V eni izmed hišnih preiskav so zasegli pištolo. Foto: Policija
V eni izmed hišnih preiskav so zasegli pištolo. Foto: Policija
false
V akciji so pridržali 34 oseb. Foto: BoBo
Ujeli trgovce z ljudmi in drogo

V akciji je sodelovalo okoli 300 kriminalistov in policistov s policijskih uprav Maribor, Celje, Kranj, Ljubljana, Koper in Murska Sobota, ki so opravili 39 hišnih preiskav, je na novinarski konferenci v Mariboru pojasnil vodja službe direktorja mariborske policijske uprave Bojan Kitel.

Vseh 34 pridržanih oseb, med katerimi so večinoma slovenski državljani, je bilo pridržanih v Mariboru, čeprav je akcija potekala po vsej Sloveniji. V eni izmed hišnih preiskav so zasegli tudi pištolo, a so aretacije po navedbah policije potekale brez zapletov in upiranja.

Vpleteni tudi policisti
Pri kaznivih dejanjih pa naj bi sodelovali tudi trije policisti, ki jih obravnava specializirano državno tožilstvo. Policisti so se kot osumljeni pojavili v delu preiskave, ki se nanaša na trgovino s prepovedanimi zdravili, je povedal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda, več podrobnosti pa ni želel izdati.

Kriminalisti so k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Mariboru privedli tudi državljana BiH-a in Srbije, ki sta na območju Slovenije in tujine izvajala velike tatvine. Združbo, ki se je osredotočala na vlome v poslovne prostore in kraje vozil znamke BMW, je vodil 31-letni državljan BiH-a. Ukvarjali pa so se tudi s preprodajo mamil, ponarejanjem denarja in dokumentov. Po ocenah policije si je kriminalna združba pridobila protipravno premoženjsko korist v znesku vsaj pol milijona evrov.

Sprva so kriminalisti kazniva dejanja preiskovali ločeno, a so kmalu ugotovili, da gre za dobro povezano mrežo kriminalnih združb, ki delujejo usklajeno predvsem na področju preprodaje mamil. Po besedah vodje mariborskih kriminalistov Munde je bilo zato treba zaključno akcijo izvesti na isti dan.

Sužnje prostitucije in mamil
Osumljeni so s preslepitvijo žrtve pripeljali v Slovenijo in jih tu izkoriščali kot barske plesalke in prostitutke, je povedal vodja mariborskih kriminalistov Munda. Za opravljeno delo so žrtve prejele le del zaslužka, hkrati pa so jim zaračunavali stanovanjske stroške in številne namišljene kazni. Za zdaj so policisti identificirali 26 žrtev, ki večinoma prihajajo iz vzhodnoevropskih držav.

Pred sodišče je bila med drugim privedena ženska, ki ima za sabo že dolgo zgodovino ukvarjanja z izkoriščanjem žensk v namene najstarejše obrti. Prav v te namene ima v Mariboru tudi kupljeno stanovanje, je še dodal vodja kriminalistov.

Munda je še povedal, da so med akcijo odkrili tudi osumljence, ki so preprodajali prepovedana mamila in zdravila. Gre za snovi za zdravljenje erektilne disfunkcije (kamagra), ki na slovenskem trgu niso dovoljene in se jih sme jemati samo pod zdravniškim nadzorom.

Ujeli trgovce z ljudmi in drogo