Podrobnosti policijske preiskave bodo predvidoma znane prihodnji teden. Foto: MMC RTV SLO
Podrobnosti policijske preiskave bodo predvidoma znane prihodnji teden. Foto: MMC RTV SLO
M Shop
Kot je že sinoči izvedel MMC, naj bi osumljeni strelec sodeloval v torkovem popoldanskem oboroženem ropu trgovine s pirotehniko ter vojaško in drugo prostočasno opremo M Shop v ljubljanskem naselju Fužine. Foto: MMC RTV SLO
Policist se bori za življenje, osumljeni vojak okreva
Strelec v več disciplinskih postopkih
Žalostno popoldne v Litiji

Podrobnosti uradne analize izsledkov policijske preiskave bo policija javnosti predstavila predvidoma prihodnji teden.
Doslej je znano to, da je v petek popoldne mlajši voznik ustrelil v glavo policista, ki ga je ustavil. Policistovo življenje v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana še vedno visi na nitki, v isti bolnišnici pa tudi strelec ostaja v zdravniški oskrbi.
Poškodbe vojaka naj ne bi bile hujše
Drugi policist, ki je bil prav tako na kraju dogodka, je namreč med begom osumljenca nanj streljal in ga poškodoval, a njegove poškodbe naj ne bi bile hujše. Po prijetju so ga odpeljali v bolnišnico, kjer ga policisti varujejo 24 ur na dan.

Kaj se je zgodilo?
Tragedija se je zgodila v petek okoli pol pete ure popoldne, ko sta dva policista ob rutinskem nadzoru prometa ustavila rdečega volkswagna pola. 26-letni voznik je iz vozila izstopil, nato pa enega izmed policistov ustrelil v glavo. Takoj zatem je pobegnil, drugi policist pa je medtem streljal nanj. Okoli 19. ure so policisti storilca, sicer pripadnika Slovenske vojske, ujeli blizu Gabrovke. Ob aretaciji je bil oblečen v vojaško uniformo, je poročal Radio Slovenija.

Preverjajo vpletenost v rop trgovine z vojaško opremo
Policija za zdaj še preverja, ali je bil storilec vpleten v organizirani kriminal. Kaže namreč, da je bil vpleten v nedavni rop na Fužinah. "Po do zdaj zbranih podatkih kaže, da je bila ta oseba dejansko udeležena v ropu v Mostah pred dvema dnevoma, a je določene okoliščine še treba preveriti," je sinoči dejal pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Branko Japelj.

Kot je že sinoči izvedel MMC, naj bi osumljeni strelec sodeloval v torkovem popoldanskem oboroženem ropu trgovine s pirotehniko ter vojaško in drugo prostočasno opremo M Shop v ljubljanskem naselju Fužine.

V Slovenski vojski, katere pripadnik je osumljenec, so izrazili obžalovanje, da je bil v streljanje vpleten njihov član, in potrdili, da zoper njega tečejo določeni disciplinski postopki - pri teh so tudi sodelovali, obenem pa so bili seznanjeni s tem, da je osumljen sodelovanja v različnih kriminalnih dejanjih. Poudarili so še, da ni imel podčastniških ali častniških činov in da ni imel službenega orožja.

Nevaren poklic policista
V obeh policijskih sindikatih so pretreseni zaradi dogodka. Ob tem opozarjajo na slab odnos vlade do policistov, ki so izpostavljeni takšnim nevarnostim, njihove plače pa se zmanjšujejo. V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) so se takoj odzvali z opozorilom, da se je - kot so v preteklosti že večkrat ponovili - znova pokazalo, kako nevaren je v resnici poklic policista in v kakšnih razmerah policisti opravljajo svoje naloge.

Sindikat policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič pa je v Odmevih prve odzive kolegov policistov, pa tudi drugih, opisal kot "kolektivni šok". "Obenem pa to dokazuje, da poklic policista ni uradniški poklic, da je nevaren, in temu primerno pričakujemo urejanje statusa policista v prihodnje. To je naša trdna zaveza in bodočemu premierju ne bomo dali niti dneva počitka," je zagotovil.

Streljanje obžalujejo in ostro obsojajo tudi v Sindikatu vojakov Slovenije (SVS). Kot so sporočili, je takšno ravnanje njihovega člana nedopustno, hkrati pa tudi resen signal nevzdržnosti odnosov med pripadniki Slovenske vojske in slabe plače.

Policist se bori za življenje, osumljeni vojak okreva
Strelec v več disciplinskih postopkih
Žalostno popoldne v Litiji