Neznanci so ponoči počečkali pročelje trgovine. Foto: Saša Banjanac Lubej
Neznanci so ponoči počečkali pročelje trgovine. Foto: Saša Banjanac Lubej
Sovražen grafit na pročelju diskonta


Po naših informacijah so prodajalke grafit na steni opazile nekaj čez šesto uro zjutraj, kriminalisti pa so prizorišče obiskali nekaj ur za tem. Sicer pa se mimoidoči ob grafitu na komaj mesec dni starem diskontu čudijo, zakaj bi to kdo napisal, in ga slikajo z mobilnimi telefoni. Klicali smo tudi v podjetje Hofer, da bi jih vprašali, kdaj nameravajo prebeliti pročelje, a se na naš klic niso odzvali.
Na Policijski upravi Ljubljana so potrdili, da so prejeli prijavo, ki se nanaša na grafit, in še zbirajo obvestila. So pa navedli, da grafit kaže znake kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, ki se kaznuje z zaporom do dveh let. Oškodovanec pa lahko poda tudi predlog za pregon kaznivega dejanja.
Samo pisanje po objektih je prekršek, ki se kaznuje z globo 208,64 evra. Če grafit vsebuje elemente vzbujanja narodnostne, rasne, spolne, etnične, verske, politične nestrpnosti, je predvidena globa najmanj 834,58 evra.
Obsodbe se vrstijo
Ljubljanski nadškof Anton Stres je na novinarski konferenci, sicer namenjeni nominaciji misijonarja Pedra Opeke za Nobelovo nagrado za mir, izrazil upanje, da je grafit "delo posameznika, ki je izgubil razsodnost".
Hkrati pa je ocenil, da vzrok za tak napis verjetno "ni samo nerazsodnost ali pomanjkljiva moralnost oz. ozaveščenost posameznika". Pri tem je opozoril na razne forume in komentarje na spletnih straneh z nestrpnimi zapisi. Po njegovem mnenju je tako ta grafit samo vrh ledene gore.
Hkrati je izrazil upanje, da se bodo ustrezne institucije na to odzvale in da se "bodo vsi zavedali, da je naša naloga, da delujemo k pomiritvi in ne razplamtevanju strasti".
Zavržno dejanje
Tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik je sovražni grafit zoper kristjane označila kot nesprejemljivo in zavržno dejanje in dodala, da ostro obsoja vse oblike izražanja sovražnosti in nestrpnosti.
Konkretni grafit ima znake kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, usmerjenega proti pripadnikom verske skupnosti, je opozorila. Tako pričakuje, da bo policija naredila vse, da bo storilca ali storilce odkrila in sprejela druge ukrepe za izvedbo kazenskega postopka, s čimer bi dali jasno sporočilo javnosti, da je takšno izražanje sovražnosti nesprejemljivo in zavržno dejanje.
Oglasili so se tudi v Skupini 29. oktober, kjer grafit najstrožje obsojajo. "Interes naše skupine je nova pravična družba za vse prebivalce Republike Slovenije, ne glede na versko pripadnost, nacionalnost, raso ... Želimo odpraviti krivice sistema in začeti živeti v slogi in ne v sovraštvu," so zapisali v sporočilu za javnost.
Na družbenem omrežju Twitter se je oglasila tudi stranka SDS, kjer so ob sliki obeskov križev z množičnega grobišča zapisali: "Pretresljivo. Kako je mogoče, da želi nekdo ponoviti grozote, o katerih priča slika?"

Sovražen grafit na pročelju diskonta