Črna kronika

Poudarki

  • Za spodbujanje sovraštva je zagrožena kazen do dveh let zapora
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.6 od 117 glasov Ocenite to novico!
grafit
Neznanci so ponoči počečkali pročelje trgovine. Foto: Saša Banjanac Lubej
VIDEO
Sovražen grafit na pročel...

Dodaj v

Sovražen grafit kristjanom grozi s klanjem

Ogorčeni odzivi na grafit
1. februar 2013 ob 16:24,
zadnji poseg: 1. februar 2013 ob 21:43
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Ljubljani na Zaloški cesti so neznanci na stavbi enega izmed diskontov napisali "Kristjani - klali smo vas 1945 - klali vas bomo 2013". Z zadevo se že ukvarjajo policisti.

Po naših informacijah so prodajalke grafit na steni opazile nekaj čez šesto uro zjutraj, kriminalisti pa so prizorišče obiskali nekaj ur za tem. Sicer pa se mimoidoči ob grafitu na komaj mesec dni starem diskontu čudijo, zakaj bi to kdo napisal, in ga slikajo z mobilnimi telefoni. Klicali smo tudi v podjetje Hofer, da bi jih vprašali, kdaj nameravajo prebeliti pročelje, a se na naš klic niso odzvali.

Na Policijski upravi Ljubljana so potrdili, da so prejeli prijavo, ki se nanaša na grafit, in še zbirajo obvestila. So pa navedli, da grafit kaže znake kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, ki se kaznuje z zaporom do dveh let. Oškodovanec pa lahko poda tudi predlog za pregon kaznivega dejanja.

Samo pisanje po objektih je prekršek, ki se kaznuje z globo 208,64 evra. Če grafit vsebuje elemente vzbujanja narodnostne, rasne, spolne, etnične, verske, politične nestrpnosti, je predvidena globa najmanj 834,58 evra.

Obsodbe se vrstijo
Ljubljanski nadškof Anton Stres je na novinarski konferenci, sicer namenjeni nominaciji misijonarja Pedra Opeke za Nobelovo nagrado za mir, izrazil upanje, da je grafit "delo posameznika, ki je izgubil razsodnost".

Hkrati pa je ocenil, da vzrok za tak napis verjetno "ni samo nerazsodnost ali pomanjkljiva moralnost oz. ozaveščenost posameznika". Pri tem je opozoril na razne forume in komentarje na spletnih straneh z nestrpnimi zapisi. Po njegovem mnenju je tako ta grafit samo vrh ledene gore.

Hkrati je izrazil upanje, da se bodo ustrezne institucije na to odzvale in da se "bodo vsi zavedali, da je naša naloga, da delujemo k pomiritvi in ne razplamtevanju strasti".

Zavržno dejanje
Tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik je sovražni grafit zoper kristjane označila kot nesprejemljivo in zavržno dejanje in dodala, da ostro obsoja vse oblike izražanja sovražnosti in nestrpnosti.

Konkretni grafit ima znake kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, usmerjenega proti pripadnikom verske skupnosti, je opozorila. Tako pričakuje, da bo policija naredila vse, da bo storilca ali storilce odkrila in sprejela druge ukrepe za izvedbo kazenskega postopka, s čimer bi dali jasno sporočilo javnosti, da je takšno izražanje sovražnosti nesprejemljivo in zavržno dejanje.

Oglasili so se tudi v Skupini 29. oktober, kjer grafit najstrožje obsojajo. "Interes naše skupine je nova pravična družba za vse prebivalce Republike Slovenije, ne glede na versko pripadnost, nacionalnost, raso ... Želimo odpraviti krivice sistema in začeti živeti v slogi in ne v sovraštvu," so zapisali v sporočilu za javnost.

Na družbenem omrežju Twitter se je oglasila tudi stranka SDS, kjer so ob sliki obeskov križev z množičnega grobišča zapisali: "Pretresljivo. Kako je mogoče, da želi nekdo ponoviti grozote, o katerih priča slika?"

A. Č., S.B.L
Prijavi napako
Komentarji
Arndovia
# 01.02.2013 ob 16:44
Joj... da gre kdo to pisat... Tovrstna ravnanja je potrebno STROGO OBSODITI!

In, da se kaj takega dogaja 2013 ...

:(
Mindmaster
# 01.02.2013 ob 16:39
Taki grafiti so posledica agresivne retorike etično oporečnih politikov v medijih in na družabnih omrežjih. Ljudem se ob skisanih politikih še bolj kisajo možgani.
Falcon 22
# 01.02.2013 ob 16:44
naj bo že jasno, da ni vsak kristjan podpornik SDS in Janše...tako kot vsak zagrizen ex-komunist ni podpornik levice.
anarch
# 01.02.2013 ob 16:50
Vzdušje v Sloveniji je dan za dnem bolj neprijetno. Četrt ljudi je izgubilo kompas, druga četrtina ga sploh nikoli ni imela, upam da preostala polovica ohrani trezno glavo :)
Mindmaster
# 01.02.2013 ob 16:47
Po odzivu javnosti se vidi, na čigavem zeljniku je zrasel ta grafit.

reichstag press
tim sein
# 01.02.2013 ob 17:01
Dejte no s termi vašimi poenostavljanji spet. A se lahko nehate odzivati na vsako poceni provokacijo? Enkrat? Za spremembo? Sej se imate za inteligentne, kajne?

Dejanje je vredno obsodbe, ampak namen pisanja pa je nedvomno manipulacija in poglabljanje družbene krize.
Optimus
# 01.02.2013 ob 17:01
Kdor koli že je, naj odgovarja za svoje dejanje.
Vsak resen, odrasel in umsko dorasel človek česa takega ni sposoben.
problem43
# 01.02.2013 ob 17:02
to ni za boj levo-desno!!!

to je dejanje psihopata in ni pomembno a je levi al je desni to ni normalno in to se mora obsojati iz obeh strani!
toldo
# 01.02.2013 ob 17:07
bolj kot se bo zdaj zgražalo nad tem, bolj so pubertetniški avtorji dosegli kar so hoteli. To je samo treba označit kot imbecilno, vsi nadaljni komentarji so odveč
boomslang
# 01.02.2013 ob 17:00
No ja... Če pa ni al-Kaida, smo pa spet pri partizanih in domobrancih... Na zdravje, moji dragi Butalci.... Še na naovih 100 let kulturnega boja, medtem, ko vam bodo ukradli, še zadnje gate z zadnjice....
decjun
# 01.02.2013 ob 17:10
Bedaki ste vsi, ki ste nasedli tej očitni manipulaciji in odvračanju pozornosti. Pa saj se ni zgodilo prvič za božjo voljo.
sivakucma
# 01.02.2013 ob 17:50
skopirano iz slovenskih novic

Anonimen uporabnik01. februar 2013 ob 17:08
Najprej.
Vsebina napisa je obsojanja vredna. Pika - tu ni razprave.

Varianta:
- Napis je delo fanatika z leve opcije. Možno, verjetno, a ne nujno.
- Napis je delo fanatika z desne opcije. Možno, verjetno, a ne nujno.

Skupno obema možnostima je: FANATIK.

Pred časom sem omenil, da manjka t.i. "Kristalna noč!". Sam verjamem (lahko se sicer motim), da je bolj verjetno, da je napis delo Janševega jurišnika, ki je točno vedel kaj počne. Tak napis bi v vsakem dobromislečem človeku zbudil zgražanje in jezo. In to drugo, potrebujejo Janša in njegovi. Jezo, status žrtve. Hitler je podtaknil požig in obdolžil žide. Ali vidim samo jaz vporednico??

Lahko se motim in je pač ta napis zgolj delo nekega bumbarja ali kot sem že prej rekel fanatika. Korist pa imajo zgolj Janšisti. Bojim se, da se norci za oblast igrajo igrico, ki se zna grdo zaplesti.

Dovolj sem star, da se spomnim javnega mnenja v Bosni pred vojno (to zadnjo). Nas ne bodo nikoli sprli!" Kako hudo so se žal zmotili.

Tisti, ki so vse zakuhali, pa so jo odnesli brez prask. Ljudje (eni in drugi) bojte se fanatikov, katerekoli barve.
superkeks
# 01.02.2013 ob 17:00
Epic troll
Dokler tovrstni troli vseh političnih barv ne crknejo, ne bo miru.

ZA nestrpnost do nestrpnih
master
# 01.02.2013 ob 16:59
Če bi kakšen rimokatolik to napisal v muslimanski državi, bi ga verjetno v enem dnevu dobili, v drugem dnevu obsodili, v tretjem dnevu pa seveda usmrtili. Če ga seveda že kdo prej ne bi.
jo-jo
# 01.02.2013 ob 17:37
Slovenski narod resnično tone!
vslivnje
# 01.02.2013 ob 17:31
Me zanima kaki zafrustriranec je to napisal...
Ulikses_
# 01.02.2013 ob 16:43
mirnčan, toliko bežno, da je na prvi strani mmcja.

to je delo nekoga, ki verjento niti ne razume, kaj je napisal...čisto možno, da je to kšn skinič napisal, ker se mu zdi fajn parola.
Hladilnik
# 01.02.2013 ob 17:32
meni je zadeva sumljiva... zakaj bi nekdo pisal "kristjani"? saj je bla med zmagovalci leta 1945 tudi mnozica tistih, ki so bili verni...
Bossi
# 01.02.2013 ob 16:52
To niso naredili ljudje.. to so storile zveri ...srmota
snažinka
# 01.02.2013 ob 17:38
Ateizem pomeni ne verovanje. Zato tudi nimamo razloga počutiti se ogrožene ali zagovarjati svoje "prepričanje" in takšnih grafitov ne pišemo. Še manj pa mislim, bi to nasral kakšen musliman ali pravoslavec pač pa kvečjemu kakšen zares domoljuben, Slovenec po tuši in telesu, na piknike hodeč nestrpen član SDS, po možnosti z obrito glavo.

kop
# 01.02.2013 ob 17:21
Grafit ki prikazuje kretenoidnost avtorja. Prvič je verjetno še oče grafiterja skakal leta 45 po jajcu, drugič pa še kvari zdrav razum.
Čeprav vem da grožnje je potrebno jemat resno, se ne morem znebiti mnenja da take ki rišejo grafite s tako vsebino, in tiste ki pošiljajo grozilna pisma, s tremi, štirimi "okol kepe" spraviš na rob joka.
MIRNČAN
# 01.02.2013 ob 16:40
Ne koncu bomo vsega krivi desničarji. Če bi nekdo nekaj čez levičarje napisal na steno bi bili že vsi levi mediji polni tega. Tako pa o tem poročajo samo bvežno
mali metuljček
# 01.02.2013 ob 19:26
Zdaj pa se lahko počasi državljanska vojna zaradi takih kot ste nekateri komentatorji tukaj gor začne. Sprožilec itak ni pomemben oziroma se o njem ne boste mogli zediniti. Srečno, mene in tiste, ki se ne delimo na t.i. klerofašiste in na t.i. komuniste (-najzarje) pa prosim pri vašem početju pustite pri miru. Srečno, Slovenija!
snažinka
# 01.02.2013 ob 17:59
@MIRNČAN za sebe vem, da nisem levičar. Prav tako noben ne krivi desničarjev...posplošuješ ravno ti, zaradi takih kot ste vi se Slovenci še vedno delimo na komuniste in domobrance.
ivod
# 01.02.2013 ob 17:47
... grafit je obsojanja vreden ... res je zavržno dejanje ... al kako se to reče ...
je pa videti
-skoraj otroško pisavo
-vsebina ni niti provokacija, niti ne drži zapis o letu 1945
-in ni državljanov Slovenije, ki bi kogarkoli klali ... absurd ... bederija
/ bilo bi res dobro pisunčka prijeti in ugotoviti sicer majhno možnost botrovanja temu zmazku ...
pripis :
bilo bi tudi nujno, da izginejo skrajno škodljive opazke visokih politikov in tudi cerkvenih dostojanstvenikov kjer-koli-že ...
brtva
# 01.02.2013 ob 17:32
Komu ta manipulacija, hujskanje, delitev, razdor in odvračanje pozornosti v tem trenutku najbolj ustreza?
kop
# 01.02.2013 ob 17:24
pa prosm če ateiste nehate kriviti za take stvari. Ateistov je okoli 30% v Sloveniji, pa ta številka raste letno, tako da nehajte tlačit vse v isti koš. Pravi ateist Boga ne priznava, ne njegovega obstoja, zato se od njega nikakor ne more počutiti ogroženega
tim sein
# 01.02.2013 ob 17:06
Ste šli falit al kaj? Nehajte nasedat na take manipulaciji!!!
arawn
# 01.02.2013 ob 17:47
Avtorjev namen - oddaljevanje od resničnih težav - je uspel. Nekateri se že prepirajo en z drugim kdo je manj ˝umazan˝ , kdo bolj strpen, kdo več kriv... Ideološke ovire so in bodo zavirale oblike konstruktivnega dialoga. Velikokrat - pa vendar ne za vsako ceno. Če bi se mogla Žid in Nemec rešiti iz dreka, bi pozabila kdo je koga, rešila situacijo in naredila še dober posel za povrhu. Večina pri nas pa se prepira vsakič, ko se samo omeni nekaj iz preteklosti. Slovenija bi bila raj za Sigmunda. Jackpot!
hermes3
# 01.02.2013 ob 17:32
Stavim, da policija ne bo nikoli našla avtorjev tega grafita tako, kot ni našla nikogar, ki je ukradel referendumske podpise, kot ni našla Majerja, kot ni našla kdo je grozil Varuhu č.pravic, kot ni našla nikogar, ki je snemal seje vlade, seveda tudi ni našla plačnika nasilnih razbijačev na protestih.
ronzi
# 01.02.2013 ob 17:10
V Ljubljani na Zaloški cesti so neznanci na stavbi enega izmed diskontov

Klicali smo tudi v podjetje Hofer, da bi jih vprašali, kdaj nameravajo prebeliti pročelje, a se na naš klic niso odzvali.

jao novinarji.....prvo napišete edn izmed diskontov,pol pa napišete kateri....čeprav je vsakemu jasno,da je to hofer......
1stManOnTheMoon
# 01.02.2013 ob 17:53
Ne proti kristjanom ampak proti cerkvi. Sicer sem tudi sam kristjan z vsemi zakramenti ampak tisto kar cerkev prodaja ljudem ze stoletja je naravnost smesno. Da ne govorimo o izkoriscavanju, pohlepnosti in zavajanju duhovscine.

Kako je lahko cerkev lastnica toliksnega premozenja? Kako ima cerkev lahko kapital in z njim upravlja???
Prvo kot prvo bi mogla bit obdavcena in ne da se potem duhovscina pri nas vozi v avtih visjega cenovnega razreda. Sramota za institucijo, ki uci ''ne kradi in ne lazi''.

Spostujem vero, ampak na tak nacin kot si je cerkev podredila vero je naravnost absurdno.
el CARTEL
# 01.02.2013 ob 17:48
NIHČE v tej državi KRISTJANOM noče nič.. resno, nihče normalen.
tim sein
# 01.02.2013 ob 17:10
@ vojnaslo91

Take grafite piše nekdo, ki manipulira. In očitno mu nasedaš tudi ti.
ja.jaz
# 01.02.2013 ob 22:07
Kristjani so: katoliki,pravoslavci,protestanti
Mularija pojma nima kaj piše.
tvuser
# 01.02.2013 ob 18:53
Ljudje, ne nasedajte. Gre za provokacijo z jasnim namenom. Tako kot napoved dveh protestov na isti dan.
sintaksa
# 01.02.2013 ob 18:12
Najprej.. težko boš levičarja sprovociral s takimi igricami kot je tale grafit. Te igrice so stare 60+ let. Če opazujemo odzive na te grafite, vidimo, da so sprovocirali le stroge konzervativne desničarje, zato lahko z zagotovostjo trdimo, da bi na tovrstne provokacije (vsiljena državljanska vojna) reagirali le tisti, ki si vojne in spora želijo. Želijo si ga že 60 let.

Vsi levičarji in predstavniki leve politike bodo na to provokacijo reagirali tako, da se debata ne razvnela in šla iz okvirjev strpnosti.
Na drugi strani pa pričajujem, da bodo desna javnost in politika reagirali tako, da se bo debata karseda zaostrila. Ne bodo delali na tem, da bi se napetost sprostila, temveč še bolj zaostrila, bodisi z izjavami, bodisi z dejanji.

Kaj mi to pove? Nič novega... Nasprotniki tovrstne retorike in provociranj moramo biti močno pozorni na svoje reakcije in izjave, da jih ne bi kdo (kdo le?) izkoristil sebi v prid. Ampak, tudi če mu kljub vsemu uspe, nas je zgodovina naučila, da pravica zmaga in zloba usahne.
Naj bo tudi tokrat tako.
brtva
# 01.02.2013 ob 18:11
S takšnimi grafiti bi Zbor za repupliko/SDS/RKC radi pritegnili čimveč svojih proptestnikov 8.februarja. V naslednjih dneh naj ne bomo presenečeni kaj vse si bodo še izmislili.
gorcin
# 01.02.2013 ob 17:58
Tistega, ki je to napisal, je treba dobit in za nagrado naj ta napis lepo poliže s stavbe.
kop
# 01.02.2013 ob 17:47
Dejte pustit tega provokatorčka Stančka na miru no :))
To je tipičen provokator "na daljavo", ki strelja s slepimi naboji. A ne vidte da je tako zablojen, da piše da vernih med partizani ni bilo? Medtem ko že cerkev in NSi na veliko opletata s kontraargumenti proti taki nebulozi. Jasno je vsakemu z zdravo razumsko pametjo da tistih nekaj tisoč domobrančkov pač nikakor ni moglo predstavljat niti večino Kristjanov, kaj šele celoto. Domobrančki so bili pač izdajalci, ki so mislili da bodo ponemčuheni bolje živeli.
To je cerkvena delitev, ki še danes obstaja. Peščica ogabnih ljudi, celo Cerkev tlači v drek. Peščica župnikov pedofilov meče luč na vse, peščica umazanih barab v vrhu Cerkve meče slabo luč na celo ustanovo. Peščica ljudi se v Cerkvi okorišča, s tem pa se napaja na revežih.
To je pač hierarhija, ki bo to Cerkev potisnila tako v drek, da se ven ne bo mogla zvlečt.
Isto je blo med drugo svetovno vojno. Med tem ko je večina vernih branila svojo domovino, je vrh te Cerkve, pa še to zdaleč od vseh se šel svojo računico.
Danes bi pa ravno ta peščica rada prikazala kot da so 100% samo oni bili verni, ter najmanj da so se borili za prav. Čudil se nebi niti če bi jim čez kakšnih 10 let kapnilo v glavo da so to vojno celo dobili.
Mindmaster
# 01.02.2013 ob 17:27
1234 Ramones

http://www.primorske.si/Primorska/Goriska/Zoki-uzmi-Slovencima----.aspx


Hoho, to je pa zanimivo. Prav tako na zid Hoferja, ista barva, ista pisava (pikice nad i-jem, čeprav je pisano z velikimi črkami). Je še kdo tako naiven, da misli, da to ni bila dobro načrtovana provokacija?
kornilov
# 01.02.2013 ob 19:20
To je sovražni napis, ki ne sodi v demokratične države!
FAIRPLAYER
# 01.02.2013 ob 17:54
po čem je viden false flag? ja kateri komunist pa bi PRIZNAL, da so jih klali že '45

Sicer pa povojna zgodovina ne pozna primera kjer bi komunisti načrtno klali kristjane. Kar se tiče povojnih pobojev, je šlo za maščevanje nad domobranci in ostalimi domačimi izdajalci, kar pa ne zmanjša dejstva, da so na obeh straneh bili prisotni tudi kristjani. Druga svetovna vojna v Sloveniji ni bila obračun različnih ver, ampak boj proti sovražniku in njegovim pomagačem.
šurda
# 01.02.2013 ob 17:43
nerd
Kdo pa je bil notrajni minister takart ko je bil atentat na Krambergerja ?
Nihče drug kot Igor Bavčar, ki je celo s helikopterjem priletel na
prizorišče !
Ja najlažje je okriviti levičarje, to res ni težko, upam pa, da so to dejanje
posnele nadzorne kamere okoli diskonta, potem res ne bo težko, najiti
storilca !
PS: Samo, da se ne bodo posnetki izgubili tako kot podpisi !
šurda
# 01.02.2013 ob 17:35
VadeRetroSantana
šurda NIKOLI NI BIL KOMUNIST, poznam pa nekoga, ki
je trenutno na čelu vlade,ki je to bil, in to zelo zagret !
Kakor sem že napisal, policija naj opravi svoje delo, avtorja
treba STROGO KAZNOVATI !
Le kaj bi imeli mi levičarji od tega ZMAZKA, mi lahko brez
žaljivk pojasniš ?
decjun
# 01.02.2013 ob 17:27
@VadeRetroSatana vem, da si samo čakal na tako novico, da bi lahko skočil na noge in kričeč s prstom kazal na komuniste in levake. Ni ti pomoči.
Whitetrasher
# 01.02.2013 ob 17:24
Kaj takega lahko napiše le popolni idiot.

Ravno tolikšen idiot je ta,ki to vzame resno in se pri tem verbalno znese nad drugače mislečo populacijo,ki ji pripisuje nastanek tega nagnusnega grafita.
tim sein
# 01.02.2013 ob 17:20
ao, ao... a ste ruknjeni, al kaj???
Manipulacija je to, dobro jutro...
Pjofa
# 01.02.2013 ob 17:04
Pa v navodilih jim je tokrat pisalo, naj se debilčki mali izobigajo svojim keltskim križem in subtilnim signaturam. :D
Wasabi
# 02.02.2013 ob 11:17
....februar 1944, veter brije, snežinke padajo, hud mraz, borci na različnih bregovih/okopih....
...februar 2013, vojne že ni 68 let, ni vetra, ni snežink, ni mraza, narod še kar na različnih bregovih...
Politika še kar deli ljudstvo, naivneži padajo na najbolj poceni propagando...politikom se cedijo sline, ko vidijo, da jim njihova naloga uspeva...mi živimo v vedno večji bedi, ampak pomembno je, da smo na smrt skregani..bravo politiki!
Kazalo