Ženske v povprečju živijo dlje od moških. Foto: BoBo
Ženske v povprečju živijo dlje od moških. Foto: BoBo

Pričakovana leta zdravega življenja pri tej starosti so bila za Slovence ocenjena na 7,2 leta za ženske in 6,6 za moške. Slovenija je tako glede pričakovane življenjske dobe približno v povprečju EU-ja, glede na pričakovana leta zdravega življenja pa pod evropskim povprečjem.

Najdaljša življenjska doba v Franciji in Španiji
Podatki evropskega statističnega urada Eurostat še kažejo, da je pričakovana življenjska doba v EU-ju za leto 2010 za ženske, stare 65 let, še 21 let, pri moških pa je pričakovati še 17,4 leta življenja. Pri podatkih za Unijo lahko 65-letnice pričakujejo še 8,8 leta zdravega življenja, moški pa 8,7 leta.

Tako za moške kot za ženske je bila pričakovana življenjska doba najdaljša v Franciji in Španiji, najkrajša pa je bila za ženske v Bolgariji in Romuniji ter za moške v Latviji in Litvi.

Najbolj zdravi starostniki Danci in Švedi
Zanimiva ugotovitev Eurostatove raziskave je, da države z najdaljšo pričakovano življenjsko dobo niso nujno tudi tiste, kjer se za ljudi pri starosti 65 let pričakuje največ let zdravega življenja. Največ zdravih let si lahko obetajo prebivalci Švedske, Danske in Malte, najmanj pa prebivalci Slovaške, Romunije, Latvije in Estonije.