Simona Dimic in njen partner Roman Horvat sta leta 2009 prišla do brezplačne obnove hiše. Foto: BoBo
Simona Dimic in njen partner Roman Horvat sta leta 2009 prišla do brezplačne obnove hiše. Foto: BoBo

Horvat se na sojenju zagovarja zaradi napeljevanja h kaznivim dejanjem, skupaj z njim pa sta obtožena tudi nekdanja prva dama Vegrada Hilda Tovšak in njena desna roka Matej Košič, ki jima tožilstvo očita kaznivo dejanje zlorabe položaja, saj naj bi z brezplačno obnovo hiše omogočila Horvatu premoženjsko korist v vrednosti 96 tisoč evrov.

Tožilstvo meni, da sta Tovšakova in Košič leta 2009 omogočila Horvatu brezplačno obnovo hiše Simone Dimic, ki je bila takrat vodja kabineta tedanjega premierja Boruta Pahorja. Trditve tožilstva pa je med pričanjem potrdilo tudi več nekdanjih delavcev Vegrada.

Na delo brez vidnih Vegradovih oznak
Tako so delavci pojasnili, da so se na obnovo peljali v vozilih, ki niso imela Vegradovih oznak, uporabljati pa so morali tudi delovne obleke brez oznak podjetja. Današnja priča pa je potrdila, da so material naročali prek postavke za Celovške dvore, obračuna del, na osnovi katerih bi Horvatu izdali račun, pa niso naredili, saj niso imeli pogodbe. Tako je Horvatu račun v vrednosti 56 tisoč evrov izdal Vegradov stečajni upravitelj, Horvat pa je račun tudi poravnal.

Sicer pa je obnova potekala prav v času hudih finančnih težav Vegrada, zato je moral Horvat določen material kupiti sam, sam pa je tudi poravnal stroške nekaterih podizvajalcev. To je na pričanju potrdil stavbni klepar, ki je montiral strešne ploščice. Sprva ga je najel Vegrad, ker pa del niso plačali v roku, mu je več kot deset tisoč evrov visok račun z gotovino poravnal kar Horvat.

Nekdanja zaposlena v Vegradovi hčerinski družbi Vegrad projektivni biro pa sta potrdila, da je bil naročnik del za obnovo hiše Horvat, v družbi pa so po njegovem naročilu pripravili projektno dokumentacijo. Vsi trije obtoženci krivdo sicer zanikajo, sojenje pa se bo nadaljevalo v sredo.