bližnji prihodnosti," so pojasnili v ljubljanskem košarkarskem klubu. Sicer pa so proti Predinu sprejeli nekatere manjše ukrepe že neposredno po napadu na delivca pravice na košarkarskem igrišču.

"Union Olimpija je incident nemudoma po tekmi najstrožje obsodila. Šlo je za nepričakovan izgred posameznika. Povzročitelja izgreda je na licu mesta sankcionirala policija, s klubske strani mu je bila odvzeta sezonska vstopnica, posameznik pa se je ustno in pisno tudi sam odpovedal obisku naših tekem v prihodnosti. Kakršnega koli nasilja na naših tekmah ne bomo tolerirali, zato bomo odslej še dodatno okrepili varovanje prireditve," še razlagajo v najtrofejnejšem slovenskem košarkarskem klubu.

Predin izgubil živce in napadel sodnika