V obtožnici mu tožilstvo očita storitev kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarja. Foto: BoBo
V obtožnici mu tožilstvo očita storitev kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarja. Foto: BoBo

Po mnenju tožilstva je nekdanji predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič družbo oškodoval za pol milijona evrov pri poslih z družbo S & T Slovenija in prelival sredstva v nepremičnine na Hrvaškem, piše časnik Dnevnik.

V obtožnici mu tožilstvo očita storitev kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarja. Jakliču bi po pisanju časnika lahko poleg zaporne kazni naložili tudi plačilo 33.500 evrov denarne kazni, njegovo podjetje M-Kontakt iz Zagreba pa bi moralo poravnati več kot milijon evrov povzročene škode.

Preiskava je potekala več let
Po dolgoletni preiskavi so ugotovili, da je Jaklič kot prvi mož Vzajemne preplačal naročene storitve pri S & T Slovenija, od njega pa v zameno dobil več kot 550.000 evrov.

Denar je potoval prek več povezanih podjetij S & T Slovenija v tujini in pozneje na podlagi domnevno fiktivnih svetovalnih pogodb končal na računu Jakličevega hrvaškega podjetja M-Kontakt. To naj bi bilo po oceni preiskovalcev ustanovljeno z izključnim namenom pranja denarja Vzajemne, ki ga je nato prelilo v nepremičnine na Korčuli.

Več osumljenih
Pri kaznivih dejanjih naj bi sodeloval tudi nekdanji član uprave Vzajemne Franc Henigman, ki naj bi pozneje od Jakliča v obliki posojila prejel 200.000 evrov. Zanj naj bi tožilstvo po podatkih Dnevnika predlagalo dveletno zaporno kazen in plačilo dobrih 17.000 evrov.

Pri oškodovanju Vzajemne in pranju denarja naj bi jima veliko pomagala takratna vodilna moža S & T Slovenija Klavdij Godnič, ki danes vodi Telekomovo podjetje Soline, in Sašo Berger. Prvemu naj bi grozilo dve leti zapora in pol, drugemu pa pol leta manj. Med obdolženimi naj bi bil še S & T Slovenija, ki bi moral tako kot Jakličev M-Kontakt poravnati 1,1 milijona evrov povzročene škode.