Črna kronika
Upokojeni ljubljanski nadškof Anton Stres se je opravičil za izostanek z zaslišanja v sojenju, ki se ukvarja s prodajo delnic Mladinske knjige. Foto: BoBo

Dodaj v

Upokojeni nadškof Anton Stres ni pričal na sojenju v zadevi Mladinska knjiga

Sojenje četverici, ki ji tožilstvo očita zlorabo položaja pri poslu iz decembra 2003
10. maj 2018 ob 14:26
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Upokojeni ljubljanski nadškof Anton Stres se je opravičil za izostanek z zaslišanja v sojenju, ki se ukvarja s prodajo delnic Mladinske knjige. Sodnica Vladislava Lunder je sicer vabila več prič, vendar pa nekaterim vabila niso bila vročena.

Upokojeni mariborski nadškof Franc Kramberger, nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec, nekdanji predsednik uprave Etola Ivan Ferme in nekdanji prvi mož družbe NFD Stanislav Valant so na začetku meseca odločno zavrnili očitke tožilstva o zlorabi položaja pri poslu z nakupom in prodaji delnic Mladinske knjige založbe. Na sodišče sta prišla le Valant in Krašovec, sojenje Krambergerju pa bo potekalo v njegovi nenavzočnosti.

Pred sodiščem je sicer pričala nekdanja vodja finančno računovodske službe Etola Brigita Čokl, ki je dejala, da je imela pomisleke glede nakupa, vendar pa je imela sama le svetovalno vlogo pri tem. "Mladinska knjiga ni kotirala na borzi, zato nismo mogli preveriti, kašna je realna vrednost delnic," je dejala. S sedanjega vidika pa bi lahko ocenila, da je bil Etol s poslom oškodovan.

Nekdanji ekonom Kraševec je sicer v svojem zagovoru pred tednom dni prst uperil proti Antonu Stresu, ki je bil po njegovih besedah z dekretom pristojen za gospodarske zadeve nadškofije.

Povedal je, da je generalni vikar Stres med letoma 2000 in 2006 vodil vse ekonomske posle mariborske nadškofije, njegova desna roka Greta Sevčnikar pa je opravljala računovodske posle za mariborsko nadškofijo do leta 2004. Krašovec ni imel nobenih pristojnosti, Stres in Sevčnikarjeva pa sta ga, kot je dejal, popolnoma neupravičeno v preiskavi obtožila sodelovanja pri poslu z delnicami Mladinske knjige.

Tožilstvo očita zlorabo položaja
Specializirani državni tožilec Boštjan Valenčič četverici očita zlorabo položaja pri poslu iz decembra 2003, ko je tedaj Rimskokatoliška škofija Maribor, danes nadškofija, od Krekove družbe najprej za 938.407 evrov kupila 46.850 delnic Mladinske knjige in jih nato še isti dan družbi Etol prodala za 1,54 milijona evrov. S poslom naj bi škofija zaslužila 606.054 evrov, za enak znesek pa je bil oškodovan Etol.

Nekaj mesecev pozneje, aprila 2004, je mariborska škofija od Krekove družbe kupila še 51.283 delnic Mladinske knjige v vrednosti skoraj 1,03 milijona evrov. Za višjo ceno, 1,69 milijona evrov, jih je nato prodala družbi NFD. Rimskokatoliška škofija Maribor si je po mnenju tožilstva na ta način pridobila še za 664.300 evrov protipravne koristi, NFD pa je bil za omenjeni znesek oškodovan.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
kiliboy
# 10.05.2018 ob 14:54
Zaradi njih je bil marsikdo ob službo. Poznam nekaj takih. Pekel ali nebesa, to sploh ni vprašanje, vprašanje, ki ostaja je samo, koliko let je pravična kazen. Takole na oko bi rekel, da vsaj 30. Za preostanek naj pa poskrbi "tisti zgoraj."
poharc
# 10.05.2018 ob 15:33
Nima časa - če je pa upokojenec, za te se pa ve, da nikoli nimajo časa!!!!!
divinedante
# 10.05.2018 ob 15:55
Kak je upokojen, če je zadnjič vodil birmo? Delo na črno, al kak?
g1n3k
# 10.05.2018 ob 15:48
Nepriviligiran državljan je v upravnem postopku ob pozivu KOT PRIČA priveden ali dobi kazen 500 EUR, če se ne odzove. To piše že v prvem dopisu, ki ga dobiš kot priča, dasiravno se nisi nikjer niti javil za pričat in te je sodišče določilo povsem samovoljno. Edina izbira ki jo kot priča imaš je: pričat, 500 eur globe ali nasilna policijska. privedba.
Franc Jožef I.
# 10.05.2018 ob 14:58
Cerkvi pobrat vse njeno premoženje, od zadnjega m2, do zadnjega centa!
tone7
# 10.05.2018 ob 14:41
Vsak sum v povsem naravno poštenost cerkve je odveč. Ni brez razloga "sveti sedež" v Vatikanu.
cairns
# 10.05.2018 ob 15:24
Upokojeni ljubljanski nadškof Anton Stres se je opravičil za izostanek z zaslišanja v sojenju, ki se ukvarja s prodajo delnic Mladinske knjige.

Kaj je moral varovati vnuke,pa zato ni prišel na sojenje ???ha ha ha

Na tem področju je nujna sprememba zakonodaje. Drugačen način vročanja pozivov in visoke kazni za izogibanje narokom.
Franc Jožef I.
# 10.05.2018 ob 15:14
Kristus se je že zdavnaj odrekel vatikanski sekti. Današnja cerkvena ustanova nima popolnoma nič več skupnega z njegovim navkom.
Ramus
# 10.05.2018 ob 15:19
Največja tajkunska zgodba v sodobni zgodovini Slovenije,....
twofours44
# 10.05.2018 ob 17:10
@boroč
Vrednost tvojih delnic je zdrsnila pod nulo?
Spremljam tečajnice velikega števila borz po svetu, pa takšnega pojava še nisem videl. Lahko morda razložiš?
boroč
# 10.05.2018 ob 15:15
Tožilstvo očita zlorabo položaja
Specializirani državni tožilec Boštjan Valenčič četverici očita zlorabo položaja pri poslu iz decembra 2003, ko je tedaj Rimskokatoliška škofija Maribor, danes nadškofija, od Krekove družbe najprej za 938.407 evrov kupila 46.850 delnic Mladinske knjige in jih nato še isti dan družbi Etol prodala za 1,54 milijona evrov
-------------------------------------------------------------------------
Od NKBM sem pred leti odkupil 100 delnic in si obetal dober zaslužek, saj sem imel v naše banke takrat globoko zaupanje. Čez nekaj mesecev sem hotel moje delnice prodati, a so izgubile že polovico vrednosti, počakal sem na boljše čase, a teh nisem dočakal. Vrednost teh mojih delnic je zdrsnila pod nulo.
Koga naj tožim. Naše tožilstvo se bank ni lotilo in se jih ne bo. Če bi se tega lotilo in to na pravi , pošteni način, potem bi ostala ta korumpirana države brez glave.
DamnDyD
# 11.05.2018 ob 03:56
Cerkveni osebki hinavski! Dovolj je bilo z religijami! Vam še ni jasno, da so samo še podjetja v zatonu? SIcer imajo dober PR z 2000 let "podlage", a jim je vseeno odklenkalo.
ekrancek
# 10.05.2018 ob 16:29
Ali ima ta gospod tudi čisto vest glede zadeve mrtvi duhovnik na Ljubelju ? Po moje ga malo črviči -no morala mora biti prisotna .! ? Ali pa mogoče piše kake memoare po iz(da) hu. ??? Če Vatikan dovoli -fajn skrivalnica .
severna zvezda
# 10.05.2018 ob 15:18
@dindunuffin:

LOL (kaj drugega na to ni za replicirati)

Kar se pa Stresovega ''izmikanja'' tiče (Aja, pardon: opravičil se je ....): brez komentarja. Dobesedno - z njegove strani! Sramota. Ko se bo pa šlo za politične zadeve Države Slovenije in financiranje katoliških paradejavnosti, bodo pa vsi v ornatu spet 100 % zgovorni in drugim solili pamet. Sramota!
mend055
# 11.05.2018 ob 09:03
Upokojeni nadškof Anton Stres ni pričal na sojenju v zadevi Mladinska knjiga

Njegova VisokosenosijoKOST so verjetno pod stresom. Ali pa sledijo navodilom vatikanskih odvetnikom, da se situacija umiri.
qwasyx
# 11.05.2018 ob 07:32
nekdanja vodja finančno računovodske službe Etola Brigita Čokl, ki je dejala, da je imela pomisleke glede nakupa, vendar pa je imela sama le svetovalno vlogo pri tem. "Mladinska knjiga ni kotirala na borzi, zato nismo mogli preveriti, kašna je realna vrednost delnic,"

ga. Brigita Čokl je imela le svetovalno vlogo... kakšno blefiranje finančnika..
še v pekel je ne bi vzel sveti Peter
boroč
# 13.05.2018 ob 09:43
boro007
Termin višja matematika bi po zgornjem odstavku lažje pripisali tebi.

Boroč spet v elementu, ko je treba zagovarjat farje si takoj v prvi liniji...
-------------------------------------------------------------------------
Izraz višja matematika bi moral dati v navednice.
Ne zagovarjam "farje", vendar tudi ne pristajam na pritlehne komentarje. Tu zgoraj se eden budalasto izživlja, češ ni mogel priti na pričanje, ker je verjetno moral paziti na vnuke. Kakšno zvezo ima to s člankom?
Trdim oz. verjamem, da se nobeden od škofov v teh aferi ni osebno okoristil, niti za en evro ne.
Res bi bil hudo razočaran, če bi se to zgodilo.
Če v teh aferi ne bi nastopali škofje, vse skupaj ne bi prišlo na strani MMC-ja. Ampak to je magnet za bralce.
Pohlep je pohlep, pa naj gre za bankirje ali škofe. Sam mislim, da ni šlo za noben pohlep. Človek ne živi samo od kruha, ampak tudi od božje besede. Seveda velja tudi obratno, za življenje je potreben tudi kruh. Ali so si škofje za to prizadevali z zakonitimi sredstvi, to naj sodišče ugotovi. In še, za vse, prav za vse, morajo veljati enaka pravila, če smo v pravni državi.
boro007
# 12.05.2018 ob 03:09
@boroč

twofours44
Vrednost tvojih delnic je zdrsnila pod nulo?
Spremljam tečajnice velikega števila borz po svetu, pa takšnega pojava še nisem videl. Lahko morda razložiš?
-------------------------------------------
To je za tebe višja matematika. Nobene vrednosti niso imele več in za mene je bila to čista izguba. čist minus, kar je manj kot nič.


Termin višja matematika bi po zgornjem odstavku lažje pripisali tebi.

Boroč spet v elementu, ko je treba zagovarjat farje si takoj v prvi liniji... Vprašaj pa se, če jih je tudi v tem primeru potrebno zagovarjat? Gospodje so se okoristili, kar je živo nasprotje temu kar so mene učili pri verouku in kar sem poslušal v klopeh... Jih je res VEDNO potrebno zagovarjat? In od bankirjev pohlep pričakujem, pri teh gospodih bi pa moral sicer rečt da ne, a saj vemo da smo vsi krvavi pod kožo... A pohlepa ne bi zagovarjal pa tudi če bi prišel od samega svetega sedeža.
boroč
# 11.05.2018 ob 17:09
Tako idiotske komentarje, polne sovraštva, lahko prebereš samo tu zgoraj. Tudi Ramus (Največja tajkunska zgodba v sodobni zgodovini Slovenije,....) je na tem nivoju. Vidi trske v očeh drugih, v svojih pa ne vidi bruna.
gggg
# 10.05.2018 ob 17:07
Zakaj pa Etol ni kupil delnic direkt od Mladinske knjige, če mislijo, da so bili oškodovani. Očitno so imeli takrat drugačno računico.
Mirko Tipka
# 11.05.2018 ob 14:11
Pri nas si lahko ne pričanje privoščijo le politiki in duhovniki.
boroč
# 10.05.2018 ob 20:05
twofours44
Vrednost tvojih delnic je zdrsnila pod nulo?
Spremljam tečajnice velikega števila borz po svetu, pa takšnega pojava še nisem videl. Lahko morda razložiš?
-------------------------------------------
To je za tebe višja matematika. Nobene vrednosti niso imele več in za mene je bila to čista izguba. čist minus, kar je manj kot nič.
boroč
# 10.05.2018 ob 22:30
severna zvezda
# 10.05.2018 ob 15:18
Prijavi neprimerno vsebino
@dindunuffin:

LOL (kaj drugega na to ni za replicirati)

Kar se pa Stresovega ''izmikanja'' tiče (Aja, pardon: opravičil se je ....): brez komentarja. Dobesedno - z njegove strani! Sramota. Ko se bo pa šlo za politične zadeve Države Slovenije in financiranje katoliških paradejavnosti, bodo pa vsi v ornatu spet 100 % zgovorni in drugim solili pamet. Sramota!
----------------------------------------------------------------------
Sem slabo obveščen, za kakšne paradejavnostih Katoliške cerkve v Sloveniji gre? Mimogrede sem davkoplačevalec in to moram vedeti. Ti si očitno dobro obveščen. Na dan z besedo, prosim.
boroč
# 10.05.2018 ob 22:27
cairns

Upokojeni ljubljanski nadškof Anton Stres se je opravičil za izostanek z zaslišanja v sojenju, ki se ukvarja s prodajo delnic Mladinske knjige.

Kaj je moral varovati vnuke,pa zato ni prišel na sojenje ???ha ha ha
-------------------------------------------------------------------------------
Cairns, morda ti je tudi administrator dal plus za tvoj humor. Moj odgovor mu ni bil všeč, zato ga je hladno izbrisal. Od vseh možnih odgovorov, zakaj je g. Stres izostal z zaslišanja, ti pridejo prav vnuki. Za mene je to primitiven humor, ki je tebi zelo blizu. Seveda veliko pove o tebi. Meni pa gre na smeh to, da nekdo pove vic in se potem sam sebi smeje. Ha ha ha.
boroč
# 10.05.2018 ob 15:23
tone7
Vsak sum v povsem naravno poštenost cerkve je odveč. Ni brez razloga "sveti sedež" v Vatikanu.
-----------------------------------------------------------------------
Ne vem, na kakšno cerkev misliš. Cerkev z malo začetnico je gradbeni objekt. Takšne šlamparije si v resni diskusiji ni mogoče dovoliti. In kaj je z Vatikanom narobe? Sam sem bil tam že nekajkrat in drugo leto bom spet šel. Če so kakšni utemeljeni razlogi, da spremenim načrt, na dan z njimi.
Kazalo