Črna kronika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 11 glasov Ocenite to novico!
Najbolj množična prometna nesreča v zgodovini Slovenije, 30. januar 2016, masovka
V nekaj minutah se je zgodilo 20 ločenih nesreč. Začelo se je s trkom 30-letnega državljana Bosne in Hercegovine v zadnji del ukrajinskega tovornjaka. 30-letnika je po trku vrglo skozi okno voznikovih vrat, vanj pa ni trčil nihče, kot so sprva predvidevali. Kljub temu so bile poškodbe tako hude, da je na kraju nesreče umrl. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Najbolj množična prometna nesreča v zgodovini Slovenije, 30. januar 2016, masovka
V 56 vozilih je bilo udeleženih 128 ljudi, 99 jih je odneslo brez poškodb, 18 se jih je lažje poškodovalo, sedem huje, štirje pa so umrli. Foto: MMC/Televizija Slovenija

Dodaj v

V verižnem trku na primorski avtocesti se je zgodilo 20 ločenih nesreč, policisti ovadili tri voznike

Končno poročilo koprskih policistov o nesreči
5. marec 2016 ob 12:48
Koper - MMC RTV SLO, STA

Koprski policisti so končali preiskavo verižnega trčenja na primorski avtocesti. Ugotovili so, da se je zgodilo 20 ločenih prometnih nesreč, podali pa so tri kazenske ovadbe in izrekli 15 glob.

Po poročanju Primorskih novic se je v nekaj minutah zgodilo 20 ločenih nesreč. Začelo se je s trkom 30-letnega državljana Bosne in Hercegovine v zadnji del ukrajinskega tovornjaka. 30-letnika je po trku vrglo skozi okno voznikovih vrat, vanj pa ni trčil nihče, kot so sprva predvidevali. Kljub temu so bile poškodbe tako hude, da je na kraju nesreče umrl.

Za njim je v stoječa vozila ali ograjo trčilo še 18 voznikov, nato pa še zadnji, 60-letni Vrhničan, ki se je zaril pod prikolico tovornjaka, pri čemer je potniško kabino zmečkalo vse do zadnjih sedežev.

Za dva voznika, ki sta v nesreči umrla, so policisti tožilstvu poslali poročilo, kazensko pa so ovadili tri voznike, ki so zakrivili preostale tri najhujše trke. Zaradi kaznivega dejanja se bodo morali zagovarjati italijanski državljan, ki je s Fordovim enoprostorcem trčil v stoječe avtomobile, romunski voznik tovornjaka, ki je trčil v stoječe avtomobile in povzročil največje razdejanje, ter romunski voznik avtobusa, ki je prav tako trčil v stoječe avtomobile.

V Fordovem enoprostorcu je umrl 63-letni romunski državljan, Romun s tovornjakom pa je avtomobil 19-letne Ljubljančanke stisnil pod prikolico drugega tovornjaka, kjer je umrla. V avtomobilu, v katerega je trčil voznik avtobusa, pa se je hudo poškodoval moški, še pišejo Primorske novice.

Za preostalih 15 trkov so policisti ugotovili, da niso bili tako hudi in usodni, zato so voznikom, ki so jih povzročili, izrekli le globe. Uradna razloga za nesreče sta gosti megli neprilagojena hitrost in prekratka varnostna razdalja ob takih razmerah na avtocesti.

Pomočnik komandirja koprske prometne policije Milenko Kovačevič je za Primorske novice pojasnil, da so preverili tudi morebitno odgovornost vzdrževalcev avtoceste in niso zaznali nobenih kršitev.

Preiskava je še pokazala, da je bilo v nesreči udeleženih 48 osebnih avtomobilov, sedem tovornjakov in en avtobus. Med udeleženci nesreče je bilo 68 slovenskih državljanov, 30 romunskih, 16 madžarskih, po trije Hrvati, Kosovci in Ukrajinci ter po en Poljak, Srb, Makedonec, Švicar in državljan BiH-a. V 56 vozilih je bilo udeleženih 128 ljudi, 99 jih je odneslo brez poškodb, 18 se jih je lažje poškodovalo, sedem huje, štirje pa so umrli.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
mikic007
# 05.03.2016 ob 13:37
@jocipros

Ali pa je mogoče delo policije, da zaščiti nedolžne v nesreči, ki si prav tako utrpeli bolečine in izgubo. Ne moreš kar reči, bila je megla in vsi so enako krivi oziroma nedolžni. Veliko se jih je pravočasno ustavilo in vse naredilo prav, nekateri pa pač ne. In dolžnost policije je, da ugotovi odgovornost.
Psiho1
# 05.03.2016 ob 14:24
Skippy, ne piši bedarij. Vozniki težjih vozil bi morali pred trkom upoštevat, da je njihova zavorna pot daljša. Ne morem verjet, kako eni debilno razmišljate. Nekdo nekoga ubije, potem pa rečete, je pač zavorna pot daljša, ne moreš pomagat.
monte
# 05.03.2016 ob 14:20
Pravilno. Megli neprilagojena hitrost in neprimerna varnostna razdalja.
Žal ni dovolj, da ko sedeš v avto, znaš vrteti volan, pritiskati pedale... in izvajati akrobacije z mobitelom. Veliko sem na cesti, tudi v zelo zahtevnih razmerah, skoz sem dal že vse mogoče vrste megle, deževnih in snežnih ujm,... Ko pa vidiš, kaj folk počne v avtih, kako vozijo...
V navedeni nesreči pa, kot je tudi ugotovljeno, človeške napake.
BojanD
# 05.03.2016 ob 14:39
=Vsako kaznivo dejanje mora imeti namen namernosti povzročitelja, ki ga v takih primerih pač ni. Na Zahodu to vedo, pri nas pač ne.=
Torej v tujini nimajo kaznivih dejanj iz malomarnosti in objestnosti? Ne verjamem.

=Saj tudi Nemci niso zapirali, ko so pohodili tisto množico ljudi. Pri nas jih smo. =
Koga? Nikogar od tistih, ki so dejansko pohodili tista nesrečna dekleta, niso zaprli. Je bil pa lastnih lokala obsojen za kaznivo dejanje iz malomarnosti.
Wasabi
# 05.03.2016 ob 16:20
Glede na to, da so ovadili samo voznike težjih vozil, je mogoče kdo upošteval, da je njihova zavorna pot pač toliko daljša v primerjavi z avtomobili, ki so se lahko pravočasno ustavili?

Joj joj, a misliš, da se pri razjasnitvi nesreč upošteva, da ima renault 5 daljšo zavorno pot od renault clia? In potem če se s petko enemu od odzadaj zaletiš da si manj kriv, kot če se s cliom? Eni imajo res logiko, kot jo lahko vsak dan v živo spremljamo na slovenskih cestah. Katastrofa.
K_ris
# 05.03.2016 ob 15:24
@Skippy

Vsako kaznivo dejanje mora imeti namen namernosti povzročitelja, ki ga v takih primerih pač ni.


Ti torej trdiš, da v drugih državah kot kaznivo dejanje obravnavalo le umor, ne pa tudi uboja? No, me res zanima, kje so te države, ki jih imaš v mislih ...

Naj ti pomagam z nekaj bolj odmevnimi primeri iz tujine:
1) nadzornik signalizacije v nesreči vlakov na Bavarskem
2) kapitan ladje Costa Concordia
3) Oscar Pistorius

Če niso imeli namena, še ne pomeni, da niso zagrešili kaznivega dejanja uboja.
kapljač
# 05.03.2016 ob 13:26
Zakaj niso nikogar priprli do sojenja?????????. Se spomnim ko ej v Lavamuendu (Avstrija) naš voznik kamijona , kateremu so pri vožnji po klancu navzdol popustile bremze in se je zaletel v hišo v kateri je stanovalec umrl, končal v zaporu v Celovcu, tisti moment. Dokler se ne bo jasno opozorilo, da se morajo vozniki, v Sloveniji, obnašati varno, v nasprotnem jih čaka rest in visoka kazen, se bodo še naprej obnašali, kot da so zasanjani. Voznike vzhodnih držav permanentno preverjati na psihofizične sposobnosti kot opremo in stanje tovornega vozila, ki ga upravljajo- Najbolje, da takoj pri vstopu v državo na koridorju največ 10km v notranjosti države, postavit, kontrolne točke ( malo mesto z vsemi ponudbami, če treba) in "sekat". Ti naprej , ti tu ostan do nadaljnega, ti pa nazaj odkoder si prišel.
cairns
# 05.03.2016 ob 15:27
V verižnem trku na primorski avtocesti se je zgodilo 20 ločenih nesreč, policisti ovadili tri voznike

Ovadili že, a na sodišče ne bo nobenega. 2 X Romun, 1 X Italijan. V vsaki pravni državi bi jih zaprli do sojenja.
jokl
# 05.03.2016 ob 15:12
Mislim, da bi moralo biti sedaj že jasno kot beli dan, da so na slovenskih avtocestah tuji vozniki z vzhoda precej večji problem kot domači, zato bi morali vse napore usmeriti v osveščanje voznikov takoj ob prestopu meje. Pri nas pa bi morali več vložiti v informatizacijo AC, da jih napravimo 'fool proof'. Seveda pa bi pri financiranju nujno morala pomagati EU!
monte
# 05.03.2016 ob 14:50
BojanD: Absolutno se strinjam in to že leta govorim tudi sam: NIHČE od tistih, ki so dekleta potacali do smrti, NI odgovarjal. Drhal, ki je tacala, še danes hodi naokol. Kako pa kaj njihova "vest"?
Kekec99
# 06.03.2016 ob 08:13
Slovenec v Nemčiji ubit s strani policije.Kdaj boste pisali o tem, v ponedeljek ali torek?Fant si je našel Albanske prijatelje in so šli v "posel".
Miki Mause
# 05.03.2016 ob 21:55
@kapljač
Voznike vzhodnih držav permanentno preverjati na psihofizične sposobnosti kot opremo in stanje tovornega vozila, ki ga upravljajo- Najbolje, da takoj pri vstopu v državo na koridorju največ 10km v notranjosti države, postavit, kontrolne točke ( malo mesto z vsemi ponudbami, če treba) in "sekat". Ti naprej , ti tu ostan do nadaljnega, ti pa nazaj odkoder si prišel.

Pa ne voznike. Ampak dirketno firmo oziroma direktorje, kot to sedaj nemci počnejo. Sej voznik ni popolnoma nič kriv, če ima neizpraven kamjon ali prikolico. Ravno tako, vsa navodila glede goljufanja z vožnjo pridejo iz pisarne to niso odločitve šoferja. Nemška policija in BAG to že vedno zato pa kaznujejo samo še lastnike firme. Samo slovenski policajčki, še tega ne vedo pa mislijo koliko so pametni, če šoferju nabijejo par jurjev kazni. Isto, ko slovenski policajček kaznuje za par jurjev naprimer romuna zaradi zlizanih gum, misli, da je bog in batina. Ampak nemški policaj pelje ta kamjon direktno do vulkanizerja, tam se zamenja komplet gume, račun in kazen dobi pa samo firma nič šofer, ker ni popolnoma nič kriv. V slovenskem primeru pa, naša policija potegne denar od kazni, kamjon pa še vedno dalje nadaljuje z zlizanimi gumami. In kaj smo tukaj naredili za varnost? Popolnoma nič, razen, da smo v stilu slovenskih policajčkov nažicali denar za državo.
josh k.
# 05.03.2016 ob 13:41
Pravilno, da policija vestno opravi svoje delo. Ko bi tako vestna bila v tajkunskih zgodbah...
Miki Mause
# 05.03.2016 ob 21:46
Skratka najhuje so nastradali slučajno samo tisti, ki so povzročili smrtne žrtve. Vsi ostali, ki so noreli 130tko dirketno v meglo in nesrečo pa bodo imeli samo lažje prekrške. Ma ja....slovenska policija totalna katastrofa.

Drugo, kot drugo me pa zanima zakaj niso kaznovali niti enega povzročitelja nesreče na nasprotni strani zaradi gledanja, buljenja in slikanja prometne nesreče??? Pa DARS je neovaden.....hahahaha totalno amaterstvo slovenske policije.

Naj še slovenska policija sama sebe ovadi, ker je bila nesposobna takoj zapreti avtocesto in poskrbeti za obvoze itd. Da ne govorim, da 100%niso nobenemu izdali kazni za nepravilno razvrščanje v primeru prometne nesreče, torej nakratko povedano za oviranje reševalnih ekip do kraja nesreče in zaviranje pomoči potrebnim. V avstriji bi odletelo vsakemu takemu 2500evrčkov.
MP3CE
# 05.03.2016 ob 15:40
@cairns: A pol naj bi po tvoje preventivno zaprli kar 56 voznikov, ker v trenutku, ko bi jih lahko zaprli (tik po nesreči) pač niso mogli vedeti, kdo je kriv in kdo ne ? Mislim, enim pa maščevalnost res meša glavo.
monte
# 05.03.2016 ob 15:27
Kot vedno, spet nojevsko potiskanje glave v pesek... Tudi domači "vozniki" so problem, in to velik... kdor si tega ne more priznati, pa naj še naprej kaže na "one"... "Mi ne, samo oni...". Domače bo treba osveščat, začenši z odvzemanjem vozniških pa "marš" ponovno delat vozniškega!
arogantnež
# 07.03.2016 ob 08:27
@Miki Mause,
Nemška policija in BAG to že vedno zato pa kaznujejo samo še lastnike firme. Samo slovenski policajčki, še tega ne vedo pa mislijo koliko so pametni, če šoferju nabijejo par jurjev kazni.

Policisti niso zakonodajalec.
KavonB
# 05.03.2016 ob 17:10

K_ris
# 05.03.2016 ob 15:24
Prijavi neprimerno vsebino
@Skippy

Vsako kaznivo dejanje mora imeti namen namernosti povzročitelja, ki ga v takih primerih pač ni.

Ti torej trdiš, da v drugih državah kot kaznivo dejanje obravnavalo le umor, ne pa tudi uboja? No, me res zanima, kje so te države, ki jih imaš v mislih ...

Naj ti pomagam z nekaj bolj odmevnimi primeri iz tujine:
1) nadzornik signalizacije v nesreči vlakov na Bavarskem
2) kapitan ladje Costa Concordia
3) Oscar Pistorius

Če niso imeli namena, še ne pomeni, da niso zagrešili kaznivega


Če prav razumem, bi moral biti kriv g. Pečemko???
sonce12
# 06.03.2016 ob 14:35
Dokler bodo končni zaključki samo neprimerna varnostna razdalja in neprilagojena hitrost, se varnost ne bo izboljšala. In ovadit tiste dva, ki sta vozila močnejše vozilo je nesmiselno, ker jasno, da tako vozilo naredi več škode ob takih dogodkih. Jano je, da se našim policajem ne gre nič za varnost v prometu, ampak samo za polnjenje proračuna, tako kot mesnim redarjem, ki se množijo kot gobe po dežju.
cairns
# 05.03.2016 ob 23:52
MP3CE
A pol naj bi po tvoje preventivno zaprli kar 56 voznikov, ker v trenutku, ko bi jih lahko zaprli (tik po nesreči) pač niso mogli vedeti, kdo je kriv in kdo ne ?

Si pa slabi spremljal dogajanje. Že naslednji dan so imeli izjave vseh voznikov na podlagi katerih so vedeli da so bili štirje povzročitelji. Eden je umrl, ostali trije pa ne.
Kot jaz vem lahko policija osumljenca pridrži 48 ur in ga nato z ovadbo pripelje na sodišče.
odzajcatč
# 05.03.2016 ob 14:15
..v glavnem tujci so krivi za zadevo!!!..nič čudnega, tako se vozi po naših avtocestah, romuni in Ukrajinci s kobiji, kateri prevažajo poceni delovno silo na zahod so najhujši med njimi...še nisem opazil, da bi naši policaji ustavili kakšen kombi, ki šiba 160 na uro po prehitevalnem pasu..aja, sem pozabil, da štrajkajo oz. se ukvarjajo s fb.
hafiks
# 05.03.2016 ob 22:12
Prekrsek "neprilagojena hitrost" je mati vseh prekrskov slovenske policije.
Notri lahko das cisto vse.
Od padca veje cez cestisce do pjanca ki pade na vozisce.
Lepo ga izreces in so oni oprani ti pa rabis par jurijev za odvetnike da dokazes splet in razum ki bi ga policaji morali imeti.
Državljan št.1
# 05.03.2016 ob 13:44
romunom ne bi smeli dovolit vstopit v državo... samo sranje delajo kjerkoli se pojavijo
Bivši uporabnik
# 05.03.2016 ob 14:36
V članku bi bilo lepo napisati tudi podatke za katero nesrečo gre,saj iz celotnega članka to ni razvidno,žal.
Skippy
# 05.03.2016 ob 14:00
@mikic007
to je popolnoma drugačno postopanje kot na Zahodu, kjer se včasih lahko zgodi nesreča. Vsako kaznivo dejanje mora imeti namen namernosti povzročitelja, ki ga v takih primerih pač ni. Na Zahodu to vedo, pri nas pač ne. Saj tudi Nemci niso zapirali, ko so pohodili tisto množico ljudi. Pri nas jih smo.

Glede na to, da so ovadili samo voznike težjih vozil, je mogoče kdo upošteval, da je njihova zavorna pot pač toliko daljša v primerjavi z avtomobili, ki so se lahko pravočasno ustavili?
Jocipros
# 05.03.2016 ob 13:29
To je tudi smisel dela policije: ko si v nesreči in si utrpel telesne bolečine in izgubil avto, te potem še vlada treskne po glavi. Vsi primeri kažejo samo na to, da si tepen tako kot pravijo katoliki: bog da ima tako šibo, da vsakogar kresne...
Kazalo