IUV je bil včasih uspešno usnjarsko podjetje, a so ga morali po zaslugi nesposobnih vodstev zapreti. Foto: MMC RTV SLO
IUV je bil včasih uspešno usnjarsko podjetje, a so ga morali po zaslugi nesposobnih vodstev zapreti. Foto: MMC RTV SLO

Nekdanji člani uprave Industrije usnja Vrhnika (IUV) Vitomir Debeljak, Dušan Jerše in Sonja Vavken so na predobravnavnem naroku zanikali krivdo za nadaljevano kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic. Sojenje nekdanjemu vodstvu, ki ga obtožnica bremeni oškodovanja družbe, se bo tako začelo 4. oktobra, piše Delo.

Obtožnica trojici očita, da so brez dovoljenja lastnikov ali nadzornega sveta in brez podlage v pravnih aktih podjetja zavestno dopuščali, da je Gregory James Sturmer kot svetovalec uprave nastopal kot izvršilni direktor v družbi. Njegova družba Romp iz Londona, ki je bila v lasti Sturmerjeve partnerice Nine Morgan Jones, pa je imela v IUV-ju poseben položaj v primerjavi z drugimi poslovnimi partnerji družbe. Na račun omenjene družbe naj bi se prek fiktivnih računov nezakonito steklo nekaj manj kot 796.000 evrov.
Obramba obtoženih pa po drugi strani trdi nasprotno, da je pogodbo s Sturmerjem sklenil Debeljakov predhodnik, zaradi česar ni razloga, da obtoženi sedijo na zatožni klopi. Obramba je predlagala tudi zaslišanje Strumerja in Morgan Jonesove, pri čemer so se začudili, zakaj zaslišanja ključnih prič ni predlagalo že tožilstvo. Zagovorniki so tudi prepričani, da so njihove stranke skrbele za to, da bi se IUV rešil iz finančnih zagat.
Kriminalisti so posle zadnjih uprav vrhniškega podjetja pod drobnogled vzeli po začetku stečaja IUV-ja konec decembra 2008, ko je delo izgubilo približno 660 zaposlenih in njihovih sodelavcev. Stečajni postopek se je končal avgusta letos.