Dekle je bilo poškodovano v drenjanju pred lokalom Lipa. Foto: RTV SLO
Dekle je bilo poškodovano v drenjanju pred lokalom Lipa. Foto: RTV SLO
Vhod v okrepčevalnico Lipa
Umrlo je še tretje dekle, poškodovano v množici pred lokalom Lipa. Foto: RTV SLO
Spomin na tragično umrla dekleta
Življenje treh deklet je ugasnilo mnogo prezgodaj. Foto: EPA

V gneči pred nočnim lokalom v Spodnjih Pirničah je v petek zvečer množica do smrti poteptala 15- in 17-letno dekle, druga 17-letnica pa je bila v kritičnem stanju. Za posledicami poškodb je umrla v Kliničnem centru v Ljubljani.

V gneči pred lokalom Lipa je bilo poleg treh deklet, ki so zaradi poškodb umrle, lažje poškodovanih še pet ljudi, starih od 15 do 17 let.

Kršitve predpisov
Zaradi najrazličnejših kršitev so policisti proti lastniku lokala v prvih desetih mesecih letošnjega leta ukrepali že okoli stokrat, med drugim zaradi kršitve obratovalnega časa, točenja alkohola, hrupa in kršenja javnega reda in miru.

Pomenljivo je, da je diskoteka Lipa uradno registrirana kot okrepčevalnica, kar pomeni, da lahko obratuje le do 23. ure zvečer, množičnih zabav pa ne bi smela prirejati. Lokal se razteza na okoli 700 kvadratnih metrih, po predpisih pa naj bi jih imel le 90.

Policija o dogodku še zbira dodatne informacije, prizorišče sta si po nesreči ogledali tožilka in dežurna preiskovalna sodnica, preverjajo pa še ukrepe, ki jih je za zagotavljanje varnosti sprejel organizator.

Kje je zaškripalo?
Dr. Gorazd Meško, profesor kriminologije, je v pogovoru za TV Slovenija dejal, da dogodek odpira vsaj dve pomembni vprašanji. Prvo je to, da se kršenje množice predpisov z občasnim plačilom kazni očitno izplača, drugo pa vprašanje državnega nadzora in kaznovanja. V zvezi s tem je bilo v primeru lokala Lipa očitno več težav, saj dejanskih izvršitev izrečenih kazni malone ni bilo.

Kljub temu Meško meni, da je ponovitev take tragedije malo verjetna, saj bodo lastniki podobnih lokalov, v katerih se zbirajo mladi, prav zaradi dogodkov v Lipi za varnost mladih gostov poskrbeli bistveno bolje. Vsaj dokler se prah okoli smrti treh deklet ne poleže, dodaja Meško.

Tragedija odmeva tudi na spletu
Smrt treh najstnic močno odmeva na slovenskih spletnih forumih, kjer se večinoma zbirajo mladi. Največ razprav se suče okoli teme, komu pripisati odgovornost za tragedijo. Nekateri menijo, da so krivci tisti, ki so se v gneči prerivali in nesrečna dekleta poteptali.

Kaj menite vi? Sodelujte v spletnem forumu.

Drugi menijo, da je kriv vodja lokala, ki je zavestno kršil predpise, a ostal nekaznovan. Največ kritik leti na pristojne državne organe, ki se kljub jasnim kršitvam predpisov niso zganili, ko je bil še čas. Nekateri sodelujoči obravnavajo kot sokrivca za nesrečo tudi nepravilno postavljeno ograjo, ki se je pod obremenitvijo zaradi slabe pritrjenosti in napačno preračunane statike podrla.