DZ volitve 2014
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 25 glasov Ocenite to novico!
Jure Brankovič
Jure Brankovič je novinar oddaje Tarča na Televiziji Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Večni fantje, ki služijo

Kolumna Jureta Brankoviča
10. julij 2014 ob 09:59,
zadnji poseg: 10. julij 2014 ob 10:30
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ne glede na izid bi morali večinoma fantje, ki zadnjih dvajset let živijo od vladanja, v nedeljo spoznati, da gre pri vsem skupaj za služenje narodu, ne sebi. To spoznanje sicer ne bi končalo krize. Niti ne bo pomenilo začetka njenega konca. Bi pa morda le prineslo konec začetka poti naše države v stabilnost.

Dogovoriti se. Naloga, ki jo zaupamo ekipi, ki jo zdaj že skoraj vsaki dve leti pošiljamo v državni zbor. Minili so časi ostrakizma, ko so lahko iz Aten s črepinjsko sodbo za deset let izgnali politika, ki je s častihlepjem vzbujal preveč pozornosti. Za nas ne veljajo pravila konklava, kjer so lahko neenotne kardinale s pomanjkanjem hrane in po legendi sodeč, nekoč celo z rušenjem strehe prisilili k odločitvi. Tako smo odvisni od veliko nevladja in medvladja, ki stane. Največ zaradi paralize javne uprave, ki si te dni in vse do jeseni ne bo upala sprejeti prav nikakršne odločitve.

Politiki so poleg državnih direktorjev redka kasta v Sloveniji, ki nima konkurence iz tujine. Prav povsod drugje imamo možnost izbire. Državljani se lahko odpeljemo v tujino na zdravljenje, delo in celo služenje tujim vojskam. Nekateri tja peljejo denar. Celo pravico gremo lahko poiskat v tujino, če nas naša sodišča ne prepričajo. K nam lahko pridejo tuji strokovnjaki in tako se vaših zob lahko loti tudi makedonska zobozdravnica. Prav nikakršnih možnosti pa nimamo, če nismo zadovoljni s svojimi politiki. Ne moremo, denimo, pripeljati tujcev. Res je, lahko se skušamo sami podati v njihove vrste, vendar je to približno tako preprosto kot puljenje lastnih zob.

Druge predčasne volitve so čas za resen pomislek o tem, kaj se dogaja z našo politiko. Le redki, še najmanj tam prisotni, bodo v nedeljo razmišljali, ali je kaj narobe, da tiskovno središče v Cankarjevem domu ob volitvah navadno spominja na letno srečanje nekdanjih članic in članov ZSMS-ja. Verjamem, da je težko oditi iz politike, če nisi zaposljiv v resnični službi. Žal to pomeni, da lahko direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko v kotu volilnega središča postavi manjšo stavnico. Na njej bi napovedovali, kdaj bodo naslednje volitve. Bojim se, da bi kljub visoki kvoti le malokdo stavil na leto 2018.

Žalostijo me ljudje, ki jim ne uspe opravljati svojega posla in ne pripeljejo stabilne države vsaj do rednih volitev. Še bolj žalostno je, ko znajo ob vsem tem urejati vsa druga področja. Po novinarjih in sodnikih bodo tokrat morda na vrsti še fiziki, ki gotovo ne vedo najbolje, kako se ravna z nuklearko. Za težave mora biti kriv nekdo drug.

Odstop po načetem zaupanju
Naša država potrebuje predsednika, ki se lahko popolnoma posveti svojim dolžnostim doma in v tujini. Predsednika s podporo in zaupanjem ne samo večine, temveč široke večine državljanov. Dogodki preteklih tednov in dni so pokazali, da je bilo zaupanje vame in v učinkovitost mojega dela občutno načeto. Zato svojih dolžnosti ne morem več opravljati,” je dejal v odstopni izjavi nemški predsednik Christian Wulff. Ni odstopil le zaradi tožilske preiskave domnevno spornega posojila, ki je nato izkazala kot neutemeljena. Kaplja čez rob so bili predvsem njegovi razkriti pritiski na medije. Volivci in strankarski kolegi so mu povedali, da je zapravil za politika ključno. Zaupanje.


Winston Churchill, avtor izposojenega citata o “začetku konca” iz uvoda, je kot najboljši argument proti demokraciji izpostavil petminutni pogovor s povprečnim volivcem. Le kaj bi dejal po petih minutah s katerim od naših politikov.

Jure Brankovič
Prijavi napako
Komentarji
qwertz
# 10.07.2014 ob 10:33
Je pa hudič, če zaupaš pravnomočno obsojeni osebi... pravzaprav to več pove o tebi kot o obsojencu.. .
MarcoQ
# 10.07.2014 ob 10:55
Problem ni v politikih, problem je v ljudstvu, ki jih voli. Da, v meni in v tebi!
Pa pri tem nismo izjema, saj tudi v drugih državah (primer Nemčije) politikov, ki največ naredijo za državo na naslednjih volitvah ne voli nihče, ker so za državo dobri ukrepi kot po pravilu nepriljubljeni.
Anxiic
# 10.07.2014 ob 10:26
Eh, Tarča je čisto OK oddaja; poskušaj preklopiti na komercialni Epilog (oz. karkoli je v četrtek ob tem terminu) in ti bo razlika očitna ...
Miki_79
# 10.07.2014 ob 12:08
Meni ni jasno zakaj nekateri tako navijajo za obsojenca. Obsojenec sam posredno prizna, da je kriv, sklicuje pa se na procedualne napake.

Če to ni zadosten razlog, da se ta stranka dobesedno izbriše potem ne vem kaj je.

Zakaj potem novim obrazom ne damo možnosti, če so nas stari obrazi pripeljali sem kjer smo...
neuromouse
# 10.07.2014 ob 11:52
Predlog: volimo tiste, ki nas prepričajo, ne tiste, ki bodo dobili največ glasov in imeli možnost "da premagajo tisto drugo opcijo". Izgubljen je tisti glas, ki gre stranki, ki te ne prepriča, a je "najmanjše zlo" - potem pa ti je čez leto ali dve žal. Raje dam glas nekomu, ki mogoče sploh ne bo prišel v parlament, kot da mi je pozneje žal.
iztok150
# 10.07.2014 ob 10:41
Mi bi za vse klicali tujce, tudi za politike. Dejansko smo hoteli svojo državo, da bi lahko odločali o svoji usodi. In to se še kako počne preko politike. In zdaj bi spet imeli tujce - tako kot vedno? A smo res hlapci?

Potrebno je samo eno - garnituri, ki nas poskuša ideološko zaslepiti se je potrebno upreti in na politiko pogledati brez teh mask. Realno, kdo so tisti ljudje ki so sposobni voditi državo, kdo so tisti ki imajo občutek za ljudi, kdo so tisti ki bodo delovali "v imenu ljudstva" in ne lastnega žepa. So tudi na volilnih lističih, obkrožiti jih je potrebno in ne glasovati opurtunistično ali anti-blokovsko. Samo tako se lahko presežo to absurdno stanje.
neuromouse
# 10.07.2014 ob 11:53
Jaz bom volil pirate. Poznam veliko ljudi, ki menijo enako. Realnost, ki jo opažam, se ne odpraža na predvolilnih anketah.
Crveni
# 10.07.2014 ob 11:30
Oboji so izdajalci nacionalnega interesa, ki uničujejo državo...

Hm, meni se zdi, da ravno ''nacionalni interes'' uničuje državo in skubi javne finance...
kajtimara
# 10.07.2014 ob 11:07
Seveda je problem v ljudstvu, ki slepo sledi.

Če imamo pravnomočnega obsjenega zapornika, ki ne zna pojasniti 200.000€, posluje z gotovino, kjer je celo avstrijsko tožilstvo začelo preiskavo in ugotovilo vpletenost Janše in da je bil SDS podkupljen, ljudje pa še kar kupijo zaroto (ko smo že 10 let v EU in imamo evropske zakone in sodimo popolnoma enako kot Avstrija),

ja a je čudno, da smo kjer smo?
fassbinder
# 10.07.2014 ob 12:50
Miki, da ne govorimo o zlepljenih in sfabriciranih dokumentih s katerimi je Jansa sedaj ze vsaj drugic opletal. Clovek ponareja listine, photosope ljudi ki naj bi se druzili in je skratka notoricni laznivec ki je pripravljen narediti vse da pride do oblasti, tudi kazniva dejanja. Pravna drzava je povedala svoje. Sedaj to se volilci naredimo. In zakljucimo s to zgodbo za vse case. Jj - nikoli vec!!!
SamoRes
# 10.07.2014 ob 11:51
dol s skorumpiranimi politiki, ki bi vladali iz zapora
ffffff
# 10.07.2014 ob 10:20
A tarča je tista oddaja lokostrelstvu v prime time terminu, ki naj bi poskušala nadomestiti Poglede. Res bo potrebno zbrati podpise in it na referendum za ukinitev tega norega rtv prispevka.
ZETAC
# 11.07.2014 ob 12:36
Politiki so poleg državnih direktorjev redka kasta v Sloveniji, ki nima konkurence iz tujine

tu bi lahko dodal še koga, npr. novinarje
Zuppkko
# 10.07.2014 ob 12:54
Za večjo samostojnost so le v združeni levici in v piratski stranki. Slabo prenaša ukaze tudi Janković, ampak to ni isto. In tudi, ko je bil izvoljen, so ga (verjetno ravno zaradi tega) pustili ob strani. Vse ostale stranke so evroverniki.
apache666
# 10.07.2014 ob 12:03
Kot zdaj kaže bo zmagala opcija anti janša imenovana Cerar. Vse ostalo bo ostalo isto. Škoda. Ampak pustimo se presenetit.
OldAlas
# 10.07.2014 ob 12:57
@Miki_79
Tudi to meni ni jasno zakaj ne damo možnost novim, ko so pa ta stari vse zasrali.
Sam bom volil za Verjamem iz razloga ker ga napadajo tako "levi" (Kučan) kot tudi desni!

Lp
apache666
# 10.07.2014 ob 11:27
Volit treba Združeno levico. Al bi raje imeli namesto nje PS, ZAB, Jelinčiča... https://www.youtube.com/watch?v=Gpkkh9Y0
DcY&app=Desktop
Krpanka
# 10.07.2014 ob 11:05
Kot ugotavlja Tomaž Mastnak v članku "Koga voliti?": Naše etablirane politične stranke so neoliberalni konzorcij. Na Slovenskem desnica ni nacionalistična, marveč je - tudi zgodovinsko - kolaboracionistična, kvizlinška. taka je zdaj tudi neoliberalistična levica. Oboji so izdajalci nacionalnega interesa, ki uničujejo državo... Sklep: kdor meni, da Slovenija potrebuje ponovno vzpostavitev političnega prostora in opustitev neoliberalnega konsenza, bo dal glas Združeni levici.