Kordež se je izognil eni kazni, a ni nujno, da mu bo uspelo zmagati proti Merkurju. Foto: BoBo
Kordež se je izognil eni kazni, a ni nujno, da mu bo uspelo zmagati proti Merkurju. Foto: BoBo


Višje sodišče je Kordežu pred letom dni zvišalo določeno zaporno kazen okrožnega sodišča s pet let na šest let in pet mesecev, piše Delo. Ni pa se strinjalo, da mora povrniti 2,37 milijona evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi. Sodbo je vrnilo v ponovno odločanje, prvostopenjsko sodišče pa je znova odločilo, da je nezakonito obogatel in da mora znesek vrniti.

Višji sodniki so se drugič strinjali s Kordeževo pritožbo, da v tem primeru ni pridobil premoženjske koristi, saj gre za hipotetično izračunano vrednost, ki pomeni delež v lastništvu podjetja. "Gre za ugotovljeno povečano knjigovodsko vrednost kapitala družbe Merfin, kar pa po določilih kazenskega zakona ne predstavlja neposredne premoženjske koristi, kot to pravilno ugotavlja pritožnik," je utemeljitev sodišča povzel časnik.

To pa še ne pomeni, da je Kordež rešen plačila, saj ga odškodninsko še vedno toži Merkur. V civilnem postopku so, kar zadeva povračilo škode, drugačna pravila.

Jelovčan opran krivde
Je pa višje sodišče drugič opralo krivde nekdanjega člana uprave Merkurja Milana Jelovčana. Sodišče dvomi, da je res vedel vse o nezakonitih manevrih soobtoženih v primeru. Prvostopenjsko sodišče ga je obsodilo na dve leti zapora, višje sodišče je sodbo razveljavilo in jo vrnilo v ponovno odločanje. Na prvi stopnji so ga znova obsodili na dve leti, višje sodišče pa je v drugo sodbo spremenilo in ga oprostilo. Postopek je zanj končan.