DZ volitve 2014
Volitve 2014, Cerar
Cerar bo v prihodnjih dneh začel mehke pogovore z drugimi strankami. Foto: BoBo
Volitve 2014, Černač, Zver
Za SDS te volitve niso legitimne. So potem zanje legitimni njihovi mandati? Foto: BoBo
Volitve 2014, Erjavec
DeSUS-u je uspelo doseči najboljši izid do zdaj. Foto: BoBo
Volitve 2014, Luka Mesec
Novost v parlamentu je ZL, ki je zmago tudi bučno proslavil. Foto: BoBo
Volitve 2014, Dejan Židan
SD se bo o novem vodstvu odločal na kongresu. Foto: BoBo
Volitve 2014, Ljudmila Novak
NSi-ju je uspel boljši izid kot pred tremi leti. Foto: BoBo
Volitve 2014, Alenka Bratušek
Za Bratuškovo je izid zelo dober. Foto: BoBo
       Najhujši poraz desnice v samostojni Sloveniji. Ja, treba se bo zamisliti. Čestitke zmagovalcu.       
 Radovan Žerjav, nekdanji predsednik SLS-a, na Twitterju
VIDEO
Nagovor najverjetnejšega...
VIDEO
Daljši pogovor z Mirom Ce...
VIDEO
Odzivi strank po rezultat...

Dodaj v

Cerar: Imamo pooblastilo za preboj iz krize

Komentarji zmagovalcev volitev
13. julij 2014 ob 20:35,
zadnji poseg: 13. julij 2014 ob 23:14
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Pravna država je ključ za izboljšave v družbi, je po zmagi na predčasnih volitvah v DZ dejal prvi mož zmagovalne stranke Miro Cerar. Poslanci drugouvrščenega SDS-a v DZ-ju ne nameravajo prevzemati nobenih funkcij, DeSUS pa slavi "bronasto medaljo".

Po še neuradnih izidih naj bi Stranka Mira Cerarja (SMC) dobila 36 sedežev v državnem zboru. Po mnenju predsednika stranke Cerarja so jim volivci podelili mandat za izhod iz krize.

Cerar podporo dojema kot veliko odgovornost in zavezo v zameno za prejete glasove, da zaupanje upravičijo. Tudi zato je po lastnih besedah bolj kot veselje občutil odgovornost, ki jo bo začel uresničevati že v ponedeljek, ko bodo začeli "s trdim delom".

Koalicija bo do prvega sklica DZ-ja že "bolj ali manj" oblikovana, napoveduje najverjetnejši mandatar za sestavo vlade. V SMC-ju so za njeno oblikovanje pripravljeni na pogovore prav z vsemi strankami v DZ-ju, razen s SDS-som, ki po oceni Cerarja "neposredno ruši institucije pravne države". Stališče SDS-a, da so volitve nelegitimne in da bo kateri koli prihodnji mandatar "Lukašenko", je zavrnil kot mnenje stranke, ki je pričakovala boljši izid.

Pravna država je za Cerarja na prvem mestu in jo vidi kot ključ za izboljšave tudi širše v družbi. Temelj za takšne premike pa je v povsem drugačni politični kulturi, je izjavil in napovedal, da bo to za SMC prva prioriteta.

S tem bo politika dala državljanom zgled za sodelovanje, za spoštovanje človeka in njegovega dela, za spoštovanje razlik ter za skupno delo, kjer je to mogoče, je sporočil najverjetnejši prihodnji predsednik vlade.

S krepitvijo pravne države se bo po njegovem mnenju krepilo tudi gospodarstvo, saj se bodo podjetja in potencialni vlagatelji lahko bolj zanesli na plačilno disciplino ter na predvidljivost pravne ureditve; obenem pa dosegali pravico v krajših sodnih postopkih.

Poleg tega bi gospodarstvo krepil z infrastrukturnimi projekti, kot je energetska sanacija stavb, sredstva zanje pa nameravajo pridobiti iz Evropske unije. Dejavno bi uvajali državne spodbude gospodarstvu, ki bi jih deloma financirali z denarjem iz privatizacije, slednjo pa bi izvajali "nadzorovano", je napovedal Cerar.

Maso plač v javnem sektorju bo ohranil skupaj s storitvami javnega sektorja in krepil socialno državo, je zatrdil. Obenem je napovedal popolno izpolnjevanje smernic in navodil, ki jih za izhod iz krize pošilja Bruselj. Znotraj njih bo sicer iskal "najboljše poti" do cilja. "Slovenija mora ostati kredibilna članica EU-ja ter ostalih mednarodnih integracij. Spoštovati mora smernice EU-ja za izhod iz krize, v okviru teh priporočil pa iskati najustreznejše poti za dosego ciljev."

Ni pa pojasnil, kako bo uskladil konsolidacijo javnih financ z vsem prej naštetim, razen z denarjem iz privatizacije.

Zavrnil je očitke o povezanosti z LDS-om in zagotovil, da v prihodnji vladi ne bo ne Katarine Kresal ne Aleša Zalarja. Tudi primerjave z DL-jem in PS-jem, ki sta podobno kot SMC izvedla hiter vzpon tik pred parlamentarnimi volitvami, po njegovem mnenju ne držijo, saj SMC nima nikakršnih kapitalskih ali interesih ozadij. Ne pozna pa odgovora, ali bo stranka na naslednjih volitvah še tako uspešna.

SDS legitimnosti tokratnih volitev ne priznava
Podpredsednik SDS-a Zvonko Černač pa je v prvem odzivu dejal, da "žal volitve niso bile poštene, zato rezultat ni legitimen". Spomnil je, da je bil Janša z zaporom izključen iz volilne tekme. "Branko Masleša je odločanje namerno zavlekel v čas po volitvah, še več, pred volitvami smo bili dodatno priča dvema sodnima postopkoma in lansiranju nove sodne preiskave," je dejal Černač.

Vlada, ki bo sestavljena na podlagi teh volitev, ne bo legitimna in bo tudi prej ali slej padla, meni Černač, SDS pa take vlade, kot je dejal, ne more priznati. Tistega, ki jo bo vodil, pa je Černač označil za slovenskega Aleksandra Lukašenka. Napovedal je še, da poslanci SDS-a v DZ-ju ne bodo prevzeli nobene funkcije, o sodelovanju na sejah pa se bodo odločali selektivno. Černač je tudi pozval k različnim oblikam mirne državljanske nepokorščine.

DeSUS z najboljšim izidom do zdaj
Stranka DeSUS je dosegla najboljši izid od svojega obstoja, je izpostavil prvak DeSUS-a Karl Erjavec. Ob tem pa bi težko napovedal, kje vidi stranko, ali v koaliciji ali v opoziciji. "Ali bo DeSUS zraven, je odvisno od tega, kaj bo zapisano v koalicijski pogodbi, ali bo ščitila upokojence," je poudaril. Za DeSUS je tako pomemben predvsem dogovor, da bi vsi upokojenci prejeli regres in da se začnejo pokojnine usklajevati, če bo gospodarska rast dvoodstotna. "Ne bomo se nikdar strinjali s tem, da bi se pokojnine zniževale, ob tem pa mečemo milijarde evrov v banke," je poudaril.

Erjavec je izrazil presenečenje nad izpadom SLS-a kot tradicionalne stranke iz parlamenta, pozitivno pa ga je presenetila Združena levica. Tako kot njim je čestital tudi Cerarju. "Upam, da se zaveda, kakšna težka in zahtevna naloga ga čaka," je dejal Erjavec, ki sicer računa, da bo DeSUS v novi vladi lahko uresničeval svoj program. Cerarju lahko ponudimo izkušnje, je izpostavil.

Kdo bi lahko bili morebitni DeSUS-ovi ministri, seveda še ne govorijo. Med njimi pa skoraj zagotovo ne bo Tomaža Gantarja, ki je bil v tej vladi minister za zdravje, a je odstopil, ker je menil, da vlada ni pripravljena na zdravstveno reformo. Danes je bil zadovoljen: "V zadnjem času sta moje delo v vladi kritizirala dva. Gospodu Jankoviću sem kar nekaj poslov pokvaril in me veseli, da sem mu jih, ker so bili škodljivi. Žal mi je, da sem sodeloval v vladi Alenke Bratušek, saj je bila nesposobna izpeljati reforme." V novi vladi, če bo DeSUS vanjo seveda vstopil, se sam ne vidi. Zdaj se bo namreč osredotočil na lokalne volitve.

V štab stranke je prišel tudi njihov novi evropski poslanec Ivo Vajgl: "Odstotki DeSUS-u so zasluženi, temeljijo na argumentih in zaupanju. Na teh volitvah se je DeSUS predstavil kot demokratična stranka z odgovornim pristopom do družbe, ki lahko prispeva k zahtevam po pravni državi." Meni sicer, da slovenski parlamentarizem še ni dozorel v pravo strankarsko demokracijo. "Ljudje zato vedno pričakujejo, da bo neka nova stranka prinesla korenit preobrat in novo politiko. A nove politike ne moremo uveljaviti ena stranka, biti mora konsenz te družbe, da želimo drugačno državo - več prava, več poštenosti, več zanesljivosti, več odprtosti, več dobrih namenov. Razočaranje državljanov nad politiko je popolnoma evidentno in razumljivo," je dodal.

Združena levica: Odločilen je bil program
Izid volitev je pozitivno presenetil tudi člane Združene levice. Uspeh na volitvah pa večinoma pripisujejo svojemu programu. "Mi smo v kampanji stavili na program, ki zastopa interese 99 odstotkov prebivalcev, ne le enega odstotka elit, in ljudje so to prepoznali. Zdaj imajo tudi ljudje svojega predstavnika v parlamentu," je izid volitev komentirala Violeta Tomić.

Kako pa bodo svoj program realizirali v parlamentu? "Mi smo odprti za dialog z morebitnimi koalicijskimi partnerji, a od našega programa ne bomo odstopali," je dejal Luka Mesec, ki je glede prihodnosti stranke optimističen: "Za zdaj ne vemo veliko o stališčih zmagovalne stranke, tako da se pustimo presenetiti. Mogoče pa je Miro Cerar socialist." Kljub temu pa se, tako kot tudi njegova strankarska kolega Branimir Štrukelj in Violeta Tomić, zaveda, da je program Združene levice precej radikalen glede na programe drugih strank.

Tako bo po mnenju Violete Tomić glavna naloga Združene levice prepričevanje drugih strank, da "kapitalizem s človeškim obrazom ne obstaja". Tudi Štrukelj je prepričan, da bo glavna naloga Združene levice premik javnega dialoga stran od interesov kapitala: "Če preostala politika za to ne bo imela posluha, bomo prisiljeni v opozicijo in delovati na drugačen način. Nismo skupina, ki bi se premaknila v kot in uživala v izolaciji."

Židan (SD): Smo ena izmed kaznovanih strank
SD je dosegel najslabši volilni izid v zgodovini, še celo slabšega kot na evropskih volitvah konec maja, ko so dobili le osem odstotkov glasov in eno mesto v Evropskem parlamentu. Temu primerno je bilo tudi vzdušje na sedežu stranke, kjer so izide vzporednih volitev vsaj na videz skušali sprejeti kar se da ravnodušno.

"Smo stranka z zgodovino, volivci pa so razočarani, ker Slovenija po 23 letih ni tam, kjer so pričakovali, da bo. Pričakovanja pa so bila velika. Mi smo ena tistih strank, ki je bila za to kaznovana. Vendar bomo še naprej trdo delali za ljudi," je povedal začasni predsednik SD-ja Dejan Židan, ki se tudi še ni odločil, ali se bo po slabem volilnem izidu na kongresu - po njegovih besedah ga nameravajo organizirati najpozneje v pol leta - potegoval za predsednika stranke.

Židan je še dodal, da imajo volivke in volivci vedno prav ter da so v stranki to sporočilo razumeli.

"Pričakoval sem nekaj odstotkov več. Zdaj vidimo, kaj pomenijo soočenja na televiziji. Nič ne pomaga teren, nič ne pomaga tradicija. Eno samo soočenje je po mojem mnenju pripeljalo Združeno levico v parlament. Etablirane stranke smo se tudi nekaj naučile od teh volitev," pa je uspeh ZL-ja komentiral dozdajšnji vodja poslancev SD-ja Matjaž Han, ki sicer pričakuje, da bo ponovno zasedel poslanski sedež.

Evropska poslanka Tanja Fajon pa je volilni izid komentirala rekoč, da je od evropskih volitev minilo le nekaj tednov in da čudežev v tem času ni mogoče narediti. "Volivci so izkazali, da želijo nekaj novega. Ali se bo novo resnično izkazalo za boljše, bo pokazal čas. Ne bi pa rekla, da smo bili premalo levi," je dejala Fajonova, ki pa jo za zdaj ne zanima prevzem vodenja stranke.

Skupaj s SD-jem je na tokratnih volitvah sodelovala "vstajniška" stranka Solidarnost, ki pričakuje, da bo v DZ-ju dobila vsaj eno mesto.

NSi poziva k samorefleksiji na desnici
V NSi-ju, kjer so glede na vzporedne volitve za en poslanski mandat izboljšali izid prejšnjih volitev, so zadovoljni. "Upali smo, da bo naš dober, odličen program pritegnil še več volivcev, ampak kljub temu lahko rečem, da smo zadovoljni, ker smo vendarle rezultat izboljšali," je dejala predsednica stranke Ljudmila Novak. Kljub zadovoljstvu z izidom svoje stranke, pa je celoten izid t. i. pomladnih strank zanje slab. "Na desnici se zagotovo moramo zamisliti nad tem skupnim rezultatom. Res pa je, da ne moremo kar tako reči leva – desna, saj gospod Miro Cerar govori, da ni ne levi, ne desni. Torej je vprašanje in bomo v prihodnosti videli, v katero stran se nagiba," je dejala.

"Pomladna stran potrebuje eno močno in zgodnjo kritično samorefleksijo," pa je pozival Lojze Peterle. Podobno meni Matej Tonin: "Znotraj pomladne opcije bi morali dopustiti več svobodomiselnosti in delati na različni ponudbi, sodelovati med sabo in drug drugega spodbujati." Peterle je o zmagovalcih volitev dejal: "Zmagala je nereformna linija". Kot je dejal, "bi vsi ustavljali privatizacijo, ustavljali tujce, kar nekaj jih govori skoraj evrofobično o Evropski zvezi." "Mene čudi to, da tako tečemo v neko smer, kjer sploh ni jasnega cilja," je dejal.

Glede uspeha ZL-ja kot presenečenja volitev in tega, da je osvojil več glasov kot NSi, je Tonin dejal: "Mi smo govorili o neprijetnih stvareh, oni so pa govorili o prijetnih stvareh, da bo od jutri naprej svet drugačen, lepši, da ne bo treba nič rezati, skratka, da bo od jutri naprej vse spet O. K." Peterle pa je dejal: "Združena levica je vzela nekaj neki drugi levici. To je zame vezna posoda, meni je vseeno, ali sta tam dva več, ali sta pri Židanu več. Govorica ZL-ja me zaskrbljuje."

SDS je volitve označil za nelegitimne in pozval k državljanski nepokorščini. V NSi-ju se s tem ne strinjajo. "To je poziv ene stranke. NSi se temu ne bo pridružil," je dejala Ljudmila Novak. Tudi za Peterleta so bile volitve legitimne. O pozivu k nepokorščini pa je dejal: "Vprašanje je, v katero smer gre državljanska nepokorščina. Gandi je zmagal v Indiji z državljansko nepokorščino, ampak to so bile absolutno mehke metode. Se pravi, izražanje nepokorščine na izredno civiliziran in nenasilen način." Tonin, ki SDS-ovega poziva sicer ni želel podrobneje komentirati, pa je dejal: "Če stranke dvomijo o poštenosti in legitimnosti volitev, potem je praksa zlasti na vzhodu, v Belorusiji in še kje, da opozicija niti ne gre na volitve niti ne vloži kandidatne liste."

Za Bratuškovo dosežen izid uspeh
Zavezništvu Alenke Bratušek je uspelo zbrati 4,7 odstotka glasov, kar je po besedah Alenke Bratušek za stranko, ki je nastala pred manj kot mesecem in pol, uspeh. To še posebej zato, ker je predtem vodila vlado, ki je morala sprejemati težke in za ljudi nepriljubljene ukrepe, je dejala.

Ob tem je v prvem komentarju vzporednih volitev spomnila, da je njena vlada obrnila smer: "Pregnali smo trojko, brezposelnost se znižuje, skratka - Slovenija je nazaj na pravi poti." Bratuškova je opozorila, da ima Miro Cerar pred seboj veliko odgovornost.

"Slovenija potrebuje hitro, predvsem pa trdno vlado," je dejala, ni pa želela napovedovati, ali se bo odzvala na morebitno povabilo v koalicijo. "Zanima nas predvsem program oz. delo, ki bi ga nova koalicija nadaljevala, in na podlagi tega se bomo odločali," je dejala.

Šok v SLS-u; Presečnik: Volivci stranke so ostali doma
V Slovenski ljudski stranki so vneto pričakovali izide vzporednih volitev, a po 19. uri je razpoloženje v sejni sobi precej usahnilo. Po prvih podatkih jim je kazalo, da ne bodo presegli parlamentarnega praga (3,3 odstotka), a pozneje se je ta odstotek vztrajno višal, dokler ni presegel magične štirice (4,17 odstotka). Predsednik SLS-a Franc Bogovič, ki je dejal, da ne bo kandidiral na kongresu stranke, je na vprašanje, ali je pripravljen sodelovati z verjetnim mandatarjem Cerarjem, odgovoril, da je "najprej treba počakati do 23. ure, nato pa se bodo začeli resni pogovori". Odstotek je pozneje padel pod štiri (3,98 odstotka), po kratkotrajni evforiji je bilo znova mogoče začutiti razočaranje, predvsem pa zaskrbljenost.

V taboru SLS-a so bili predvsem presenečeni nad izidom Združene levice. "Očitno so ideje socializma v naši družbi še vedno žive, čeprav v praksi niso izvedljive. Obstajajo nostalgiki, ki hrepenijo po času, ki je za nami," je dejal Bogovič in dodal, da bo stranka težaven partner v kateri koli koaliciji. Bogovič, ki v ponedeljek odhaja v Strasbourg, je bil presenečen tudi nad izidom SMC-ja: "Težko je govoriti o kakšnih večjih presenečenjih, a da je Miro Cerar dobil več kot 30 odstotkov glasov, je vsekakor presenečenje."

Med najbolj razpoloženimi člani SLS-a je bil nedvomno Franc Pukšič, ki je s svojimi izbruhi evforije in izjavami zabaval vse prisotne. Na vprašanje, kaj bo počel, ko ne bo več poslanec, je dejal: "Sem elektroinštalater. Lahko vam pridem delat inštalacijo, znam tudi inštruirat in vas lahko naučim linearne funkcije." Pukšič je bil sicer presenečen, da je "volilno telo znova nasedlo praznim in nerealnim obljubam". Jakob Presečnik, ki je že napovedal upokojitev, je navedel razlog za slab izid: "Problem je očitno ta, da je mnogo naših privržencev ostalo doma."

A. Č., A. K. K., Gregor Cerar, Boris Vasev, Ana Svenšek, Aljoša Masten, Mitja Lisjak
Prijavi napako
Komentarji
Churchill W.
# 13.07.2014 ob 20:59
Na izjavo za javnost, ki jo je podal SDS jaz pravim:

Glede na to da ne priznavate drzave,
da ne priznavate Slovencev, ki vas niso volili,
da priznavate vlade,
da ne priznavate sodstva,
da ne priznavate nicesar in nikogar ki se ne strinja z vami
Vas Mi, ki NE PRIZNAVAMO VAS lepo prosimo, da ne mesajte dreka in pustite, da Drzava in njeni drzavljani v miru zadihamo in zacnemo z upanjem zreti v prihodnosti, saj ne zelimo biti ujetniki preteklosti.
viva
# 13.07.2014 ob 21:00
SDS ne bo prevzel nobene funkcije? Saj mu je tudi ni treba, zgagarjem pokvarjenim.
pido in ševorov
# 13.07.2014 ob 21:07
Državljanska nepokorščina???

Nam lahko Černač tole bolje definira?
Watchdogg
# 13.07.2014 ob 20:59
Tako je, Cerar! Čestitke za vaš uspeh!

Sedaj pa od besed k dejanjem in vso srečo vam želim!
Yeru
# 13.07.2014 ob 21:18
Sedaj ima levica ustavno večino, in me res zanima kdo bo sedaj kriv za vse?
Franc Rode
# 13.07.2014 ob 20:52
Ja zjokci se ker ni Janezek zmagu no. Sploh pa, a se nisi ti itak že izselil iz Slovenije?
Ni_Nicka
# 13.07.2014 ob 21:05
Lepa in zaslužena zmaga levice. "Mandela" je pa verjetno žalosten na dobu.... :))))
felixfelis
# 13.07.2014 ob 21:19
Smrt fašizmu in vsem diktaturam sveta!
MIRNČAN
# 13.07.2014 ob 23:04
Miro veliko poguma in sreče želim. Verjamem da je prihodnost Slovenije svetla. Pa čim manj partizanov in domobrancev.
Banban
# 13.07.2014 ob 21:07
Drzi g. Cerar. Na vas je da upravicite zaupanje.

Med rezultatom SMC in prejsnjo pirovo zmago PS vidim majhno razliko. Zoki je zmagal kot anti-Jansa. Tokrat je bil sovrag v zaporu, in narod ni glasoval proti njemu, pac pa za Mira Cerarja. Odgovornost je izhemno dobro definirana in prez kancka dvoma polozena v roke Cerarju osebno.
sinsin
# 13.07.2014 ob 21:01
Čestitke in resnično upam a vam uspe.
tir1a
# 13.07.2014 ob 21:57
SDS ni vreden slovenskega parlamenta! Problem desnice je Janez Janša. Zato danes slavi levica.
GUESS
# 13.07.2014 ob 20:54
SDS: iskreno čestitamo k zmagi G.Cerarju.........nakar se zbudim in pogledam na koledar - 1.april.
Polymath
# 13.07.2014 ob 21:38
"SDS-ovi poslanci pa ne nameravajo v DZ-ju prevzemati nobenih funkcij."

Stranka nepoštenih ... če bi res bili pošteni, niti ne bi kandidirali, ne pa da kljub zapornikom in lopovom v njegovi stranki, še vedno delajo v njegovem imenu. Zelo so pošteni, ja ... Upam, da res ne prevzamejo nobene funkcije. Vrag z vami.
apatija
# 13.07.2014 ob 21:28
počasi bomo spucali staro garnituro, bravo Slovenci!
Watchdogg
# 13.07.2014 ob 21:01
Še to bom rekel:

Če bo dolg države do leta 2018 čez 100%, upam, da obstaja pekel za lažnivce in prevarante. Ali pa vsaj to, da se naši otroci ne bodo obrnili proti nam, ki smo sedaj stari 20-40 let. Kajti naša siva banda se ne sekira kaj bo čez 20 let in več.
Zuppkko
# 13.07.2014 ob 21:48
Nisem volil za vas, vam pa želim vso srečo in pogum. Ne pustimo se plesati na vsako bruseljsko noto!!
bernr
# 13.07.2014 ob 21:32
Upam da se ne hecajo in imajo resne namene.
A6
# 13.07.2014 ob 23:18
"Maso plač v javnem sektorju bo ohranil skupaj s storitvami javnega sektorja ter krepil socialno državo, je zatrdil."

še eno leto, in bankrot
Evaleš
# 13.07.2014 ob 23:02
Ko beren izjave SDSa, se mi želodec obrača. Vidi se jim, da jim samo oblast pomeni zadovoljitev svojega pohlepa po vsem. Banda pokvarjena!
trdnjava
# 13.07.2014 ob 21:27
Pakt o nenapadanju med takoimenovano levico in sektorji porabe; javna uprava, agencije, celoten občinski in državni parat, upokojenci, plus vsi strički iz ozadja in prikoritniki in paraziti prisesani na javni denar, plus še celotni ešalon prve mafijske kompanije, plus še vsi Slovenci, ki ne razumejo ekonomijo gnano z dolgom in njene za bedake pogubne poledice, je zmagal. Zato je Miro Cerar molčal, saj tukaj je molk zlato, ane, Slovenec ljubi to tišino, ki odmeva , pa še jodlati ni treba...
samo ni več zlatega standarda kot temelja ekomnomije in menjave, to zlato je drek in ta drek je drek, parafraza Srečka Kosovela...
sonne
# 13.07.2014 ob 21:02
Ljudje v tej državi se že več kot 20 let
niso nič izučili in se tudi nikoli nebodo..
žalostno ampak resnično!!!
Yeru
# 13.07.2014 ob 22:41
Violeta in Lara še dve ki bi se šli socializem in komunizem pa že celo življenje prisesani na javni denar... jaz pa naj delam za njo da se bo šla ona levico. E ne bo šlo.
Watchdogg
# 13.07.2014 ob 22:00
Še enkrat bom zapisal, pa če propagandisti še enkrat zbrišete:

SMC je zmagal. SDS je izgubila. Levica ima ustavodajno večino. Desnica je na obrobju in praktično brez politične moči. Kdor se med levičarji še vedno ukvarja s SDS in JJ kot virom vsega slabega, rabi strokovno pomoč!
Ramus
# 14.07.2014 ob 01:19
"Cerar: Imamo pooblastilo za preboj iz krize"

Sedaj pa čakamo dejanja,... besed je bilo več kot dovolj.
provni
# 13.07.2014 ob 21:39
Černač nima kaj govoriti o legitimnosti, če je sam zaposloval pravnomočno obsojene in delal brez javnih naročil in podpira pravnomočno obsojenega "velikega vodjo" zapornika.
gargamel MK
# 13.07.2014 ob 23:12
Samo osel gre dvakrat na led..no, Slovenci pa tudi sestkrat:))
Brx
# 13.07.2014 ob 20:55
SDS pa pricakovano naprej
VITO
# 14.07.2014 ob 00:13
Černač pa ni izvoljen ! Kaj pa sedaj Zvonko?
ntbul
# 13.07.2014 ob 23:55
ne razumem SDS-a in njihove tako zvane demokracije. imajo predsednika stranke, ki je to že 21 let, to v normalnih parlamentarnih demokracijah ni normalno, in to kljub temu, da je dobil le ene volitve.
SDS bi bila zelo zanimiva stranka, če pri njih ne bi vladala diktatura, upam da se bodo tudi sami zazrli vase in naredili korenite spremembe
viva
# 13.07.2014 ob 21:03
Sicer pa, najbolj me je navdušil uspeh ZL, bravo mladi, bravo Tomičeva in Mesec. Naj se sliši beseda bodočih evropskih rešiteljev izpod jarma kapitala in bankirjev.
rdečinavijač
# 14.07.2014 ob 01:13
Za SDS te volitve niso legitimne. So potem zanje legitimni njihovi mandati?

Odlično vprašanje.
Zadnji čas da gre SDS z njihovim načinom delovanja na smetišče zgodovine.
a-bra-ka-da-bra
# 14.07.2014 ob 00:22
bi se tudi na volitvah odločali za DEMOKRACIJO

Zreducirati demokracijo na tezo "ali volite nas ali pa niste za demokracijo" kaže na precejšnje nerazumevanje osnov demokracije.
Forex
# 14.07.2014 ob 10:22
Poslušni MMC- takoj umaknil sliko Cerarja od včeraj z razprtim kazalcem in sredincem?
AlFe
# 14.07.2014 ob 07:02
Cerar: Imamo pooblastilo za preboj iz krize

Samo pooblastilo ne zadošča, bo treba mnogo več kot splošen PowerPoint in tretja liga politikov iz LDSa in ZARESa. Mnogo več..
Primi123
# 14.07.2014 ob 06:36
zmaga stranka brez programa, druga je upokojenska stranka. Res se nam bližajo rožnati časi.
Ramus
# 14.07.2014 ob 01:17
"Za SDS te volitve niso legitimne. So potem zanje legitimni njihovi mandati?"

Poslanske plače seveda nikomur ne smrdijo mar ne? Načel pa od stranke, ki še vedno podpira obsojenega kriminalca in je gojišče paranoje in razdora v Sloveniji ne gre pričakovati. Pač jih bo sčasoma potrebno preko demokratičnih volitev pospraviti na smetišče zgodovine skupaj z Janezom Janšo.
meteor
# 14.07.2014 ob 00:28
Miro Cerar: Uveljavili bomo pravno državo.
Bo ta uveljavitev veljala za NAPREJ ali tudi za NAZAJ?Če je samo za naprej to pomeni LEGALITACIJO DOSEDANJIH KRAJ.
apatija
# 13.07.2014 ob 23:23
Edina stvar,ki preprečuje popolno zmagoslavje demokratičnega socializma, je človeški pohlep
Murat&Jose
# 13.07.2014 ob 23:15
Vse posle v tujino, davki v tujino. Spiralo zadolževanja pa naj odplačuje javni sektor. Adijo Socialistična Slovenija
Lightning
# 13.07.2014 ob 22:04
Desnica za vas imam 2 besede - zgubli ste.

lp
mornar1310
# 13.07.2014 ob 21:37
vozred= vzorec
mornar1310
# 13.07.2014 ob 21:36
janezdolzan
kot je bilo na Zokiju, pa prej Pahorju...

Vzored poznan, in mislim da se po zopet ponovil. Edino če bo tale Mirko Cerar znal delati čudeže kot je iz vode vino in z dvemi ribami nahraniti celotno slovenijo!
Binder Dandet
# 14.07.2014 ob 06:57
Največja groza volitev sicer rezultat Desusa. 10 sedežev za zavoro Slovenije.
VITO
# 14.07.2014 ob 00:11
Kakorkoli, čestitke Miru Cerarju oz. stranki. Vendar pa zaradi "politične higiene" predlagam, da se spremeni ime stranke. Enostavno mi ne potegne, da ima stranka ime po človeku. Še Tito ni imel svoje.
kolesar666a
# 13.07.2014 ob 23:27
za začetek na erjavca pusti zunaj.
mkrebs
# 13.07.2014 ob 23:19
Napovedal je še, da poslanci SDS-a v DZ-ju ne bodo prevzeli nobene funkcije, o sodelovanju na sejah pa se bodo odločali selektivno. Černač je tudi pozval k različnim oblikam mirne državljanske nepokorščine.

In mi jih moramo vseeno prenašati v parlamentu?
jurica
# 13.07.2014 ob 22:29
Sposojeno, a vseeno vredno prebrati :)
Na tretjem kongresu maja 1993 je bil za predsednika SDS izvoljen Janez Janša, ki je bil ponovno izvoljen za predsednika na kongresih stranke leta 1995, 1999, 2001, 2005, 2009 in 2013. Leta 2003 se je stranka preimenovala v Slovensko demokratsko stranko.
Torej že 21 let je predsednik SDS in kakor kaže, bo to do smrti.
In ravno tega jaz ne razumem. V 21-ih letih so njegovi rezultati kot voditelja epskega boja proti Kučanu taki:
-izgubil 1996
-izgubil 2000
-zmagal 2004
-izgubil 2008
-izgubil 2011 (sicer oblikoval vlado, ki je trajala le dobro leto, torej poraz)
-izgubil 2014
Torej luzer. Ali je nesposoben za borbo proti komunizmu (kar je njegova osebna definicija obstoja) ali pa se bori s figo v žepu. Za nameček imajo njegovi nasprotniki po 21-ih letih poleg polnih sefov od Luksemburga do Cipra še prvič neomejeno odprt račun, in ta DUTB je zakoličil prav on. Rezultat njegove borbe za privatizacijo so nacionalizirane banke, kot da smo znova leta 1946.
In tega jaz ne razumem. Vseskozi govori o svoji borbi in velikih bitkah, ampak ta njegova borba je vse bolj srbska, od poraza do poraza do ... hm ... končnega poraza. In kljub vsemu padajo verniki na kolena in verjamejo, da nas lahko on reši pred komunisti. Obnašajo se kot kockarji, še dvajset let izgubljajo denar na stavah pa vseeno verjamejo, da zdaj zdaj bo pa njihov konj zmagal zgolj zato, ker že dvajset let ni zmagal in je bil enkrat favorit.
Rezultati, rezultati, rezultati. Kaj so njegovi rezultati? Vedno znova poraz, izguba in stečaj, in potem kot direktor propadle paradržavne firme dobi še eno priložnost, ker se je trudil - da ne rečem napredovanje, še bolj enotna stranka in še več verske blaznosti. V vsaki normalni zahodni demokraciji bi šef enega pola že zdavnaj odstopil in prepustil mesto drugemu, razen v Sloveniji je desni pol za večno obsojen na JJ. Tudi v vsaki normalni firmi bi tak že pobral šila in kopita, samo v Sloveniji so taki nesposobneži večni strokovnjaki in edini poklican
Binder Dandet
# 14.07.2014 ob 10:46
@Forex:
"Zavedaj pa se, da g. Cerar uči na FDV-ju OMBRAMBOSLOVJE. "

Kje si pa to pobral?

Na FDV poučuje Temelji prava. Mogoče je ta predmet del obramboslovne smeri, ampak ne poučuje obramboslovja.

http://www.fdv.uni-lj.si/obvestila-in-informacije/imenik-sodelavcev/pedagogi/kartica/miro-cerar/
Binder Dandet
# 14.07.2014 ob 06:56
"Imamo pooblastilo za preboj iz krize"

Čim manj velikih besed in čim več velikih dejanj.