Bo Jaklič moral v zapor za skoraj pet let? Foto: BoBo
Bo Jaklič moral v zapor za skoraj pet let? Foto: BoBo

Za nekdanjega člana uprave Vzajemne Franca Henigmana je tožilec predlagal tri leta zapora in 10.200 evrov kazni, za nekdanjega vodilnega v podjetju S&T Klavdija Godniča pa tri leta in osem mesecev zapora ter 14.000 evrov denarne kazni. Drugega nekdanjega vodilnega v S&T-ju Saša Bergerja pa naj sodišče po predlogu tožilstva obsodi na tri leta zapora in mu naloži 14.000 evrov kazni.

Podjetji S&T in M-Kontakt bi tožilec ob tem oglobil z 1,65 oz. 1,49 milijona evrov kazni in obtoženima odvzel nezakonito pridobljen denar. Prav tako naj jima sodišče naloži še stroške postopka, je zahteval tožilec.

Tudi odvetnik Vzajemne je zahteval povrnitev škode z obrestmi vred od leta 2006, ki naj si jo obtoženi delijo. Škoda znaša nekaj več kot 551.000 evrov, za zavarovanje poplačila pa je predlagal plombo na nepremičninah na Korčuli, ki naj bi bile kupljene s tem denarjem.

Z obvodnimi podjetji naj bi speljali na tisoče evrov iz Vzajemne
Obtožnica Jakliča in Henigmana bremeni, da sta kot člana uprave Vzajemne prek preplačila pogodbe s S&T-jem družbo oškodovala za 551.213 evrov in pri tem zlorabila položaj.

Denar naj bi potoval prek družbe S&T Slovenija in z njo povezanimi podjetji v tujini, na koncu pa prek več deset fiktivnih poslov končal na računu podjetja M-Kontakt, katerega lastnik je bil po trditvah tožilca Jaklič. Podjetje naj bi bilo ustanovljeno z izključnim namenom pranja denarja iz omenjenega posla in se je pozneje prelil v nepremičnine na Korčuli.

"Korupcijo je težko dokazati, ker je prikrita očem, ampak tukaj se dejansko vidi, kako so se dogovarjali," je Levašič komentiral kopico poslov. Prihodnji ponedeljek bodo na vrsti še sklepne besede obrambe. Sodba bo izrečena najpozneje 11. novembra.