Tako imenovani slovenski Kip svobode, ki spominja na ameriškega predsednika Trumpa, v plamenih. Foto: MMC RTV SLO/PGD Moravče
Tako imenovani slovenski Kip svobode, ki spominja na ameriškega predsednika Trumpa, v plamenih. Foto: MMC RTV SLO/PGD Moravče
Sorodna novica Moravče ponudile "azil slovenskemu Kipu svobode"

V Moravčah je zjutraj pogorela skulptura Donalda Trumpa. V središče Moravč so kip konec decembra pripeljali iz Sel pri Kamniku in je občino stal 1500 evrov. Župan Milan Balažic je ob takrat pojasnil, da gre za investicijo v moravški turizem.

Tako imenovanega slovenskega Kipa svobode, ki spominja na ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ni želela sprejeti nobena slovenska občina. Skulptura je bila enkrat že tarča napada, saj so neznanci nanjo med drugim narisali brke.

Poskus požiga pred dvema dnevoma

Moravški župan Balažic je za MMC povedal, da je bil nekaj po šesti uri zjutraj obveščen, da je zagorel Kip svobode. "Avtor skulpture je večkrat opozarjal, da Kip svobode govori o svobodi in miru. Današnji napad požigalcev je izkaz slovenske politične kulture in nestrpnosti, ki je pri nas navzoča do umetniških izdelkov," je dejal Balažic in dodal, da gre pri požigu za simptom bolezni slovenske družbe, ki boleha za nestrpnostjo.

"V srednjem veku so zažigali čarovnice, nacisti so zažigali knjige, danes pa smo prišli tako daleč, da nekateri zažigajo kipe," je dejal Balažic in napovedal, da bodo na pogorišču postavili nov kip iz kamna, ki bo po njegovih besedah "opomnik, da se moramo vsi bolj potruditi za več strpnosti".

Današnji požig ni bil prvi, saj so skulpturo, kot pravi moravški župan, skušali požgati že pred dvema dnevoma, vendar je bil ožgan le zadnji del. O incidentu so že tedaj obvestili policiste. "Verjetno so se vrnili isti požigalci," meni Balažic. Kraj požiga so si ogledali tudi kriminalisti, še piše v sporočilu za javnost.

Požgan moravški Kip svobode