Ovadeni (gre za 10 fizičnih in osem pravnih oseb) naj bi v Merkurju povzročili 32 milijonov evrov škode. Osumljeni so podkupovanja, zlorabe položaja in pranja denarja. Foto: MMC RTV SLO
Ovadeni (gre za 10 fizičnih in osem pravnih oseb) naj bi v Merkurju povzročili 32 milijonov evrov škode. Osumljeni so podkupovanja, zlorabe položaja in pranja denarja. Foto: MMC RTV SLO
Nacionalni preiskovalni urad
Na NPU-ju zaradi interesa preiskave niso želeli razkriti, za kateri podjetji gre. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Vodstvi Merkurja in Iskre Avtoelektrike oškodovali podjetji

Vodja službe za odnose z javnostmi v Iskri Avtoelektriki Erik Pajntar je potrdil, da so 5. aprila prejeli obvestilo urada o zaključku policijske preiskave suma kaznivega dejanja, v katerem "sporočajo, da so na vrhovno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo".

V Merkurju z ovadbami niso seznanjeni, in ker so informacije za zdaj neuradne, predsednik uprave Blaž Pesjak do uradne potrditve ovadb ne more komentirati. Nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež, ki naj bi bil med ovadenimi, je pojasnil, da o ovadbi ničesar ne ve oziroma da o njej ni obveščen. Tudi v njegovi odvetniški pisarni so povedali le, da o omenjenih ovadbah še ničesar ne vedo.

Dve ločeni preiskavi, ovadenih 14 ljudi
Na tiskovni konferenci so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada predstavili dve ločeni preiskavi gospodarskega kriminala. Pojasnili so le, da je skupna škoda nastala zaradi kršenja zakonodaje v enem podjetju z Gorenjskega in o enem z Goriškega. V prvem primeru so preiskovalci ovadili 10 fizičnih oseb in osem pravnih oseb, in sicer zaradi suma več kaznivih dejanj (zloraba položaja, nedovoljeno sprejemanje in dajanje daril, pranje denarja).

Zlorabili položaj in denar nato "oprali"
Kot je navedel namestnik direktorja Nacionalnega preiskovalnega urad (NPU) Robert Črepinko, so ovadeni zlorabili svoj položaj tako, da so s preprodajo nepremičnine in poslovnega deleža oškodovali družbo in pridobili korist za drugo družbo. To nezakonito korist so nato uporabili pri drugi gospodarski dejavnosti in s "pranjem" tako zakrili njen pravi izvor. Pri tem so tudi dali in zahtevali nedovoljeno korist. Od konca 2008 pa do konca leta 2009 so družbo oškodovali za več kot 32 milijonov evrov.

Zadeva je še v predkazenskem postopku, Črepinko pa zaradi interesa preiskave in zato, da bi zaščitil poslovanje družbe, ni želel ne potrditi ne zanikati, da gre za Merkur. So pa na tožilstvo nemudoma dali zahtevek za začasni odvzem nezakonito pridobljene premoženjske koristi več osebam, čemur je ugodilo tudi sodišče.

Ogromno gradiva
Preiskava se nadaljuje, preiskovalci pa še naprej zbirajo obvestila pri preiskovanju sumov večjega števila kaznivih gospodarskih dejanj, kjer škoda presega do zdaj ugotovljeno. Črepinko je poudaril, da je gradiva, ki ga je treba pregledati, res ogromno, zato na tej točki še ni mogoče reči, ali bodo sledile tudi nove ovadbe. Pregledali so že več kot 10.000 sporočil in dokumentov.

Plačevali za drugo podjetje
Na Goriškem (kot omenjeno, naj bi šlo za podjetje Iskra Avtoelektrika iz Šempetra) so preiskovalci NPU-ja kazensko ovadili štiri fizične osebe zaradi zlorabe položaja. Trije ovadeni so v obdobju od leta 2007 do leta 2009 kot odgovorne osebe gospodarske družbe z odgovorno osebo drugega podjetja z namenom notranjega prevzema sklepali pogodbe in v škodo lastne družbe pozneje tudi plačevali obveznosti tega drugega podjetja. Pri tem je nastalo 5,7 milijona evrov škode, ovadena pa je bila tudi ena pravna oseba.

Ovadeni nekdanji člani uprave Avtoelektrike?
Mojca Dumančič je za TV Dnevnik poročala, da naj bi pri ovadbah v Avtoelektriki šlo za člane nekdanje uprave, ki jo je 18 let vodil že pokojni Aleš Nemec. Poskus notranjega prevzema je močno pretresal podjetje, kar dokazujejo pogoste menjave v vrhu družbe. Samo v letu dni se je zamenjalo vodstvo kar trikrat.

Kot poroča Dumančičeva, je po Nemčevi upokojitvi Iskro Avtoelektriko za dva meseca prevzel Igor Mihajlovič. Začel je preverjati vprašljive pogodbe in poroštva nepovezani družbi, ki naj bi bila vpletena v lastninjenje. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za družbo Slovenian Fund Management, ki jo je vodil Marjan Groff - nekdanji prvi nadzornik Iskre Avtoelektrike. Poroštev naj bi bilo kar za šest milijonov evrov, spornih pogodb pa še za dva milijona. V družbi je te številke prikazala že notranja revizija, Mihajlovič je zahteval dodaten nadzor, vendar se nadzorniki z njim niso strinjali, zato je odstopil.

Zdajšnji vodilni Edvin Sever, ki Iskro Avtoelektriko vodi dobro leto, ovadbe noče komentirati, ker naj bi bila to ovadba starega vodstva, še poroča Dumančičeva.

Vodstvi Merkurja in Iskre Avtoelektrike oškodovali podjetji