Stečajni postopek IUV-ja je bil uveden konec decembra 2008 zaradi nelikvidnosti in insolventnosti ter neuspele dokapitalizacije. Foto: MMC RTV SLO
Stečajni postopek IUV-ja je bil uveden konec decembra 2008 zaradi nelikvidnosti in insolventnosti ter neuspele dokapitalizacije. Foto: MMC RTV SLO

Zahteva za preiskavo, vložena na ljubljansko okrožno sodišče, naj bi bila vložena zoper člane nekdanje uprave IUV-ja, Vita Debeljaka, Sonjo Vavken in Dušana Jeršeta. Tožilstvo pa jih zdaj sumi le še nadaljevanja kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic, piše Dnevnik.

Tako so ovržene vse ovadbe, ki so se nanašale na preostala kazniva dejanja - tudi na ponareditev poslovnih listin in preslepitve pri pridobitvi posojila, ki naj bi jih nekdanji vodilni storili pri najetju posojila od SID banke.

Ovadbe ovržene tudi zoper Britanca Grega Sturmerja
Med štirimi fizičnimi osebami, zoper katere so tožilci zavrgli ovadbe, naj bi bil po navedbah časnika tudi nekdanji svetovalec uprave, Britanec Greg Sturmer, ki je leta 2005 skušal podjetje kupiti, a mu ni uspelo, nato pa naj bi ga skoraj dve leti vodil "iz sence".

Po neuradnih podatkih Dnevnika naj bi tožilstvo zavrglo ovadbe tudi zoper dve najožji Sturmerjevi sodelavki, britansko državljanko Nino Morgan-Jones in Romano Šuštar. V predkazenskem postopku prav tako ni več nekdanjega predsednika uprave IUV-ja Aleša Lunderja, ki je vrhniško družbo vodil v prvi polovici leta 2006.

Znano je, da je julija lani policija ovadila upravi IUV-ja, ki sta delovali med letoma 2006 in 2008, ter tri zunanje sodelavce podjetja. Sumili so jih prirejanja poslovnih listin in zlorabe položaja.