26-letnik je bil obsojen na tri leta in štiri mesece zaporne kazni zaradi posilstva, povzročitve hude telesne poškodbe ter protipravnega odvzema prostosti. Foto: MMC RTV SLO
26-letnik je bil obsojen na tri leta in štiri mesece zaporne kazni zaradi posilstva, povzročitve hude telesne poškodbe ter protipravnega odvzema prostosti. Foto: MMC RTV SLO
Zapor
Mati trdi, da je nekega dne na vrtu našla vrečko s šamponi in mili, ter navodilom, naj jo nese sinu. Pravi, da ni vedela, da so v vrečki tudi pomirjevala, ki so jih v zaporu odkrili. Foto: MMC RTV SLO

Direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Tomaž Smole je, da bi raziskal okoliščine smrti obsojenca, oblikoval tričlansko komisijo. Pojasnil je, da sta obsojenca v četrtek našla paznika zapora, ki sta skupaj z medicinsko sestro prišla do njegovega bivalnega prostora, saj naj bi mu sestra izročila zdravila, ki mu jih je predpisal zdravnik zavoda.

Paznika sta opazila, da se je obsojenec obesil na trak rjuhe, ki ga je privezal na vodovodno cev, s stopali pa se je dotikal stola. Vsi trije so stopili do njega, medicinska sestra pa je ugotovila, da ne kaže znakov življenja, zato so o samomoru obvestili zdravnico Zdravstvenega doma Trebnje, o samomoru pa sta bila obveščena tudi dežurni preiskovalni sodnik in PP Trebnje, policisti katerega so tudi opravili pregled kraja dogodka.

Zdravnica: Razloga za samomor depresivni sindrom in odvisnost od heroina
Zdravnica ni odkrila znakov nasilja, vzroka za samomor pa sta bila po njeni presoji depresivni sindrom in odvisnost od heroina. Smole je še dodal, da bo tričlanska komisija izdelala izčrpno poročilo o okoliščinah smrti obsojenca, nato pa bo poročilo predstavljeno tudi javnosti.

26-letnik je bil obsojen na tri leta in štiri mesece zaporne kazni zaradi posilstva, povzročitve hude telesne poškodbe ter protipravnega odvzema prostosti. Mati je več mesecev opozarjala na sinovo slabo duševno zdravje, zdaj pa trdi, da bi bilo samomor mogoče preprečiti. 26-letnik naj bi tudi težave z odvisnostjo od trdih drog, v zapor pa je odšel novembra lani.

Iz Doba so ga preselili v Koper
Njegova mati si je več mesecev prizadevala, da bi sina zaradi slabega psihičnega stanja premestili. Trdila je, da je bil izpostavljen pritiskom in pretepanjem, izsiljevanju zapornikov, zato je bil premeščen v sobo na varovanem oddelku. Po približno pol leta prošenj so sina z Doba preselili v koprski zapor, poročajo Slovenske novice.

Po pripovedovanju matere se je želel sin rešiti odvisnosti od drog, v Kopru naj bi opravil tudi dva testa, ki pa naj bi bila negativna. Pojasnila je, da je želel končati terapijo, a mu je zdravnik, tako mati, prepisal manj pomirjeval kot prej, zato se je sin odločil, da bo pomirjevala dobil po nezakoniti poti.

Iz Kopra pa nazaj na Dob
Mati trdi, da je nekega dne na vrtu našla vrečko s šamponi in mili ter navodilom, naj jo nese sinu. Pravi, da ni vedela, da so v vrečki tudi pomirjevala, ki so jih odkrili v zaporu, sina pa nato premestili nazaj na Dob, na varovan oddelek. Mati pravi, da se je tam počutil osamljenega, v sobi naj ne bi imel niti luči.

Sinovo življenje je postalo po vrnitvi na Dob precej težje, trdi mati. Nanj naj bi pritiskal komandir ter mu grozil, da ga bo vsak dan pretepal, če se ne preseli v skupno sobo, je dejala mati. Bil naj bi tudi tarča sojetnikov. Ker naj bi zadevo posnele tudi nadzorne kamere, je mati na policiji že podala zahtevo za začasno zaplembo posnetkov.

Mati: Smrt bi lahko preprečili
Mati trdi, da je po telefonskem pogovoru s sestro, med katerim naj bi ga eden od sojetnikov davil in pretepal, odšel na dveurni sprehod na dvorišče, dve uri pozneje pa so ga obešenega našli v njegovi celici. Prepričana je, da bi smrt lahko preprečili, zato je proti direktorju zapora Jožetu Podržaju vložila kazensko ovadbo.

Na sinovo stanje je opozarjala že prej, je dejala. Tako je v začetku leta pismo naslovila na upravo za izvrševanje kazenskih sankcij in na varuhinjo človekovih pravic, a odgovora ni dobila.