Črna kronika
(8)

Poudarki

  • Policisti so na podlagi doslej zbranih informacij izključili tujo krivdo.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 3 glasov Ocenite to novico!
Policija
Policisti so posredovali pri obeh nesrečah žirokopterjev. Foto: BoBo
VIDEO
Nesreča dveh žirokopterjev
VIDEO
Nad Ajdovščino strmoglavi...

Dodaj v

Slabo vreme razlog za nesreči žirokopterjev na Ajdovskem

Policisti še zbirajo obvestila
27. september 2017 ob 14:45
Ajdovščina - MMC RTV SLO, STA

Nesreči žirokopterjev sta po prvih ugotovitvah posledica nizke oblačnosti, goste megle in burje, so sporočili z novogoriške policijske uprave. Policisti si še ogledujejo kraj nesreč in zbirajo obvestila.

Obe nesreči sta se zgodili v torek popoldne. V prvi nesreči sta češka zakonca letela v skupini desetih ljudi, ki so okoli 16. ure vzleteli z italijanskega letališča Parco Livenza v bližini Portogruara. Med preletom hribovitega območja med Idrijo in Ajdovščino sta se češka zakonca znašla v gosti megli, kjer je bila vidljivost tako onemogočena, da nista imela pregleda nad okolico.

Zakonca sta se z žirokopterjem zaletela v zgornji del krošnje drevesa na strmem gozdnem pobočju, njun zrakoplov pa je potem nadzorovano padel na tla. Ponesrečenca sta takoj obvestila vodjo odprave, ta pa pristojne službe. Poleg idrijskih policistov so pri tej nesreči pomagali prostovoljni gasilci iz Idrije in Črnega Vrha ter reševalci Gorske reševalne službe Tolmin.

Dva ponesrečenca končala v bolnišnici
Druga nesreča žirokopterja se je zgodila na hribu Hoje nad Kovkom v ajdovski občini. Tu sta zaradi slabih vremenskih razmer strmoglavila 63-letni pilot in 47-letni sopotnik. 63-letni pilot je zaradi megle znižal višino letenja in ravno tako kot prejšnji zrakoplov zadel drevesa na hribu Hoje. Po trčenju je omenjeno zračno plovilo padlo na tla na strmem pobočju hriba, pilot in sopotnik pa sta zrakoplov zapustila in nato v neposredni bližini počakala na reševalce.

Udeleženca druge letalske nesreče sta bila poškodovana, pilot je dobil poškodbo prsnega koša, 47-letni sopotnik pa poškodbo desne noge. Prvo pomoč so poškodovancema na kraju nesreče nudili pripadniki tolminske gorske reševalne službe ter gasilci in reševalci iz Ajdovščine. Oba ponesrečenca so nato prepeljali na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

Policisti so na podlagi doslej zbranih informacij izključili tujo krivdo. Policisti so poleg preiskovalne sodnice in pristojnega državnega tožilstva o nesrečah obvestili tudi službo za preiskavo letalskih nesreč. Oba zrakoplova sta strmoglavila na razdalji približno 1,9 kilometra zračne linije na okoli 1000 metrih nadmorske višine. Policisti bodo po koncu preiskave podali poročilo okrožnemu državnemu tožilstvu v Novi Gorici.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Adebisi
# 27.09.2017 ob 15:44
Vreme je pripomoglo k vzrokom nesreče, ni pa zanjo krivo.
Človek se odloči vzleteti, nadaljevati let in ga v neugodnih razmerah ne znati prekiniti. Pri tovrstnih napravah je redkokdaj kriva oprema.
twofours44
# 27.09.2017 ob 16:57
Prav na google sem moral po informacijo kaj to žirokopter, lahko bi priložili kakšno sliko.
MMC = multimedijski center?
Haloo
# 30.09.2017 ob 21:57
@Antikrist - žirokopter ima pogon na žir!
keka77
# 29.09.2017 ob 17:23
A lahko prosim že enkrat, da se izraz "slabo" vreme neha uporabljat? Vreme je tako kot je.. soncno, dezevno, neurje, nevihte, ipd.. Komaj sem uspel otroku dopovedat da nima negativnega pristopa ce je dez, npr... Zakaj je dež "slabo vreme"??? Dopovejte to nekomu, ki vidi dež enkrat letno, kjer trpijo sušo...
Homer.
# 28.09.2017 ob 19:23
@veselo-na-delo
Niso se v luft spravili v slabem vremenu. V Portogruaru je bilo lepo vreme.
Žal s pastmi naših hribov niso bili seznanjeni. In past je bila megla.
Če se spomnimo, je lani tudi padlo letalo in to zaradi nenadne poledenitve
veselo-na-delo
# 28.09.2017 ob 00:39
Smešno da se nekdo spravi v slabem vremenu v luft, kot da je to nujno bolj kot življenje.
Svašta kaj vse doživimo.
Antikrist
# 28.09.2017 ob 00:30
@twofours Žirokopter je helikopter, ki je narejen v Žireh.
K_ris
# 27.09.2017 ob 17:38
@twoforus44

Saj imaš video ...
Kazalo