Zoran Janković se bo po vsej verjetnosti pritožil na razsodbo. Foto: BoBo
Zoran Janković se bo po vsej verjetnosti pritožil na razsodbo. Foto: BoBo

Časnik Finance je namreč v nizu člankov razkril povezavo družine Janković z nekaterimi nepremičninskimi posli na območju mestne občine Ljubljana, pišejo finance.si. Ljubljansko prvostopenjsko sodišče pa je presodilo, da časopis s temi objavami ni žalil Zorana Jankovića, v njih pa je bil podan javni interes za objavo informacij.
Sodišče je med drugim ugotovilo, da so novinarji izrazili svoj komentar, tudi z izbiro naslova in nadnaslova, takšno pisanje pa ne presega praga dopustnega načina izražanja novinarskega mnenja ob obravnavanju zadev javnega pomena.
Novinarji so po mnenju sodišča v člankih le predstavljali izjave in pridobljene informacije ter naredili sklepe o povezanosti med družino Janković in družino Šešok, za katere so imeli realno podlago za svojo oceno v resničnosti zapisanega. Prav tako so presodili, da vsako - pa četudi neresnično - dejstvo še ne pomeni žalitve časti in dobrega imena.

Dopustna je, po mnenju sodišča, tudi določena stopnja pretiravanja in provokacije. Vsebina člankov prav tako ni presegla potrebnega sorazmerja med pravico javnosti do obveščenosti in pravico funkcionarja - javne osebe - do neposeganja v njegovo čast in dobro ime.