Orkanska burja je zapihala na Primorskem. Foto: Mojca Dumančič
Orkanska burja je zapihala na Primorskem. Foto: Mojca Dumančič
zmrzal breskve marelice pozeba
Hud mraz, sneg in orkanska burja so povzročili škodo v sadovnjakih. Tako so uničene marelice, ki so se prve razcvetele, veliko škode pa bo tudi pri zgodnjih breskvah. Peter Marc s Planine nad Ajdovščino pregleduje škodo v največjem sadovnjaku, kjer ima 1.100 dreves marelic. "Vse, kar je cvetelo, je uničeno. Škoda je stoodstotna. Že lani mi je pol marelic zmrznilo in prav tako na veliko noč. Le da je bila lanska velikonočna pozeba pozneje, aprila," je povedal Marc. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da bo celovita škoda znana čez dan ali dva. Foto: Mojca Dumančič
Zapadlo je do 30 cm snega
Že 50 let ni bilo tako hladno

Zaradi burje so na Ajdovskem in Vipavskem poleg tovornega prepovedali tudi promet za avtobuse. Tako šolarji niso mogli domov, za prevoze so morali poskrbeti starši ali šole.

Polarni zrak prodrl v Slovenijo
Zimske razmere so posledica prodora polarnega zraka. Tudi skupna količina snega letošnjo zimo je med največjimi v zadnjega pol stoletja.

Ker je nad Jadranom nastalo ciklonsko območje, se je dotok mrzlega polarnega zraka iznad srednje Evrope proti Sloveniji še nekoliko okrepil. Tako je Slovenijo že v nedeljo preplavil mrzli zrak. Današnje stopinje pa so še nekoliko nižje. Podobno mrzlo bo danes ves dan in tudi še večji del torka, je pojasnil vremenoslovec Branko Gregorčič. Največ snega naj bi do torka zvečer, ko bo sneženje ponehalo, padlo na jugu države, in sicer blizu 25 centimetrov v hribovitih krajih, po nižinah pa od pet do 15 centimetrov.

V gorah je vreme zelo neprijazno, saj je vetrovno in mrzlo. Na 1500 metrih nadmorske višine je temperatura pod minus 10 stopinjami Celzija. Prvi primernejši dan za obisk gora bo tako šele sreda. V gorah oziroma visokogorju bo snežilo tudi ob koncu tedna, ko se nevarnost snežnih plazov še poveča.

Topleje šele od sredine tedna
Temperatura bo šla od sredine tedna počasi navzgor, ob koncu tedna bo med 5 in 10 stopinjami Celzija. To je za konec marca še vedno razmeroma hladno, je dejal Gregorčič.

Letošnja zima je bila ena bolj sneženih v zadnjih 50 letih. Več snega je zapadlo le v zimah 1968/1969 in 1969/1970. V Ljubljani je letošnjo zimo zapadlo skoraj 250 centimetrov snega, na Kočevskem blizu 500 centimetrov, prav tako v Ratečah.

Trenutni mraz ne bo posebej vplival na vegetacijo, ker ni bilo letos še nobenega toplejšega obdobja, ki bi povzročilo razvoj vegetacije. Velike količine snega čez zimo so samo obogatile vodne zaloge, negativnih učinkov pa ne vidimo, je še dodal Gregorčič.

Gorelo vozilo v predoru Trojane
Zaradi zimskih razmer prihaja tudi do težav v prometu. Dopodne je bila zaradi gorečega vozila v predoru Trojane zaprta polovica štajerske avtoceste v smeri Ljubljane. Nastal je dolg zastoj. Zgodilo se je več prometnih nesreč, promet pa je upočasnjen.

Zapadlo je do 30 cm snega
Že 50 let ni bilo tako hladno