Kako dolgo bo trajal postopek izročitve, ni mogoče natančno napovedati, saj sta potek in trajanje postopka odvisna od notranje pravne ureditve Združenih arabskih emiratov in ravnanja njihovih organov, so pojasnili na sodišču. Foto: BoBo
Kako dolgo bo trajal postopek izročitve, ni mogoče natančno napovedati, saj sta potek in trajanje postopka odvisna od notranje pravne ureditve Združenih arabskih emiratov in ravnanja njihovih organov, so pojasnili na sodišču. Foto: BoBo
Protest pred vlado proti fiskalnemu pravilu, 23. 5. 2013
S policije so potrdili, da so jih prek Interpola obvestili, da je bil Peklar v Abu Dabiju aretiran. Foto: Ergyn Žječi
Postopek za predajo Peklarja je stekel
Stekel postopek za izročitev Peklarja

Sodišče je sicer že razpisalo tiralico, ker se ni udeleževal sojenja v zadevi Big Trading. Danes je bil razpisan predobravnavni narok v zadevi Bados Consulting, ni pa še jasno, kdaj bo Peklar, ki je v tujini, izročen Sloveniji. Pop TV je sicer v ponedeljek poročal, da je bil Peklar konec maja aretiran v Združenih arabskih emiratih, trenutno pa poteka izročitveni postopek, a je Peklar pozneje v izjavi za Finance navedbe, da so ga aretirali, zanikal. Kot je dejal, je pred mesecem opravil informativni pogovor in napovedal, da se bo vrnil v Slovenijo.

Policija potrdila, da je bil Peklar aretiran
Medtem so na Generalni policijski upravi pojasnili, da so na podlagi razpisanega iskanja v Interpolovi bazi iskanih oseb in zaprosila, naslovljenega na Interpol v Abu Dabiju, konec maja prejeli obvestilo, da so na podlagi mednarodne tiralice slovenskega sodišča Peklarju odvzeli prostost.

Postopek izročitve podjetnika pa je medtem že v teku. Ministrstvo za pravosodje je na podlagi zaprosil Okrožnega sodišča v Ljubljani pripravilo prošnjo za izročitev in jo po diplomatski poti posredovalo pristojnemu organu Združenih arabskih emiratov v odločanje, so povedali na sodišču in ministrstvu.

Na ministrstvu so v konkretnem primeru za Peklarjevo izročitev prejeli zaprosili sodišča v dveh kazenskih postopkih in ustrezno izročitveno dokumentacijo s prevodi v arabski jezik. Ministrstvo je zato pripravilo prošnjo za izročitev in jo po diplomatski poti posredovalo pristojnemu organu Združenih arabskih emiratov v odločanje. Zaradi zagotovitve hitrosti posredovanja dokumentacije so jo pristojnim organom v tej državi posredovali tudi prek Interpola.

Kako dolgo bo trajal postopek izročitve, ni mogoče natančno napovedati, saj sta potek in trajanje postopka odvisna od notranje pravne ureditve Združenih arabskih emiratov in ravnanja njihovih organov, so pojasnili na sodišču. Slovenija z Združenimi arabskimi emirati nima sklenjenega sporazuma o izročanju oseb. Prošnja za izročitev zato temelji na načelu vzajemnosti. V primeru Peklarjeve izročitve bo sodišče razpisalo glavno obravnavo in začelo sojenje, če bodo za to izpolnjeni pogoji.

Na predobravnavnem naroku le Anton Majzelj
Na okrožnem sodišču pa je danes potekal predobravnavni narok v zadevi Bados Consulting, v kateri je obtožen tudi Peklar. Udeležil se ga je le nekdanji nekdanji direktor Mobitela Anton Majzelj, ki pa ni priznal očitanih mu kaznivih dejanj.

Kot je dejal njegov odvetnik Miha Kozinc, se njegova stranka ne želi izogibati postopkom, dve tretjini denarja, ki je predmet postopka, pa je bil vrnjen. Predlagal je, da se Peklarja v postopku zasliši kot pričo, saj "se nikoli ne ve, kako se bo postopek nadaljeval, lahko bo sklenil dogovor in ne bo več obtožen".

Fiktivni svetovalni posli
Domnevno navidezne Mobitelovei posle s švicarsko družbo Bados Consulting, vredni 1,94 milijona evrov, je odobril Majzelj. V tej zadevi sta obtožena še nekdanji prokurist Bados Consultinga Paul Brunner in nekdanji direktor družbe Wolfgang Schäfer, ki pa se na predobravnalni narok nista odzvala.

Majzelj je aprila 2003 z Badosom sklenil aneks k prvotnim pogodbam, na podlagi katerega naj bi Bados Mobitelu pomagal pri nakupu gibraltarskega mobilnega operaterja Gibtelekom in pridobivanju koncesije za drugega operaterja na Kosovu. Bados menda svojih nalog ni izpolnjeval v skladu z aneksi, zato naj bi Mobitelu vrnil 1,2 milijona evrov, so pred leti poročali mediji.

Izogibanje sojenju v zadevi Big Trading
Zaradi izogibanja sojenja v zadevi Big Trading je sodišče za Peklarjem najprej razpisalo pripor, nato pa še mednarodno tiralico. Obtoženi je kot razlog navedel, poslabšanje zdravja, tožilec Boštjan Jeglič pa je vztrajal, da je to očitno posledica začetka kazenskega postopka, in je zahteval pripor.

Zadeva Big Trading po navedbah tožilstva vsebuje več spornih nakazil SCT-ja družbi Big Trading za domnevno fiktivne svetovalne posle v letih 2003 in 2004. SCT naj bi družbi Big Trading tudi plačal več kot 300.000 evrov za svetovanja pri korporativnem upravljanju poslov, del tega denarja pa naj bi se tudi prek nepremičnin vrnil v roke vodilnih SCT-ja.

Postopek za predajo Peklarja je stekel
Stekel postopek za izročitev Peklarja