Tožilstvo želi za obtožene zaporne kazni in vrnitev denarja. Foto: MMC RTV SLO
Tožilstvo želi za obtožene zaporne kazni in vrnitev denarja. Foto: MMC RTV SLO
Robert Časar
Tožilka je prepričana, da je bila Časarju izplačana podkupnina, za kar meni, da je dovolj dokazov. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl

Tožilstvo Časarja obtožuje zlorabe položaja in prejemanja podkupnin. Za nekdanjega poslanca SNS-a Srečka Prijatelja tožilstvo predlaga 3-letno zaporno kazen zaradi napeljevanja k zlorabi položaja, za poslovneža Marjana Mikuža pa zaradi pomoči pri zlorabi položaja dve leti zapora.
Obtožbe se nanašajo na sporni nakup zemljišč na Krasu in objekta Luna v Sežani. Časar in Mikuž naj tudi vrneta ves denar, ki sta ga prejela, zahteva tožilstvo. Pooblaščenec Luke Koper pa zahteva, naj omenjena zaradi oškodovanja Luke vrneta 2.300.000 evrov s pripadajočimi obrestmi.

Luka se je "pustila odreti"
"Če bi Časar deloval v korist Luke, ne bi dovolil preplačila zemljišč," je v zaključnih besedah poudarila tožilka Barbara Milič Rožman. Mikužev Premik net je za kvadratni meter odštel 31 evrov, nato pa naprej prodajal Luki za 65 evrov. Luka bi lahko brez ovir odkupila zemljišča neposredno od lastnikov, namesto da je plačala milijonske provizije. Po prepričanju tožilke je bil tudi Časarju edini cilj ta, da se doseže čim večja razlika med odkupno in prodajno ceno, da bi si lahko razdelili čim več denarja.

Pri nakupu objekta Luna pa je po mnenju tožilstva Mikuž pridobival cenitve, kakršne je sam hotel, potem ko naj bi mu Prijatelj naročil, naj zasluži čim več, da bo več za deliti. O dogovoru med vpletenimi med drugim pričajo tudi SMS-sporočila, ki jih je Prijatelj pošiljal Mikužu: "Kaj nismo tretjinski partnerji?" In podobno.

Žena ni imela časa
Milič Rožmanova je prepričana, da je bila Časarju izplačana podkupnina, za kar meni, da je dovolj dokazov. Junija 2007 je Časar odprl nov bančni račun, mesec dni pozneje pa je, tako tožilstvo, od Mikuža na Razdrtem najprej prejel nekaj manj kot 40 tisoč evrov, nato pa pozneje še 50 tisoč na Kozini.

Pologi na Časarjevem računu se ujemajo z dobljenimi zneski, pa tudi časovno. Isti dan, kot je Mikuž dvignil denar, ga je Časar položil na račun. Časar sicer trdi, da je račun odprl, da bi denar skril pred nekdanjo ženo. Njegova zdajšnja žena pa je med pričanjem povedala, da gre za denar od njenega prodanega stanovanja, za kar je dobila kupnino v gotovini, Časar pa je danes dodal, da ker ona ni imela časa, je sam odnesel denar na banko.

Denar od stanovanja štiri leta v nogavici?
A za tožilko takšna razlaga "ne pije vode". Stanovanje je bilo prodano leta 2003. "Neživljenjsko in nerazumno je, da so kupnino štiri leta hranili doma, nato pa ga je žena dala Časarju, da ga je po obrokih polagal na račun. Dokazi tudi pričajo, da pologi niso bili niti prihodki iz kmetijske dejavnosti."

Zajetni pologi Časarjeve žene
Pod drobnogled vzete denarne transakcije Časarjeve žene so pokazale, da je junija 2008 na račun, odprt pri Hypo banki, položila in vezala 44 tisoč evrov, junija 2007 pa je na račun, odprt pri banki Koper, položila 26.000 evrov gotovine. Več let predtem je stanje na njenem računu vseskozi nihalo med pozitivnim in negativnim. Časar je pojasnil, da je na enem izmed računov njegova žena kot pooblaščenka v njegovem imenu sklenila pogodbo o vezavi sredstev.

Časarja so obveščali
"Iz načina, kako je polagal denar - večkrat v majhnih zneskih, iz redkih, zelo nevsebinskih SMS-sporočil se da razbrati, da je bil Časar pri teh nečednih poslih zelo previden. Ni se hotel izpostavljati," je Časarjevo ravnanje opisala tožilka. Po njenih besedah je imel tudi informatorja, ki ga je obveščal, ali policija v povezavi z Luko kaj sumi ali preiskuje. Po naših zanesljivih informacijah naj bi policija sumila komandirja pomorske policije Mirka Slukana, ki je po upokojitvi tudi pod Časarjevo upravo pogodbeno delal v Luki. Policija je Slukana zaradi domnevnega prenašanja informacij Časarju ovadila, tožilstvo je sicer pozneje ovadbo zavrglo.

Prijatelj ni dobil denarja od radodarne tašče
Da je tudi Prijatelj prejemal zneske od "tretjinskega dogovora", za tožilko ni dvoma. V rokah ima potrdili za dve nakazili na Prijateljev bančni račun, ki ju je policiji izročil Mikuž. 150 tisoč evrov pa naj bi Prijatelj in njegova žena prejela pri Mikužu doma. Isti dan je Prijatelj nato na ženin račun nakazal 110 tisočakov.

Prijatelj sicer trdi, da je šlo za vračilo denarja od nekega posla, pa tudi, da je denar dobil od tašče. Pregled poslovanja na računih Prijateljeve družine ne dokazuje, da bi denar izhajal iz kupnine za zemljišča na Orleški gmajni, ki ga je razdelila njegova tašča.

Časar tožilki: "Ma dej nehaj!"
"Danes sem bil s Časarjem, kdaj boš poravnal?" je decembra 2008 v SMS-sporočilu Prijatelj spraševal Mikuža. Tožilka je pojasnila, da je Prijatelj grozil Mikužu, da ne bo več dobil posla v Luki, če ne bo izplačal provizij. "Ma dej, nehaj!" ji je iz prve klopi zabrusil Časar, ko je razlagala, da so Mikuževi posli z Luko ugasnili, ker "Časar ni dobil toliko, kot je hotel".

Odvetniki zahtevajo oprostilne sodbe
Časarjev zagovornik Danijel Planinšec je poudaril, da je bil nakup zemljišč na Krasu zelo dober posel, saj so zemljišča, ki so še vedno v lasti Luke, danes več vredna, kot ob nakupu. Po njegovem mnenju je Mikuž kot priča neverodostojen. Nerazumna se mu zdi odškodninska zahteva Luke, naj Časar in Mikuž vrneta 2,3 milijona evrov, saj po njegovem mnenju oškodovanja ni bilo. "To, kar se očita mojemu klientu, je trivialno." Zgražal pa se je tudi nad tožilstvom, da pri Časarju ni niti pomislilo na olajševalne okoliščine, kot je na primer to, da ima tri nepreskrbljene otroke. Izrek sodbe bo v četrtek popoldne.

Eugenija Carl, TV Slovenija