Koprskemu županu Borisu Popoviču za zdaj ne bo treba v zapor. Foto: BoBo
Koprskemu županu Borisu Popoviču za zdaj ne bo treba v zapor. Foto: BoBo
Sodba proti Popoviču na višjem sodišču padla
Popovič (še) ne gre v zapor

Podrobnosti sicer še niso znane, na 36 straneh obrazložitve sodbe pa so višji sodniki navedli, da prvostopenjsko sodbo razveljavlja zaradi bistvenih kršitev določb postopka ter zmotne in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja.

Zahtevajo, da se dokazni postopek dopolni z drugim izvedencem, opravi novo cenitev zemljišča in zasliši cenilca Milana Torkarja, ki ga je med prvostopenjskim sojenjem angažirala obramba, a ga sodišče nato ni zaslišalo.
Sojenje se bo moralo začeti znova, najbrž bo to kmalu, saj je na razvpitem zemljišču plomba koprskega sodišča, zato podjetje Serming z njim ne more prosto razpolagati. Če bi sodba na višjem sodišču zdržala, bi morala Občina Koper Sermingu vrniti osem milijonov evrov kupnine in vračilo skoraj pet milijonov evrov, ki bi jih moral Serming zaradi prepoceni nakupa plačati državi. Prav tako bi morala Sermingu povrniti tudi vso nastalo poslovno škodo. Če prištejemo še znesek, ki bi ga Serming iztožil zaradi ničnosti pogodbe, bi se skupen strošek po izračunih občine povzpel na 20 milijonov evrov.

Sojenje se bo moralo začeti znova.

Na prvi stopnji trojica obsojena
Tričlanski sodni senat koprskega višjega sodišča je tehtal pritožbe obsojenega koprskega župana Popoviča in soobsojenih - direktorice občinske uprave Sabine Mozetič in cenilca Rajka Srednika.

Če bi višje sodišče potrdilo sodbo prvostopenjskega, bi Popovič izgubil župansko mesto. Na prvi stopnji je bil obsojen storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja, ker je bila po sodbi sodišča prodaja vnaprej dogovorjena tako, da je razpisnim pogojem ustrezalo le podjetje Serming.

Srednik je po občinskih navodilih zemljišče ocenil manj od realne vrednosti, s čimer je občinski proračun oškodoval za 5,5 milijona evrov, Mozetičeva pa je bila obsojena zlorabe položaja.

Popovič je ves čas vztrajal, da je sodba krivična, da ni zlorabil položaja in da je občina s prodajo zemljišč na Serminu sklenila odličen posel.

Župan Boris Popovič z razsodbo višjega sodišča še ni seznanjen. Na občini Koper so nam povedali, da so za novico izvedeli na našem portalu. Župan je trenutno odsoten, na občini nam zato niso mogli zagotoviti, ali se bo že danes odzval na razsodbo.
"Informacijo, da je bila sodba za našega klienta razveljavljena, smo prebrali na vašem spletnem mediju. Če drži, smo veseli, saj so se potrdila naša stališča, ki smo jih navajali v pritožbenem postopku. Zdaj bom poklical na sodišče in se pozanimal," pa je razveljavitev sodbe komentiral odvetnik Miro Senica. Sodbo bo lahko podrobneje komentiral, ko jo bo prejel.

Sodbe ne komentirajo niti na tožilstvu.

Sodba proti Popoviču na višjem sodišču padla
Popovič (še) ne gre v zapor