Boško Šrot ima zdaj v Infond Holdingu skoraj 90-odstotni delež. Foto: MMC RTV SLO
Boško Šrot ima zdaj v Infond Holdingu skoraj 90-odstotni delež. Foto: MMC RTV SLO
Boško Šrot
Boško Šrot obvladuje Infond Holding, saj je njegova družba Center naložbe povečala delež v Infondu. Foto: MMC RTV SLO
Infond Holding se bo dokapitaliziral

Sprejeli so tudi sklep o dokapitalizaciji podjetja, s čimer je največji lastnik, družba Center Naložbe, ki je prek povezanih podjetij v lasti prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota, še povečal svoj delež v družbi, ki zdaj znaša že skoraj 90 odstotkov.

Osnovni kapital Infond Holdinga so iz nekaj več kot 84 milijonov evrov znižali na okoli 54 milijonov evrov, z omenjeno razliko pa bodo krili del izgube podjetja.

Družba namreč za kritje izgube glede na poslovno poročilo o preteklem letu nima na voljo niti kapitalskih rezerv niti prenesenega ali čistega dobička, saj je bil ta denar že porabljen za kritje večjega dela izgube, ki je lani znašala skoraj 82 milijonov evrov.

Mali delničarji so napovedali več tožb, saj lahko Center Naložbe zdaj, ko ima skoraj 90-odsotni delež v družbi, iztisne male delničarje in družbo umakne z borze.

Kad zahteva revizijo
Kapitalska družba (Kad) pa zaradi domnevno spornih poslov zahteva revizijo v Pivovarni Laško. Revizor, Kad predlaga družbo KPMG, naj bi pregledal predvsem posle, povezane z nakupom delnic družbe Thermana - Zdravilišča Laško od družbe Infond Holding, delnic Infond holdinga s strani Pivovarne Union in Fructala ter delnic Premogovnika Velenje s strani Radenske in njihovo nadaljno prodajo družbi Center Naložbe.

Revizor naj bi preveril tudi posle, povezane z dajajnjem posojil s strani Pivovarne Laško, Pivovarne Union in Radenske, in posle, povezane z nakupom oziroma ustanovitvami nakupnih in prodajnih opcij Istrabenza.

Uprava Pivovarne pojasnjuje, da se na Pivovarno Laško nanašata le nakup delnic Thermane in Istrabenza, kar je že razkrila v letnih poročilih za leti 2007 in 2008.

Sejnine ali nagrade?
Kad, ki je lastnik sedmih odstotkov delnic Pivovarne Laško, poleg tega predlaga razširitev dnevnega reda skupščine (ta bo 29. maja) z določitvijo sejnin za nadzornike, kar je po mnenju uprave nepotrebno. Nadzorniki pivovarne namreč ne prejemajo sejnin, ampak letno nagrado, ki je za predsednika določena v višini enomesečne plače direktorja družbe. Drugi člani prejmejo 60 odstotkov tega zneska.

Delničarji bodo odločali tudi o predlogu dokapitalizacije, s katerim bi lahko uprava v petih letih odsnovni kapital povečala za polovico.

T. K./A. K. K.

Infond Holding se bo dokapitaliziral