Izigrali so zakon o jamstveni shemi. Foto: BoBo
Izigrali so zakon o jamstveni shemi. Foto: BoBo

Kriminalisti so dva osumljenca ovadili zaradi zlorabe položaja, še pet oseb pa zaradi pomoči pri tem kaznivem dejanju, so sporočili iz murskosoboške policijske uprave. Prepričani so, da so ovadeni kazniva dejanja storili pri odobritvi in spremljanju bančnega posojila, ki ga je banka leta 2009 odobrila in izplačala v nasprotju z veljavnimi predpisi.

Posojilo naj bi odobrili z namenom, da izigrajo zakon o jamstveni shemi, saj je bilo nezakonito preneseno na novo družbo, prav tako pa preoblikovano iz kratkoročnega v dolgoročnega. Nadzorni svet banke za sporno posojilo ni dal soglasja, čeprav bi moralo biti njegovo soglasje pridobljeno skladno z zakonom o bančništvu.

Prav tako so bili pri odobritvi posojila kršeni interni bančni predpisi. Med drugim vloga ni vsebovala vseh predpisanih podatkov, pred odobritvijo pa tudi ni bila opravljena ocena in klasifikacija družbe, čeprav bi to morali storiti. Banka pa je v zavarovanje sprejela netržne vrednostne papirje, ki jih niso ustrezno ovrednotili.

Kriminalisti podrobnosti o oškodovani banki in posojilodajalcu sicer zaradi interesov preiskave ne razkrivajo, pojasnili so le, da je bil nad posojilojemalcem končan stečajni postopek, v katerem upniki niso bili poplačani.