Sojenje se lahko zavleče, če zapornika ne bosta sodelovala. Foto: Thinkstock
Sojenje se lahko zavleče, če zapornika ne bosta sodelovala. Foto: Thinkstock

Kot poročajo Slovenske novice, so 24-letnika in 30-letnika perujske oblasti pridržale že v prvem tednu avgusta, poleg njiju pa naj bi aretirali še sedem drugih turistov. Ob tem naj bi skupaj zasegli 47,5 kilograma kokaina, pri čemer naj bi 7,7 oziroma 7,5 kilograma mamila našli pri obeh Slovencih.

Ministrstvo za zunanje zadeve je bilo o priporu dveh državljanov Slovenije v Peruju obveščeno s strani perujskih pristojnih organov, so nam potrdili na MZZ-ju. Do zdaj priprta nista izrazila želje za prestajanje zaporne kazni v Sloveniji, sicer pa spremljata zadevo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Buenos Airesu in častni konzul Republike Slovenije v Peruju, pojasnjujejo.

Sojenje šele čez nekaj let?
Slovenska državljana zdaj čakata v priporu, če pa z organi pregona in tožilstvom ne bosta pripravljena sodelovati, se sojenje lahko začne šele čez nekaj let. V perujskih zaporih je bilo konec lanskega leta priprtih oziroma zaprtih 1.086 tujcev, pri čemer jih je 90 odstotkov za zapahi zaradi tihotapljenja mamil. Po informacijah zunanjega ministrstva so med njmi še štirje drugi slovenski državljani.

Perujski parlament je sicer pred dobrim letom sprejel zakon, skladno s katerim tujci kazen lahko prestajajo tudi v domači državi.