Sodni postopek v primeru Sadar traja že leto in pol. Foto: RTV SLO
Sodni postopek v primeru Sadar traja že leto in pol. Foto: RTV SLO

Obramba za nekdanjega prvega moža Dadasa predlaga oprostilno sodbo, tožilstvo pa leto dni pogojne kazni in vrnitev denarja oškodovancem. Pri tem niti obramba niti tožilec sodnemu senatu niso predložili dodatnih dokaznih predlogov.

Tožilec: Sadar vedel, kaj bo sledilo
Okrožni državni tožilec Boris Marčič je v sklepnem nagovoru vztrajal pri obtožnici, saj naj bi Sadar poznal finančne razmere Dadasovega poslovnega sistema in je že ob sklenitvi pogodb vedel, da Dadas obveznosti ne bo mogel poravnati. Kljub temu je z 51 oškodovanci sklenil posle v višini skoraj 52.000 evrov.

To naj bi po njegovih besedah dokazovala tudi opravljena revizija, ki je v podjetju dosegala milijardne tolarske izgube.

Zagovornik: Dadas in Markssin imela dovolj sredstev
Sadarjev zagovornik Željko Leljak pa trdi nasprotno. Sadar po njegovem ni imel nikakršnega namena oškodovati kupce opcij. Kot je dejal, sta pogodbe sklenila Dadas BPH in hrvaško podjetje Markssin, ki sta imela v tem času veliko premoženja. Še več, obtoženi je bil v času izteka opcij v priporu in ni mogel vplivati na izplačevanje, je dejal Leljak.

Sadar: Nikogar nisem želel oškodovati
Prav tako je krivdo zanikal Sadar sam. Kot je dejal, sta imeli obe omenjeni družbi dovolj sredstev za pokritje opcij. Te so bile po njegovih besedah le eden od načinov, kako vložiti sredstva, vložena v sklade. Nikogar pa ni želel namerno oškodovati.