Lunackova je povedala, da takega odpora proti poročilu ni pričakovala. Foto: EPA
Lunackova je povedala, da takega odpora proti poročilu ni pričakovala. Foto: EPA
Strasbourg
394 poslancev je glasovalo za resolucijo, 176 jih je bilo proti, 72 pa vzdržanih. Foto: EPA

Poslanka, ki prihaja iz Avstrije in pripada evropskim Zelenim, je dobila 40.000 sovražnih elektronskih sporočil nasprotnikov njenega predloga, hekerji pa so napadli tudi njeno spletno stran, ki so jo prekrili z napisom "Opozorilo - obisk te spletne strani lahko škodi vašemu računalniku!".

Lunackova sumi, da so za napad odgovorne ultrakonservativne skupine. "Takšnega odpora proti poročilu, ki v osnovi govori o pravici ljudi, da ljubijo in živijo brez strahu, nisem pričakovala," je dogodek za bruseljski spletni časnik EUobserver komentirala poslanka, ki je tudi sama lezbijka.

Spletni časnik kot najverjetnejše "napadalce" navaja skupine, kot so Citizen Go s sedežem v Madridu, italijanska Novae Terrae, European Dignity Watch iz Bruslja in druge. Gre za skupine, ki se načeloma bojujejo proti pravici do splava, istospolnim porokam in umetni oploditvi.

Resolucija poziva k celovitemu načrtu
Resolucija poziva Evropski parlament, naj EU izdela celovit načrt oziroma politiko za varstvo temeljnih pravic lezbijk, gejev ter biseksualnih, transseksualnih ter interseksualnih oseb (LGBTI). Kot je pokazala lanska raziskava Agencije EU-ja za temeljne pravice, se skoraj polovica LGBTI-oseb počuti diskriminirano ali nadlegovano, četrtina pa jih je bila v pretekloh petih letih celo žrtev fizičnega nasilja ali vsaj deležna tovrstnih groženj.

"Homofobije v Evropi ne smemo več dopuščati. Številne lezbijke, geji, biseksualne, transseksualne in interseksualne osebe že predolgo živijo v strahu. Bojijo se držati za roke na ulici, strah jih je zmerljivk, strah tega, da jih bodo vrgli iz hiš, šol ali služb. Moje poročilo pravi, da mora EU glede tega ukrepati, tako da bomo tudi mi uživali pravice, ki so zagotovljene vsem v EU-ju," je poudarila avtorica resolucije Lunacek.

Resolucija izpostavlja več tem in ciljev, ki bi jih moral ta načrt nagovoriti, in sicer na področjih zaposlovanja, izobraževanja, zdravja, družin, svobode gibanja in izražanja, zločinov iz sovraštva, azila in migracij ter drugih. V resoluciji so obenem jasno zapisali, da se ta celovita politika EU-ja ne sme zajedati v pristojnosti držav.

Posebej so izpostavljene pravice transseksualnih oseb. Države članice bi morale poskrbeti, da njihovi zakonski postopki priznavanja spola v celoti spoštujejo pravico transseksualcev do dostojanstva in telesne celovitosti, opozarja resolucija.

Poročilo podprli štirje slovenski poslanci
Evropski poslanci so poročilo v torek podprli s 394 glasovi za, 176 proti in 72 vzdržanimi glasovi. K pripravi strategije o nediskriminaciji LGBTI-oseb je parlament Evropsko komisijo v preteklih treh letih pozval že desetkrat.

Od slovenskih poslancev je proti poročilu glasoval Lojze Peterle (EPP/NSi), Mojca Kleva Kekuš (S&D/SD), Ivo Vajgl (Alde/Zares) in Milan Zver (EPP/SDS) niso glasovali, Romana Jordan (EPP/SDS), Zofija Mazej Kukovič (EPP/SDS), Tanja Fajon (S&D/SD) in Jelko Kacin (Alde/LDS) pa so poročilo podprli. Jordanova in Mazej Kukovičeva sta tako glasovali v nasprotju s stališčem svoje politične skupine, Fajonova in Kacin pa v skladu z njim.

Tovrstna agresivna kampanja ni nič novega
Podobno agresivno kampanjo, kot je je deležna Lunackova, je že doživela evropska poslanka Edite Estrela, Portugalka iz vrst socialdemokratov je prejela kar 200.000 sovražnih elektronskih sporočil, ko je parlament glasoval o njenem poročilu o spolnih in reproduktivnih zdravstvenih pravicah, v katerem je med drugim pozivala k celoviti spolni vzgoji v šolah ter pravici do varne in zakonite umetne prekinitve nosečnosti za vse. Njeno poročilo so poslanci decembra sicer zavrnili.

Škotski parlament dovolil istospolne poroke
Ob tem povejmo, da je škotski parlament v torek sprejel zakon, ki dovoljuje istospolne poroke. Zanj je glasovalo 105, proti pa 18 poslancev. Kot je poročal BBC, so v Veliki Britaniji tovrstne zakonske zveze zakonsko že dovoljene v Angliji in Walesu, na Severnem Irskem pa ne.

Doslej so lahko na Škotskem istospolni pari lahko sklepali civilna partnerstva. Vlada Škotske nacionalne stranke (SNP) je zakon o istospolnih porokah označila za pomemben korak za enakopravnost.