Padalski izlet v BiH-u se za Slovenca ni dobro končal. Foto: BoBo
Padalski izlet v BiH-u se za Slovenca ni dobro končal. Foto: BoBo

Nesreča se je zgodila v popoldanskih urah, ko sta dva padalca pristala v minskem polju, trije pa na varnostnem območju, o njej pa je bil najprej obveščen operativni center notranjega ministrstva v kantonu Sarajevo.

Vodja gorskih reševalcev je za sarajevski dnevnik Dnevni avaz povedal, da sta padalca padla na vrh hriba Košuta blizu starih radarjev nekdanje jugoslovanske vojske (JLA). Policija je zbrala vse razpoložljive sile, med njimi tudi civilno zaščito, da bi padalce rešili z minskega polja.

Megla oteževala reševanje
Načelnik štaba civilne zaščite Pale Dragan Elek je potrdil, da so ekipa gorske reševalne službe, policija in minerji prišli na vrh hriba Košuta v bližino padalcev.

"Enemu smo se približali na približno 20 do 30 metrov. Vidimo, da se premika, da kaže znake življenja. Poleg njega so še drugi poškodovanci, a ne vemo natančnega števila. Videti je, da so drugi v boljšem položaju, ker so se slišali, a za zdaj zaradi megle ne vidimo," je povedal Elek, ki je poudaril, da reševanje ponesrečencev otežuje megla, ki je zmanjšala vidljivost na okoli 20 metrov. Minerji so nato razminirali teren, da so reševalci lahko prišli do ponesrečenca, 28-letnega Š. V.

Na pomoč je po posredovanju slovenskega veleposlaništva v Sarajevu priletel helikopter Euforja. Prejel je koordinate, ki so jih posredovali gorski reševalci. Ranjenega padalca so prepeljali v sarajevski klinični center, kjer se zdravniki še bojujejo za njegovo življenje, preostale pa v Euforjevo bazo Butmir.

"Polomljeni ima obe nogi in je krvavel. Nudili so mu prvo pomoč in ga zvlekli na varno," je povedal vodja gorske reševalne službe Jahorina Miro Kalem in dodal, da so drugega, nepoškodovanega Slovenca z minskega polja rešili pripadniki Euforja.