Varnostniku Borutu Hriberšku, ki se je po kraji večje količine denarja v podjetju Sintal po večdnevnem begu sam predal policistom, je preiskovalni sodnik odredil enomesečni pripor z možnostjo podaljšanja. Zoper sklep o priporu se je osumljenec pritožil, o pritožbi pa še ni bilo odločeno. Foto: BoBo
Varnostniku Borutu Hriberšku, ki se je po kraji večje količine denarja v podjetju Sintal po večdnevnem begu sam predal policistom, je preiskovalni sodnik odredil enomesečni pripor z možnostjo podaljšanja. Zoper sklep o priporu se je osumljenec pritožil, o pritožbi pa še ni bilo odločeno. Foto: BoBo
Borut Hriberšek
Borut Hriberšek se je sam predal policistom, a še prej je želel povedati svojo plat zgodbe. Foto: Policija
Varnostnik se je predal

Hriberšek, ki se je po kraji večje količine denarja v podjetju Sintal po večdnevnem begu sam predal policistom, se je zoper sklep o odrejeni pripor pritožil, po odpravljenemu sklepu pa mora zdaj preiskovalni sodnik ponovno odločati - in sicer v 48 urah, osumljenec pa za zdaj ostaja v priporu.

Hriberškov odvetnik Boris Grobelnik, ki odločitev pričakuje v nedeljo, je prepričan, da bi bilo korektno, da Hriberška izpustijo iz pripora, saj nevarnosti za begosumnost ni, saj pa se je sam predal. Grobelnik je tudi že napovedal, da se bo na odločitev preiskovalnega sodnika, če z njo ne bo zadovoljen, zagotovo pritožil.

Odnesel neznano vsoto denarja
Včeraj smo poročali, da se je osumljenec na mejnem prehodu Šentilj pozno popoldne sam predal policistom. Preiskava sicer še poteka, zato na Policijski uprvi Ljubljana podrobnosti o primeru ne razkrivajo - tako še vedno ni znano, koliko denarja naj bi 47-letni Hriberšek iz centralnega trezorja Sintala sploh odnesel.

Mediji so namreč poročali, da naj bi varnostnik iz trezorja odnesel skoraj milijon evrov, sam Hriberšek pa je te ocene označil za pretirane - pravi namreč, da v vrečah ni moglo biti "več kot kakih 650 tisočakov".

Sodelavcem v bran, 350 evrov za materino oskrbo
Preden se je na poti iz Avstrije na nekdanjem mejnem prehodu Šentilj predal policistom, se je osumljenec tam na lastno željo srečal še z novinarjem Slovenskih novic, da bi povedal svojo plat zgodbe.

Dejal je, da je šlo za hipno odločitev. "Bil sem v stiski, nujno sem potreboval denar. Nimaš ga, pred teboj pa leži kot na pladnju," njegove besede navaja omenjeni časnik. Hriberšek je dejal tudi, naj se ne obtožuje sodelavcev, ker niso nič krivi: "Nikar naj nihče ne obtožuje sodelavcev v varnostno-nadzornem centru, ker me niso ujeli pri delu. Naj za to ne odgovarjajo nedolžni. Niti najmanjše možnosti niso imeli, da bi me zasačili, ko sem odnašal denar. Popolnoma nič niso krivi, gre za poštene in profesionalne ljudi, dva med njimi sta bila celo razglašena za najboljša delavca v varnostno-nadzornem centru."

Časnik še piše, da je 350 evrov zaradi nujne oskrbe nakazal v dom za ostarele, kjer prebiva njegova mama, nazaj v Slovenijo je prinesel le "nekaj malega denarja za potrebe preiskave", preostanek je shranil v trezorju v tujini, katerega lokacijo namerava zaupati policiji. "Pomagajte moji ubogi mami! Sam ne bom več zmožen," je ihte rotil Hriberšek, še pišejo Slovenske novice.

"Veljal je za zaupanja vrednega sodelavca"
Po besedah predsednika uprave Sintala Roberta Pistotnika so bili v Sintalu sicer ves čas prepričani, da bo Hriberška dosegla roka pravice. Veseli jih, da se je zadeva tako razpletla, še vedno pa ne vedo, ali bo vrnil celoten znesek.

Žalostno v tej zgodbi je, ob tem dodaja Pistotnik, da si je Hriberšek, "ki je do dejanja veljal za zaupanja vrednega in spoštovanega sodelavca, s protipravnim in nemoralnim dejanjem uničil življenje, zagrenil pa ga je tudi svojim bližnjim in svojim sodelavcem".

Varnostnik se je predal