Po obtožnici naj bi Michel Stephan napeljeval k uboju Janeza Plavca, ker naj bi ga krivil za prepoved vstopa na Kemijski inštitut.  Foto: MMC RTV SLO
Po obtožnici naj bi Michel Stephan napeljeval k uboju Janeza Plavca, ker naj bi ga krivil za prepoved vstopa na Kemijski inštitut. Foto: MMC RTV SLO

Spremembo je tožilka utemeljila z navedbo, da iz dozdajšnjega dokaznega postopka, predvsem zaslišanja prič, ni mogoče dokazovati, da je napeljeval k umoru.

S spremembo kvalifikacije kaznivega dejanja se je tudi znižala dolžina zaporne kazni. Namesto do 30 let grozi Stephanu "le" še od pet do 15 let zapora.

Po obtožnici naj bi Michel Stephan napeljeval k uboju Janeza Plavca, ker naj bi ga krivil za še vedno veljavno prepoved vstopa na Kemijski inštitut in domnevno onemogočanje njegove ponovne zaposlitve v tej ustanovi.

K uboju naj bi nagovarjal Iračana Alija Hamzaha Rashida, ki je zaščitena priča in se je, še preden bi izvršil dejanje, obrnil na policijo. Ta je nato tajno snemala njegova srečanja s Stephanom, ki ga je aretirala, ko je ocenila, da ima dovolj dokazov.

Večino današnjega naroka na Okrožnem sodišču v Ljubljani so sicer namenili preverjanju skladnosti prevoda prisluhov, ki jih je policija opravila med Stephanom in Alijem, medtem ko naj bi ga Stephan nagovarjal k uboju.

Stephan namreč zatrjuje, da je pogovor dejansko potekal drugače, kot ga je iz arabščine prevedel sodni tolmač, zato je napisal svojo različico, ki so jo danes primerjali s prevodom tolmača. Stephan med drugim trdi, da Aliju na posnetku ni dejal, da je treba streljati glavo, ampak da je treba streljati v vrečo. Sodni tolmač je ob tem opozoril, da to ne drži in da je pravi prevod tak, kot ga je opravil sam.

Iz prebranih prevodov pogovorov je sicer razbrati, da je bil med drugim govor o tem, da se bo Ali na mesto, kjer bi ubil Plavca, pripeljal s kolesom, da bo dejanje izvedel, ko bo deževalo, ker naj kamere takrat ne bi mogle snemati, ter da bo na pištoli uporabil dušilec.

V pogovoru je Ali v nekem trenutku izrazil tudi skrbi, ali bo za opravljeno delo dobil plačilo, pri čemer pa mu je Stephan zagotovil, naj glede tega ne skrbi, ker "da to ni prvič". V nadaljevanju je nato sicer dodal, da do zdaj česa takšnega še ni naredil v Sloveniji.

Naslednji narok bo 6. maja, ko bi bile lahko na vrsti zaključne besede.