SDS je obiskal Pomurje Foto:
SDS je obiskal Pomurje Foto:

"Ne bomo povečevali davkov, ne bomo uvajali novih in ne bomo uvedli nepremičninskega davka."

mag. Andrej Šircelj

Predsednik odbora za gospodarstvo pri strokovnem svetu SDS-a Andrej Vizjak je dejal: "V previsokih davkih in neštetih birokratskih ovirah se gospodarstvo duši, zato jih bomo razbremenili in najmanj prepolovili birokratske postopke, dovoljenja in soglasja. Razdolžitev podjetij je povezana tudi z razdolžitvijo vseh trgov. Le okrepljeno povpraševanje in razdolžena podjetja lahko ustvarijo gospodarsko rast in nova delovna mesta."

Drugi pomembni sklop ukrepov je umik države iz gospodarstva. "Gospodarstvo mora biti vodeno v skladu s parametri in v skladu z gospodarsko iniciativo in logiko. Umik države iz gospodarstva omogoča tudi neposredne tuje naložbe, torej prihod tujega kapitala v Slovenijo in s tem dodaten veter v gospodarsko rast. Zasebni kapital omogoča nadaljnjo internacionalizacijo slovenskih podjetij, torej prodor na tuje trge, širitev poslovanja doma in v tujini ter s tem nova delovna mesta," je poudaril Vizjak.

Tretji sklop so po njegovih besedah naložbe in učinkovito črpanje evropskih sredstev, ki so finančni vir za te naložbe. Po njegovih besedah ni pomembno samo, da počrpamo evropska sredstva, pomembni so tudi učinki. Izrazil je prepričanje, da je v mandatu, ki prihaja, "možno bistveno znižanje brezposelnosti, daleč pod številko 100.000". Vse to je tisto, kar potrebuje tudi Pomurje, še posebej je treba izrabiti vodno energijo Mure, termalno energijo in v Prekmurju znova narediti žitnico države, je dodal.

Predsednik odbora za finance Andrej Šircelj je dejal: "Vodili bomo stabilne in odgovorne finance, ki bodo temeljile na tem, koliko bomo ustvarili. S tem bomo lahko spodbudili tako javne kot zasebne naložbe," je dejal. SDS napoveduje, da bodo "ukinili neproduktivne odhodke v javnem sektorju". "Javni dolg v Sloveniji se mora zmanjšati, in s takšno politiko se bo. S politiko upravljanja slabih terjatev bomo zmanjševali javni dolg in zaganjali gospodarstvo."

J. B.

"Ne bomo povečevali davkov, ne bomo uvajali novih in ne bomo uvedli nepremičninskega davka."

mag. Andrej Šircelj