Marko Jaklič zavrača vse očitke. Foto: BoBo
Marko Jaklič zavrača vse očitke. Foto: BoBo
Sodniško kladivo
Na vprašanja tožilstva ni bil pripravljen odgovarjati. Foto: BoBo
Jaklič vztraja, da ni oškodoval Vzajemne

Obtožnica ga bremeni, da je kot prvi mož Vzajemne preplačal naročene storitve pri podjetju S&T Slovenija, od njih pa v zameno dobil več kot 550.000 evrov. Gre za posel vzpostavitve lastnega informacijskega sistema Vzajemne.

Denar naj bi potoval prek več povezanih podjetij S&T Slovenija v tujini in pozneje na podlagi domnevno fiktivnih svetovalnih pogodb končal na računu podjetja M-Kontakt, čigar lastnik je bil prav Marko Jaklič. Podjetje M-Kontakt naj bi bilo ustanovljeno prav za pranje denarja Vzajemne in ga nato prelilo v nepremičnine na Korčuli. Jaklič zanika, da bi podjetje ustanovil z namenom pranja denarja. "Ali je logično, da bi ga v tem primeru ustanovil transparentno na svoje ime," se je vprašal.

Nepremičninski posli na Hrvaškem
Jaklič je zatrdil, da se je z nakupom nepremičnin na Hrvaškem ukvarjal, še preden je postal član ali predsednik uprave Vzajemne. Prav zaradi teh nepremičninskih poslov je leta 2004 na Hrvaškem tudi ustanovil podjetje M-Kontakt. Kot slovenski državljan v takratnih političnih razmerjih med Slovenijo in Hrvaško namreč ni mogel kupiti nepremičnine na Hrvaškem in je vpisati na svoje ime v zemljiško knjigo. Ker je kupil več nepremičnin, je bilo tveganje enostavno preveliko, zato je ustanovil na Hrvaškem podjetje.

Podjetje M-Kontakt se je po Jakličevih besedah znašlo v poslih s S&T po tistem, ko je prek M-Kontakta začel delati njegov brat, Boštjan Jaklič. On je deloval prek M-Kontakta pri projektih v tujini, saj ni želel biti viden, ker je bil takrat regionalni direktor v podjetju Hewlett-Packard.

"Z naložbami ni imel stika"
Jaklič je bil predsednik uprave Vzajemne od junija 2003 do 2007, v tem času pa, kot je dejal, področje informatike in naložb ni bilo v njegovem delokrogu. Spomni se, da sta za vzpostavitev informacijskega sistema Vzajemne prišli dve ponudbi podjetij Marand in S&T ter da je bil S&T občutno ugodnejši. Po njegovih besedah se ni v nobeni obliki dogovarjal o tem poslu, ki je bil sklenjen leta 2004.

Na vprašanja tožilstva ni želel odgovarjati, je pa povedal, da skica v njegovem zvezku, ki naj bi nakazovala tok denarja od Vzajemne do nepremičnin na Korčuli, predstavlja zgolj miselni vzorec, s katerimi si lažje zapomni vsebino sestankov. Skice se točno ne spomni, a po njegovih besedah je s tem miselnim vzorcem želel razčistiti s svojim bratom, ali bi se lahko zaradi bratovih poslov s S&T-jem znašel pod očitki, s katerimi se spoprijema danes.

Na vprašanje, od kod mu premoženje za nakup nepremičnin, če tega denarja ni dobil prek M-Kontakta, je dejal, da je tudi pred prihodom na Vzajemno dobro služil. Že v času, ko je bil še študent, je imel svoj s. p. in včasih celo bolje zaslužil kot mati, je dodal na koncu.

Jaklič vztraja, da ni oškodoval Vzajemne