Če ne bosta uporabila tehnike Roberta Časarja, se bosta morala Bavčar in Šrot za več let usesti za rešetke. Foto: BoBo
Če ne bosta uporabila tehnike Roberta Časarja, se bosta morala Bavčar in Šrot za več let usesti za rešetke. Foto: BoBo

Sodišče je namreč 27. avgusta prejelo vso potrebno dokumentacijo pooblaščenega vročevalca in vročilnici, ki dokazujeta, da je bila sodba višjega sodišča vročena in je s tem postala izvršljiva.
"V skladu z zakonom o izvrševanju zaporne kazni obsojenca, ki je na prostosti, pozove na prestajanje kazni zapora okrožno sodišče, na območju katerega je sodišče izdalo sodbo na prvi stopnji, takoj, najpozneje pa v osmih dneh po prejemu izvršljive odločbe," odgovarjajo z ljubljanskega okrožnega sodišča. Rok za poziv na prestajanje kazni tako poteče v četrtek.

Kje in kdaj, ne povejo

"Dan nastopa kazni v zavodu mora biti določen tako, da ostane obsojencu od prejema poziva do nastopa kazni najmanj osem dni, vendar ne več kot en mesec. Informacij o tem, kje in kdaj bo obsojeni nastopil kazen zapora, sodišče v skladu s sodnim redom javnosti ne posreduje," še pojasnjujejo na sodišču.
Glede na višino pravnomočno dosojene kazni pa bosta oba zapor najverjetneje prestajala na Dobu. Sta pa oba že ob prevzemu sodbe napovedala, da bosta zoper njo vložila zahtevek za varstvo zakonitosti.

V sedmih letih od veriženja delnic do zapora
Višje sodišče v Ljubljani je junija potrdilo prvostopenjske zaporne kazni za Bavčarja in Šrota. Za Bavčarja je tako potrdilo sedem let zaporne kazni, za Šrota pa pet let in 10 mesecev. Nastji Sušinskemu so potrdili zaporno kazen treh let in devet mesecev zapora. Za nekdanjega Bavčarjevega svetovalca v Istrabenzu Kristjana Sušinskega pa je sodišče kazen znižalo na tri leta.

Nobenemu izmed obsojenih pa ni bilo naloženo plačilo stranske denarne kazni.
Višje sodišče je namreč vsem obtoženim odpravilo plačilo 35.000 evrov stranske kazni in odločilo, da Bojanu Finku in Bojanu Korsiki ni treba vračati 270.000 oziroma 400.000 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi. Razlog za spremembe naj bi bil v procesni napaki sodišča.

Bavčar bo moral po odločitvi višjih sodnikov vrniti dobrih 21 milijonov evrov, Kristjan Sušinski pa 3,5 milijona evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi. Kazniva dejanja so se zgodila leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov.
Nato je pivovarna prodala Plinfin za samo 7.500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.