Zoper tožilko je sodišče uvedlo preiskavo. Foto: BoBo
Zoper tožilko je sodišče uvedlo preiskavo. Foto: BoBo
Kotnikova je trenutno v dveh postopkih. Foto: MMC RTV SLO

Kotnikova je tako po pravnomočno uvedeni sodni preiskavi v kazenskem postopku. Uvedbo sodne preiskave je zahtevalo okrožno državno tožilstvo iz Krškega, ki Kotnikovo sumi, da je novinarju Mitji Lomovšku predala zaupen dokument v zadevi bulmastifi.

Tožilka je namreč zaradi obtožb nevestnega dela v službi preganjala dva policista, ki naj ne bi na dan tragedije na Oražnovi ulici v Ljubljani odvzela vzorca krvi v hiši Saše Baričeviča in zamolčala nekatere ugotovitve. Ljubljansko okrajno sodišče je policista oprostilo, ker ni bilo dokazov za nevestno delo. Kotnikova, ki na izrek sodbe ni prišla, pa se je na sodbo pritožila.

Iz dokumenta, ki naj bi ga Kotnikova predala Lomovšku, je izhajalo, da je tožilstvo na analizo poslalo še en vzorec krvi, najden v Baričevičevi hiši, kar pa je namigovalo, da je bila v hiši tistega dne, ko so Baričeviča do smrti ogrizli njegovi psi, še tretja oseba. Dokument omenja tudi pričo, ki naj bi videla s kraja tragedije v terenskem vozilu bežati znanega ljubljanskega odvetnika.

Priča spreminjala pričevanje
Da bi se to razjasnilo, je sodišče konec avgusta o domnevno bežečem vozilu lani zaslišalo pričo tožilstva Marjana Vukasa, a je ta na večkrat ponovljena vprašanja različno odgovoril. Sodišče ga je zato izločilo kot neverodostojno pričo. Za sporni vzorec krvi se je izkazalo, da pripada enemu izmed policistov, ki so takrat posredovali. Kotnikova je analizo Nacionalnega forenzičnega laboratorija označila za neverodostojno.

Trenutno zoper Kotnikovo teče še disciplinski postopek. Disciplinska tožilka je lani na podlagi zahteve generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja vložila dva predloga za izrek disciplinske sankcije, zadevi pa sta zdaj združeni. V disciplinskem postopku se je znašla, ko je opustila pregon zoper nekdanjega komandirja policijske postaje Bled Milana Karbo, ki naj bi prodal ponarejeno vinjeto.