Šrot je dajal jasna navodila, kako naj transakcije potekajo. Foto: BoBo
Šrot je dajal jasna navodila, kako naj transakcije potekajo. Foto: BoBo
Toni Balažič
Balažič je pričakoval odstavitev, ker ni želel ustreči Šrotu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Na današnjo obravnavo tožbe je bil danes kot priča vabljen takratni prvi mož Fructala Toni Balažič. Pojasnil je, da je Šrot na enem izmed sestankov direktorjev družb skupine Laško poudaril, da bodo v skupini delovali kot dvostopenjski koncern. Ena stopnja koncerna bo proizvajala pijače, v zgornjem delu koncerna pa bosta Infond Holding in Center Naložbe.

Balažič je pojasnil, da je Šrot poudaril pomen pomoči med družbami v sistemu. Predvsem je izpostavil, da si morajo družbe zagotavljati zmožnost, da se celoten sveženj Mercatorjevih delnic, ki je bil v lasti skupine Laško, nekoč proda v enem delu, saj bi to predstavljalo višjo ceno.

Direktorjem odvisnih družb je bilo, tako Balažič, tudi pojasnjeno, da so navodila v sistemu dovoljena ter da mora obvladujoča družba v primeru nastale škode zaradi danih posojil to povrniti. Balažič je ocenil, da je bil v omenjenem obdobju Šrot popolnoma nadrejen vsem v sistemu Laško.

Navodila prihajala prek Rosenfeldove
Aprila 2009 je tako Fructal dobil navodilo, naj dokapitalizira Maksimo Invest. "Ocenili smo, da bi to lahko ogrozilo obstoj Fructala, zato smo to zavrnili," je dejal Balažič, ki je zaradi te zavrnitve pričakoval, da ga bodo zamenjali.

Kot priča je bila na obravnavo tožbe danes vabljena takratna nekdanja finančna direktorica v Pivovarni Union, zdaj članica uprave te družbe, Mirjam Hočevar. Poudarila je, da se v Unionu razen po Šrotovih navodilih niso ukvarjali s posli z vrednostnimi papirji ali posojili, pač pa le s proizvodnjo pijač.

Hočevarjeva je izpostavila, da je ob koncu leta 2008 in na začetku leta 2009 dobivala jasna navodila desne roke Šrota Vesne Rosenfeld, kateri finančni posli in do kdaj naj se izvedejo. Na začetku 2009 pa so ustanovili t. i. finančne koordinacije, na katerih so se srečevali finančni direktorji odvisnih družb laške pivovarne. Na njih so dobivali navodila, katerim družbam, koliko denarja ter do kdaj naj katera izmed odvisnih družb nakaže posojilo, je pojasnila.

Niso pojasnjevali, le zahtevali
Za finančno koordinatorico je Šrot postavil Mojco Međedović. Na teh koordinacijah sta bila prisotna tudi direktorja Centra Naložb in Infond Holdinga, ki sta pojasnjevala, koliko sredstev potrebujeta. "Nista razlagala, zakaj potrebujeta denar, odgovorila sta le, da za tekoče poslovanje," je pojasnila Hočevarjeva. Dodala je, da je šlo za večje zneske in za pogosta posojila.

Međedovićeva pa je imela Šrotovo pooblastilo, da na teh koordinacijah poskrbi, da se likvidnostna sredstva Infond Holdingu in Centru Naložb zagotavljajo redno. Določena posojila so sicer bila vrnjena do konca 2008, po tem pa ne več in so zdaj predmet tega postopka.

Štiri odvisne družbe Pivovarne Laško so zato vložile odškodninske tožbe zoper družbo Atka-Prima kot nekdanjo koncernsko krovno družbo laške pivovarne ter njenega lastnika in nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota. Z njimi zahtevajo plačilo odškodnin v skupnem znesku 116,7 milijona evrov.