Sodni senat je ugotovil, da obdolžena o pacientovih težavah nista seznanila dežurne zdravnice, kar pomeni, da sta prekršila poklicno dolžnost in ravnala v nasprotju s svojimi pooblastili. Foto: MMC RTV SLO
Sodni senat je ugotovil, da obdolžena o pacientovih težavah nista seznanila dežurne zdravnice, kar pomeni, da sta prekršila poklicno dolžnost in ravnala v nasprotju s svojimi pooblastili. Foto: MMC RTV SLO

Za zdravstvena tehnika celjske bolnišnice Darjo Šuper in Iztoka Žilavca je celjsko okrožno sodišče odločilo, da sta kriva oz. odgovorna za smrt 50-letnega Bojana Kajtne, ki je junija 2007 zaradi zastoja srca umrl pred vrati celjske bolnišnice. Obsojena sta na desetmesečno pogojno zaporno kazen.

Tožilec je Šuperjevi in Žilavcu očital kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti. Tehnika sta na eni izmed obravnav zatrdila, da za Kajtnovo smrt nista odgovorna. Sodni senat pa je ugotovil, da obdolžena o Kajtnovih težavah nista seznanila takrat dežurne zdravnice Andreje Strmčnik, kar pomeni, da sta prekršila poklicno dolžnost in ravnala v nasprotju s svojimi pooblastili. Zaporne kazni jima ne bo treba odslužiti, če v preizkusni dobi dveh let po pravnomočnosti sodbe ne bosta storila novega kaznivega dejanja.

Sodnica Ingrid Lešnik je v obrazložitvi sodbe pojasnila, da ni bilo odločilno vprašanje, ali bi Kajtna ob pravilni in pravočasni pomoči zagotovo preživel. Pomembno je bilo vprašanje njune odgovornosti. Tožilstvu je namreč uspelo dokazati, da sta Šuperjeva in Žilavec odgovorna za Kajtnovo smrt in da nista ravnala, kot bi morala. Po mnenju tožilstva bi morala glede na njune dolgoletne izkušnje pekočo bolečino v prsih, na katero je opozarjal Kajtna, prepoznati kot alarm za hitro ukrepanje.

Spomnimo: Kajtna je pred štirimi leti prišel v celjsko bolnišnico zaradi hudih bolečin v prsih, vendar s seboj ni imel napotnice in potrjene zdravstvene izkaznice. Vrata ambulante 14 mu je odprla Šuperjeva, ki je v svojem zagovoru zatrjevala, da ji Kajtna ni pravilno opisal svojega stanja oz. ji ni omenjal bolečin v prsih, temveč bolečine v grlu. Zato ni vedela, da je zdravstveno stanje Kajtne zelo resno.

Ker ni imel potrjene zdravstvene izkaznice in napotnice, sta ga Šuperjeva in Žilavec napotila po napotnico v bližnji celjski zdravstveni dom, do katerega pa ni prišel, saj se je zgrudil pred vrati celjske urgence in umrl.

Obramba obdolženih je že napovedala pritožbo na izrečeno sodbo, zagovornik svojcev Kajtne Bojan Grubar pa je napovedal odškodninsko tožbo proti celjski bolnišnici.