Pazite se močnega sonca. Foto: EPA
Pazite se močnega sonca. Foto: EPA

Na skrajnem vzhodu države, v vasi Harkanovci v Baranji pa je medtem vročina že zahtevala prvo letošnjo žrtev. V ponedeljek je umrl 73-letni moški, ko je v dopoldanskih urah kosil svoj travnik.
S prvimi vročimi in soparnimi dnevi se je sicer povečalo tudi število oseb, ki so poiskale nujno zdravstveno pomoč. Večinoma gre za starejše osebe, ki se ne držijo opozoril in priporočil, in osebe, ki morajo biti na prostem zaradi narave svojega dela. Prizadeti so se večinoma pritoževali zaradi vrtoglavice in splošne slabosti. Na reškem oddelku za nujno zdravstveno pomoč so sprejeli tudi nekaj oseb, ki so padle v nezavest na tržnicah, kjer so bile med najhujšo pripeko.

Hrvaške zdravstvene oblasti opozarjajo prebivalce, posebej starejše osebe in tiste s kroničnimi zdravstvenimi težavami, naj se držijo opozoril, ki veljajo ob visokih temperaturah. Predvsem naj se izogibajo sonca med 10. in 17. uro ter težkemu fizičnemu delu. Čez dan naj se večkrat oprhajo, pijejo dovolj vode in jedo manjše obroke, pri katerih naj se izogibajo beljakovinam.
Do 38 stopinj
Hrvaški vremenoslovci so opozorili, da bo danes zelo velika nevarnost toplotnega udara v osrednji, severozahodni in vzhodni Hrvaški ter v notranjosti Dalmacije, medtem ko drugod po državi velja velika nevarnost. Najvišja dnevna temperatura se bo gibala med 33 in 38 stopinjami Celzija.

Kot so dodali, bo v petek zelo velika nevarnost toplotnega udara samo v notranjosti Dalmacije, medtem ko bo drugod zmerna ali velika nevarnost. Zmerna nevarnost bo v soboto in nedeljo le ob obali in v notranjosti Dalmacije.

V petek in ponedeljek sta na Hrvaškem sicer državna praznika in dela prosta dneva, dan antifašističnega boja in dan državnosti, kar bodo številni izkoristili za krajše počitnice.