Najemnino za varovankino stanovanje je nekdanji socialni delavec prejemal na roke, njegova varovanka pa naj ne bi od tega denarja prejela ničesar. Foto:
Najemnino za varovankino stanovanje je nekdanji socialni delavec prejemal na roke, njegova varovanka pa naj ne bi od tega denarja prejela ničesar. Foto:

Varovanka je duševna bolnica brez staršev in sorodnikov, ki ji je CSD Ljubljana Šiška v letu 2001 dodelil skrbnika, zdaj že nekdanjega socialnega delavca Matjaža Ogorevca, ki je bil pooblaščen za upravljanje vseh njenih finančnih zadev. Pozneje je kot skrbnik sklenil najemno pogodbo in njeno stanovanje oddajal družbi Prvi graden med februarjem 2001 in oktobrom 2002.

Najemnino je prejemal na roke, njegova varovanka pa naj ne bi od tega denarja prejela ničesar. Oktobra 2002 je stanovanje prodal lastniku družbe Prvi graden Zlatku Zenkoviču in njegovi ženi, za prejem kupnine pa naj bi navedel kar svoj osebni račun, poroča časnik Delo.

Oškodovanka zdaj denar poskuša dobiti nazaj s tožbo. To, proti centru za socialno delo in skrbniku, sta okrožno in višje sodišče zavrnili, nato pa je varovankina pooblaščenka, odvetnica Lucija Šikovec Ušaj, vložila revizijo. Po njenih besedah je tožba, v kateri ženska zahteva vrnitev 5.007 evrov najemnine, zahtevek zaradi neupravičene obogatitve, navaja Delo.

Skrbnik, ki opravlja posle za svojega varovanca, je namreč dolžan vse posle izpolniti izključno v interesu varovanca. Tako je bil Ogorevec dolžan denar, ki ga je prejemal od najemnine, izročiti svoji varovanki. Vrhovno sodišče je sodbi omenjenih sodišč razveljavilo in razpisalo novo obravnavo v tem tednu.

Proti Ogorevcu poteka več postopkov
Proti nekdanjemu socialnemu delavcu Matjažu Ogorevcu poteka več predkazenskih postopkov. Na ljubljanskem okrožnem sodišču so v letih 2010 in 2011 prejeli štiri ovadbe proti njemu. Ena je bila zavržena, v eni je bila zahtevana dopolnitev, v eni zadevi še poteka preiskava, v eni pa od oktobra lani že velja pravnomočna obtožba. Ovadbe se nanašajo na ravnanje v škodo varovancev in zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic.

Ravnanje "nesprejemljivo in sramotno"
Sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Darja Kuzmanič Korva je tako ravnanje enega izmed zaposlenih označila kot "nesprejemljivo in sramotno". Dogodek so po njenih besedah v Skupnosti centrov videli tudi kot opozorilo njim in celotni javnosti, da se lahko pojavijo posamezniki, ki zlorabljajo svoj položaj. Poudarila je, da so na podlagi tega primera ugotovili, da je nujno treba pregledati vsa področja dela socialnih centrov in preprečiti morebitne podobne kršitve v prihodnosti.

Takoj ko so na Skupnosti centrov za socialno delo prejeli opozorilo inšpektorja, so izvedli obsežno preiskavo. Centri za socialno delo so po njenih besedah vložili veliko energije v ukrepe, s katerimi bodo zagotovili, da se delovanje uslužbencev nadzoruje veliko bolj, kot se je prej. Takšnih primerov v Skupnosti centrov in v centrih samih predtem niso pričakovali niti si niso predstavljali, da bi se kaj podobnega lahko zgodilo, je še dodala sekretarka Darja Kuzmanič Korva.