Robertu Časarju, Srečku Prijatelju in Marjanu Mikužu sodijo na koprskem sodišču. Foto: MMC RTV SLO
Robertu Časarju, Srečku Prijatelju in Marjanu Mikužu sodijo na koprskem sodišču. Foto: MMC RTV SLO
Sojenje Prijatelju, Časarju in Mikužu

Obtoženi so nezakonitih poslov pri prodaji zemljišč na Krasu za potrebe luškega logističnega terminala. Pri tem naj bi si dobro napolnili žepe, Luko pa oškodovali za 2,2 milijona evrov.

Časar je obtožen zlorabe položaja in nedovoljenega prejemanja daril, Mikuž se zagovarja zaradi domnevne pomoči pri zlorabi položaja in nedovoljenega dajanja daril, Srečka Prijatelja pa obtožnica bremeni napeljevanja k zlorabi pomoči ter sprejemanja in dajanja daril.

Trojica se je pred meseci na predobravnavnem naroku izrekla za nedolžno. Potem ko sodišče ni ugodilo taktičnim manevrom odvetnikov obtoženih, ki so premikali začetek sojenja, se je danes glavna obravnava lahko začela.

Kupimo, prodamo, za nagrado imamo
Prvoobtoženi Robert Časar pri kupovanju zemljišč na Orleški gmajni Mikuževi nepremičninski agenciji Premik Net leta 2007 ni podaljšal pogodbe, po kateri je bil Premik upravičen do štiriodstotne provizije. Raje je z Mikužem sklenil dogovor, ki je Premik Netu omogočil, da z luškim predujmom zemljišča odkupi od lastnikov, pozneje pa jih po bistveno višji ceni proda Luki. Razlika v ceni je bila 2,2 milijona evrov.

Dogovor trojice je bil, da si jo "pravično" razdelijo na tri enake dele. Tako naj bi Prijatelj, ker je med seboj povezal Časarja in Mikuža, zase zahteval 243 tisoč evrov, Časarju pa je, navaja obtožnica, Mikuž izročil nagrado dvakrat. Prvič sta se sešla na Razdrtem, kjer je Časar dobil 36 tisoč evrov, nato pa še na Kozini, kjer je postal bogatejši za 50 tisočakov.

Le klobase ali mastna provizija?
Nekdanji predsednik uprave Luke je v svojem zagovoru obtožnico označil za konstrukt.
"Luka ni bila v ničemer oškodovana, te obtožbe so skrajno žaljive do mene in neresne." Časar, ki se zdaj preživlja s kmetovanjem, njegov letni prihodek pa po njegovih navedbah znaša sedem tisoč evrov neto, je vse obtožbe zavrnil.

Občasno bizaren zagovor je oprl na napake, ki naj bi jih odkril v obtožnici. Tako je nasprotoval navedbam, da ga je luški voznik na srečanje na Razdrto, kjer naj bi dobil denar, pripeljal v mercedesu. Luka naj bi takrat imela le službeni audi A8. Na Kozini pa se niso sešli v restavraciji, ker je lokal v resnici pivnica. Sestajali so se, da bi preverili anekse, zemljiške podrobnosti, ker naj bi imel Mikuž težave pri nakupu parcel. Da bi prejel provizijo, zanika. Ali je bil navzoč tudi Prijatelj, se ne spomni. Je pa bil nekajkrat tudi pri Prijatelju doma: "Od Srečka sem kdaj prejel le kako klobaso ali pršut."

Denar skril pred nekdanjo ženo
S Prijateljem sta se spoznala, ko si je ta kot poslanec nabiral politične točke prav pri luškem projektu na Krasu. "Srečko je železničar po duši, zato si je zelo prizadeval za ta projekt." Kakšne so bile povezave med Prijateljem in Premik Netom, ne ve. Prav tako se ne spomni, kdo v Luki je vodil pogajanja o nakupu zemljišč, kdo se je podpisoval pod pogodbe, niti kdo je oblikoval pogoje in cene nakupa.

Račun pri banki Hypo, na katerem so preiskovalci odkrili le gotovinske pologe, je odprl zato, ker je hotel prekiniti sodelovanje z Banko Koper in zato, da bi prihranke skril pred nekdanjo ženo.

Povišan v kuharja 1
Marjan Mikuž je tudi danes vztrajal, da je tako Časarju kot Prijatelju denarno nagrado izročil. Zagovor Srečka Prijatelja pa bi lahko označili za že videno in slišano. "Mislim, da mi posredništvo med Časarjem in Mikužem ne pritiče. Naj mi že enkrat kdo pove, kje je teh 245 tisoč evrov, bi jih bil zelo vesel. Z nikomer se nikoli nisem pogovarjal o kakršnih koli provizijah. Časarja poznam še iz poslanskih časov, Luka mi je blizu, je okno v svet in projekt logističnega terminala na Krasu ter je bil za vse nas zelo zanimiv in pomemben. S Časarjem naju je družilo samo delo." Po njegovih besedah naj bi se Mikuž vrinil v ta posel. Na prvem srečanju je bil bitko še z dvema nepremičninarjema. Vse dokaze, vključno z izsledki prisluhov in SMS-sporočili, Prijatelj označuje kot strgane iz konteksta in časovnega okvira.

"Vse je groba laž"
Priznal je, da je bil do Mikuža besedno res grob: "Takega besednjaka si poslanec res ne bi smel privoščiti, ni dostojno." Toda k temu ga je prisililo Mikuževo ravnanje, saj mu ni hotel plačati zneska 323 tisoč evrov, ki mu je pripadal od skupne gradnje poslovno-stanovanjskega objekta v Sežani. Zato je znesek poskušal izsiliti. Predajo denarja so nato, spomnimo, preprečili kriminalisti.

"Kratene so mi pravice, zaprt sem v celici kot pes." Pravico išče na evropskem sodišču. "Nisem konflikten, v vsem tem času na Dobu nisem bil vpleten v niti eno tako situacijo. Povišali so me celo v kuharja 1," je povedal v preiskavi.

Nadaljevanje prihodnji teden
Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji teden. Predsednica senata je odločila, da se obravnavi "priključi" tudi sprva izločeno sojenje zoper Marjana Mikuža in njegovo tedanjo sodelavko Loredano Bratož, in sicer v delu, kjer se jima očita, da sta Prijateljevi tašči zamolčala prodajo njenega zemljišča in jo s tem ogoljufala za 404.000 evrov. Proces zoper njiju je bil sprva izločen zaradi zdravstvenega stanja Bratoževe, vendar je sodni izvedenec zdaj presodil, da se je sposobna udeleževati sodnih obravnav.

Eugenija Carl, TV Slovenija

Sojenje Prijatelju, Časarju in Mikužu