V 79. letu starosti je umrl nekdanji minister za pravosodje Tomaž Marušič. Foto: MMC RTV SLO
V 79. letu starosti je umrl nekdanji minister za pravosodje Tomaž Marušič. Foto: MMC RTV SLO

Marušič se je rodil 19. maja 1932 v Solkanu. Po končani gimnaziji se je odločil za študij prava in je leta 1958 diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Do leta 1964 je služboval v sodnih službah v Ajdovščini, Novi Gorici in Idriji. Od leta 1964 do imenovanja za ministra je bil odvetnik v Novi Gorici.

V času slovenske pomladi je vstopil v Slovensko kmečko zvezo, leta 1993 pa je bil izvoljen za župana Nove Gorice. Ministrsko funkcijo je opravljal od 27. februarja 1997 do 7. junija 2000. Ob predčasnem koncu mandata se je Marušič upokojil, a se ni umaknil iz pravne stroke. Bil je velik strokovnjak za smučarsko pravo in se uvršča med tvorce zakonodaje o varnosti na smučiščih. Med drugim je tudi avtor knjige Smučanje na Goriškem.

Marušič je skozi celotno kariero v ospredje postavljal malega človeka, za katerega je vedno našel čas za pogovor. Vsi, ki so imeli priložnost delati z njim, se ga spominjajo kot človeško dostopnega, posebno pozornost pa je namenjal tudi mlajšim sodelavcem, s katerimi je z veseljem delil izkušnje.

Vlada se je Marušiču poklonila z minuto molka ob začetku seje, v petek ob 16.00 pa bo v veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica žalna seja novogoriškega mestnega sveta. V poslanski pisarni novogoriške občine pa bo v ponedeljek in torek med 9. uro in 18. uro odprta žalna knjiga.