Nastja Sušinski bi moral na Dob priti v četrtek, njegovemu bratu Kristjanu pa so začetek prestajanja kazni odložili. Foto: MMC RTV SLO
Nastja Sušinski bi moral na Dob priti v četrtek, njegovemu bratu Kristjanu pa so začetek prestajanja kazni odložili. Foto: MMC RTV SLO

Kot je za Finance dejal zagovornik Nastje Sušinskega Luka Podjed, so zaprosili za odlog prestajanja kazni, vendar sodišče še ni odločilo. "Prošnjo smo vložili v zakonitem roku, mislim, da nekje na začetku tega meseca," je dodal.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so medtem pojasnili, da je že odločilo o prošnji Nastje Sušinskega za odložitev kazni, vendar "sodišče še nima izkazane vročitve", zato tudi ne morejo povedati, kakšna je odločitev.

Pojasnili so še, da se za obsojence, ki se ne zglasijo na prestajanje kazni, razpis tiralice odredi v primerih, ko je izkazano, da je obdolženec pobegnil iz razloga, da bi se kazni izognil. Od primera do primera pa je odvisno, kdaj je razpisana tiralica.

Poleg Nastje Sušinskega je sodišče v zadevi Istrabenz na zaporno kazen obsodilo tudi njegovega brata Kristjana Sušinskega ter Igorja Bavčarja in Boška Šrota.

Nastja Sušinski je bil obsojen na tri leta in devet mesecev zapora, njegov brat Kristjan, ki mu je sodišče odobrilo trimesečni odlog prestajanja kazni, pa na tri leta zapora. Igor Bavčar bo moral v zapor za sedem let, Boško Šrot pa za pet let in deset mesecev. Šrot in Bavčar morata na Dob 3. oktobra, oba pa sta vložila zahtevek za varstvo zakonitosti. Ta ne zadrži izvajanja kazni.

Verižna preprodaja deleža Istrabenza
Kazniva dejanja, zaradi katerih so četverico obsodili, so se zgodila leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza. Tega je Pivovarna Laško najprej prodala hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato pa je Plinfin za le 7.500 evrov prodala Sportini, ki ga je prodala podjetju Nastje Sušinskega Microtrust za 24,9 milijona evrov.

Microtrust je istega dne Istrabenzov paket prodal Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s prodajo zaslužil 24,3 milijona evrov.