V gorah so ta čas razmere lahko nevarne. Foto: MMC RTV SLO
V gorah so ta čas razmere lahko nevarne. Foto: MMC RTV SLO

Nesreča se je zgodila v ponedeljek dopoldne na območju Vrtače v Karavankah v občini Žirovnica. Uprave RS za zaščito in reševanje je poročala, da je avstrijski turni smučar med zdrsom utrpel hude poškodbe hrbtenice, rok in glave. Prvo pomoč mu je na kraju nudil prijatelj, nato pa gorski reševalci. Ponesrečenega je vojaški helikopter odpeljal na zdravljenje v Univerzitetni klinični center Ljubljana.

Na Policijski upravi Kranj zato znova opozarjajo, da je zadrževanje v gorah, zlasti na bolj izpostavljenih območjih z večjimi še zasneženimi nakloni, zelo nevarno. Nevarne niso le ledene površine, temveč je tudi velika verjetnost proženja snežnih plazov.

Zgornja plast videti trdna, a ko posije sonce ...
V minuli zimi je v gorah zapadlo veliko snega, snežna podlaga pa zaradi razmeroma visokih temperatur ni idealna, saj se snežne plasti zaradi kombinacije toplega ozračja ter menjavanja dežja in sneženja med seboj niso dobro sprijele. Lepo vreme običajno prinese visoke temperature čez dan, ponoči pa se občutno znižajo. Zgornja plast snega zato zmrzne in na pogled je videti stabilna, kar pa se ponekod lahko spremeni že dopoldne, zlasti pa popoldne, ko lahko plazi tudi trenutno moker in težek sneg.

Policisti zato obiskovalcem gora in turnim smučarjem svetujejo, naj se za turo dobro pripravijo, na pot naj se odpravijo dovolj zgodaj, potek poti pa prilagajajo razmeram. Zelo priporočljivo je, da imajo obiskovalci gora družbo in ustrezno opremo oz. plazovni trojček - plazovna žolna, sonda in snežna lopata. Zelo uporaben je tudi nahrbtnik z zračno blazino, ki lahko izboljša možnost preživetja v plazu.