Gre za primer 16-mesečne deklice, ki je umrla aprila 2009 na mariborski pediatriji. Foto: MMC RTV SLO
Gre za primer 16-mesečne deklice, ki je umrla aprila 2009 na mariborski pediatriji. Foto: MMC RTV SLO

Gre za primer 16-mesečne deklice, ki je umrla aprila 2009 na mariborski pediatriji. Starša deklice sta preko odvetnika Francija Matoza oktobra 2009 vložila kazensko ovadbo zoper zdravnico Olgo Kranjc in medicinski sestri Stanko Nidorfer ter Mojco Žoha, navaja časnik Večer.

Deklica je imela znake okužbe z rotavirusom
Vodja mariborskega tožilstva Drago Šketa je povedal, da preiskavo zahtevajo zaradi suma storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja po 3. odstavku v zvezi s 1. odstavkom 179. člena kazenskega zakonika. Za to je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora.

Na kliniki za pediatrijo UKC Maribor so deklico sprejeli konec marca 2009 z znaki okužbe z rotavirusom. Ko je mati dobre štiri ure po sprejemu opazila neenakomerno dihanje deklice, je poklicala medicinsko sestro, ki je ugotovila, da otrok ne diha, zato ga je odnesla na enoto intenzivne terapije. Po oživljanju je deklica sicer začela dihati, a je čez nekaj dni umrla, poroča Delo.

Izredni izvedenski nadzor pokazal več strokovnih napak
Maja 2009 je bil v UKC Maribor opravljen strokovni nadzor, ki je ugotovil, da naj bi zdravnica in medicinske sestre "ravnale v skladu z medicinsko doktrino in da niso odgovorne za tragični dogodek". Poznejše poročilo izrednega izvedenskega nadzora zdravniške zbornice pa je pokazalo, da so zdravnica in medicinski sestri, ki so skrbele za deklico storile več strokovnih napak. V poročilu je bilo ugotovljenih veliko neskladij.

Sočasno poteka sodni postopek zoper še dva zdravnika pediatrije UKC Maribor - Zlatko Kanič in Roberta Pogorevca, ki bosta zaradi odgovornosti za smrt 12-letnega Bora Nekrepa konec junija prvič stopila pred sodišče.