Boško Šrot je že zaprosil za odlog prestajanja nekaj manj kot šestletne zaporne kazni. Foto: BoBo
Boško Šrot je že zaprosil za odlog prestajanja nekaj manj kot šestletne zaporne kazni. Foto: BoBo
Draško Veselinovič
Nekdanji predsednik uprave NLB-ja Veselinovič je dejal, da misli, da je politika spodbujala menedžerske prevzeme. Foto: Bobo

Nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, obtožen zlorabe položaja pri financiranju prevzema pivovarne, ki je bil v zadevi Istrabenz obsojen na pet let in 10 mesecev zaporne kazni, je ob prihodu na ljubljansko okrožno sodišče povedal, da je na vrhovno sodišče vložil zahtevek za varstvo zakonitosti, v katerem je zaprosil za odlog prestajanja kazni. V zaporu na Dobu se mora sicer zglasiti 3. oktobra.

Ob tem je dodal, da še vedno ne ve, česa je bil pravzaprav obtožen, saj naj pivovarna ne bi bila oškodovana s prodajo delnic Istrabenza.

"Nisem storil nobenega očitanega dejanja, zato pričakujem, da bo pravica na moji strani," je dejal. Ob tem je izpostavil, da je bilo ugotovljenih veliko bistvenih kršitev pravil postopka, nepravilna pa je po njegovem mnenju tudi vsebina sodbe, je še povedal Šrot, ki meni, da je bil postopek izrazito nesorazmerno v korist tožilca.

Po neuradnih informacijah Večera naj bi se moral 3. oktobra na prestajanje zaporne kazni zglasiti tudi nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, ki je bil obsojen na sedem let zaporne kazni. Tudi on je že napovedal vložitev zahtevka za varstvo zakonitosti. Njegov zagovornik Marko Bošnjak pa je pojasnil le, da še nista vložila zahtevka.

Poleg njiju sta bila v zadevi Istrabenz obsojena tudi Kristjan in Nastja Sušinski, ki se morata po navedbah Večera v zaporu zglasiti 18. septembra. Kristjan Sušinski bo moral v zapor za tri leta, medtem ko bo moral njegov brat, Nastja Sušinski, v zapor za tri leta in devet mesecev.

Sporni menedžerski prevzem
Šrot je kot prvi mož Pivovarne Laško in predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe z družbama Infond Holding in Center Naložbe, povezanima s Šrotom, ki pa nikoli niso bile poplačane v celoti.

Veselinovič: Politika spodbujala menedžerske prevzeme
V zvezi z menedžerskim prevzemom Pivovarne Laško je nekdanji predsednik uprave NLB-ja Draško Veselinovič na sojenju dejal, da je bilo pred leti takšnih prevzemov v Sloveniji zelo veliko. "Mislim, da je politika nekaj časa spodbujala take prevzeme," je dejal. Banka se tako po njegovih besedah ni ukvarjala z zakonitostjo financiranih poslov. "Če država ni želela takšnih prevzemov, bi jih morala prepovedati," je dejal.

Leta 2009, v času, ko je upravo NLB-ja vodil Veselinovič, je banka za nekaj mesecev podaljšala kratkoročno posojilo Infond Holdingu, preko katerega je Šrot obvladoval laško pivovarno. Posojilo po Veselinovičevem odstopu ni bilo podaljšano, Infond Holding pa je šel v stečaj. Veselinovič je ocenil, da je politika tedaj blokirala holding. Podaljšanje posojila Infond Holdingu po njegovem mnenju ni bilo sporno, saj je bilo zavarovano.

"V banko sem prišel v podedovano stanje in kredit se je že prej podaljševal, na leto pa se je tudi neto nekoliko poplačeval," je poudaril. Dodal je, da je sicer šlo formalno res za kratkoročno, realno pa za dolgoročno posojilo. Po njegovih besedah je šlo za nekaj čez 130 milijonov evrov posojila, da bi ga povrnil, pa bi Infond Holding najbrž potreboval približno 10 let.

Posojilo je bilo sicer zavarovano z 12,5 odstotka delnic Mercatorja in 20-odstotnim deležem Pivovarne Laško. "V principu je bilo dobro zavarovano, sploh glede na tedanjo vrednost delnic Mercatorja," je poudaril Veselinovič.

Kozina: Pivovarna Laško zlorabljena
Pivovarna Laško in njene hčerinske družbe so bile, kot je prepričan okrožni državni tožilec Jože Kozina, zlorabljene za povečanje koncentracije Šrotovega lastništva v skupini Pivovarne Laško, ki ga je izvajal prek povezanih družb Infond Holdinga.

Šrot je po mnenju tožilca Kozine s tem, ko je za refinanciranje prevzemnega projekta prenašal sredstva na Infond Holding, naklepno oškodoval družbo. Vedel naj bi, da posojila, ki so bila že na začetku nezakonita, ne bodo vrnjena. Nekdanji direktor Infond Holdinga Matjaž Rutar in nekdanja Šrotova svetovalka Vesna Rosenfeld pa sta obtožena pomoči pri zlorabi položaja.