12-letnega Bora so marca pripeljali v mariborski UKC, od koder so ga po 19 urah prepeljali v Ljubljano, kjer je umrl. Foto: MMC RTV SLO
12-letnega Bora so marca pripeljali v mariborski UKC, od koder so ga po 19 urah prepeljali v Ljubljano, kjer je umrl. Foto: MMC RTV SLO
Starši umrlega otroka so prepričani, da bi otrok okreval, če bi zdravniki upoštevali navodila iz ljubljanskega UKC-ja. Foto: MMC RTV SLO
Starši umrlega dečka tožijo zdravnike

Zdravnici mariborske pediatrične klinike očitajo umor iz malomarnosti, saj menijo, da bi deček v primeru pravočasnega vnosa glukoze takoj okreval.

12-letnemu Boru Nekrepu, pozneje so zdravniki ugotovili, da ima gensko presnovno motnjo v ciklu sečnine, se je po treh dneh jemanja antibiotikov povečal nivo amonijaka v krvi. Tega zdravniki na mariborski pediatrični kliniki, kamor so 12. marca letos pripeljali dečka, niso opazili, je dejal oče pokojnega otroka Matjaž P. Nekrep.

Dejal je, da so mariborski zdravniki iz ljubljanskega UKC-ja naslednje jutro dobili natančna navodila, kako naj ukrepajo, a tega niso storili. Otroka naj bi brez pravilne terapije s "turističnim transportom" prepeljali v Ljubljano, kjer so mu "samo z glukozo in soljo znižali amonijak na nenevarno vrednost", je dejala otrokova mati Tatjana P. Nekrep.

Vnovični pregled je pokazal možganski edem in deček se kljub pričakovanjem ni več zbudil iz kome. Oče se zdaj sprašuje, kako je mogoče, da deček "19 ur po sprejemu na pediatrično kliniko, 13 ur po alarmantnem izvidu in pet ur po navodilih iz Ljubljane", ni dobil nobene terapije.

Starši so zato vložili kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti proti zdravnici Zlatki Kančič in dve ovadbi zaradi suma kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja proti dvema zdravnikoma mariborske pediatrične klinike. Poslali so tudi prijavo zdravniški zbornici Slovenije in pismo varuhinji človekovih pravic, komisiji za preprečevanje korupcije pa so prijavili člane komisije za notranji nadzor v UKC Maribor, ker so podali mnenje, da so bili postopki izpeljani v skladu s sodobno medicinsko doktrino.

Na UKC-ju Maribor so pojasnili, da so zaradi "izjemne redkosti, zapletenosti in zahtevnosti primera" v njegovo reševanje vključili tudi odbor za strokovno-medicinska vprašanja pri zdravniški zbornici Slovenije, ki je na oddelku, kjer se je zdravil Bor, 13. novembra opravil zunanji ekspertni nadzor. Izsledkov še niso prejeli.

Mnenje komisije internega nadzora so posredovali tudi varuhinji človekovih pravic in ministru za zdravje. Zdravniška zbornica je za ekspertno mnenje zaprosila tudi strokovnjake iz Velike Britanije, je povedala predsednica Gordana Živčec-Kalan.

C. R.

Starši umrlega dečka tožijo zdravnike