Kriminalna združba je preprodajala tudi kokain in konopljo, ki je bila v večjih količinah vzgojena med polji koruze na območju Murske Sobote. Foto: Policija
Kriminalna združba je preprodajala tudi kokain in konopljo, ki je bila v večjih količinah vzgojena med polji koruze na območju Murske Sobote. Foto: Policija
Z obsežno preiskavo kaznivih dejanj so celjski kriminalisti začeli septembra lani, pri čemer so ugotovili, da je osumljenec z območja Celja še v času prostih izhodov iz zapora, kjer je bil zaradi preprodaje drog, nadaljeval s kaznivimi dejanji. Foto: Policija
Osumljenci naj bi sodelovali z 22-letno državljanko Srbije s prebivališčem na območju Ljubljane, ki je bila v času vloma zaposlena na tej bencinski črpalki in naj bi vlom tudi neposredno omogočila, saj ni vklopila alarmne naprave. Foto: Policija

Ljubljanski kriminalisti so kazensko ovadili devet ljudi, ki jih sumijo storitve najmanj 12 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Štirim od njih so v torek, 12. maja, med obsežno akcijo tudi odvzeli prostost, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Več hišnih preiskav so ljubljanski kriminalisti opravili pri osebah, ki naj bi 19. decembra lani vlomile v bencinski servis na Zaloški cesti v Ljubljani, od koder so odtujile 3.418 vinjet, več telefonskih kartic, cigaret in gotovine v skupni vrednosti 150.286,98 evra.

Rop izvedli s pomočjo zaposlene
Osumljenci naj bi sodelovali z 22-letno državljanko Srbije s prebivališčem na območju Ljubljane, ki je bila v času vloma zaposlena na tej bencinski črpalki in naj bi vlom tudi neposredno omogočila, saj ni vklopila alarmne naprave. Osumljencem naj bi tudi povedala, kje točno so vrednejši predmeti, pri tem jim pa del "plena" že sama odnesla iz bencinskega servisa in ga predala 31-letnemu državljanu Makedonije.

Pridobljen denar za financiranje prevozov
Kot navajajo v sporočilu za javnost na upravi, je organizirana kriminalna združba pridobljen denar uporabila za financiranje "poslov" za prevoze prepovedanih drog iz Makedonije v Slovenijo ter nato v Avstrijo in Švico. Pri tem so kriminalisti sodelovali z avstrijskimi in švicarskimi kolegi.

Avstrijski varnostni organi so prijeli dva državljana Slovenije, ki sta v Avstrijo po naročilu 31-letnega državljana Makedonije s prebivališčem na območju Ljubljane pripeljala pol kilograma heroina. Od novembra lani do marca letos naj bi skupaj pretihotapili najmanj 2,5 kilograma te prepovedane droge.

Sodelovali tudi s avstrijskimi in švicarskimi kolegi
Švicarski varnostni organi pa so na podlagi podatkov ljubljanskih kriminalistov prijeli 34-letnega državljana Makedonije s prebivališčem na območju Ljubljane, ki naj bi prepeljali pol kilograma heroina iz Slovenije v Švico. 34-letnik je trenutno v priporu v Švici, v Sloveniji pa je bil ovaden še za dve kaznivi dejanji, ki jih je storil skupaj z drugimi člani kriminalne združbe.

V preiskavi mednarodno organizirane kriminalne združbe so ljubljanski kriminalisti zasegli skoraj kilogram kokaina in približno 2,5 kilograma heroina v skupni vrednosti okoli 40.000 evrov.

Celjski kriminalisti pa so v sodelovanju z ljubljanskimi in murskosoboškimi kolegi v skupni akciji kazensko ovadili dvanajst oseb. Deset osumljencev so pridržali in jih privedli k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Celju, ki je zanje odredil pripor, dva osumljenca pa kriminalisti in policisti še iščejo.

Večje količine heroina tihotapili iz Kosova po balkanski poti
Obsežno preiskavo kaznivih dejanj so celjski kriminalisti začeli septembra lani, pri čemer so ugotovili, da je osumljenec z območja Celja še med prostimi izhodi iz zapora, kjer je bil zaradi preprodaje drog, še naprej delala kazniva dejanja. Po prestajanju zaporne kazni pa se je povezal s storilci z območja PU Ljubljana in Murska Sobota.

Osumljenci naj bi večje količine heroina tihotapili v Slovenijo s Kosova po t. i. balkanski poti. Kriminalna združba je poleg tega preprodajala kokain in konopljo, ki je bila v večjih količinah vzgojena med polji koruze na območju Murske Sobote. V celotni preiskavi so zasegli 3.139 gramov heroina, 150 gramov kokaina in 5.800 gramov konoplje, so še sporočili z generalne policijske uprave.

B. K.