Evropska unija
Barnier je v pogovoru z novinarjem Alijem Aslanom opomnil, da pogajanja o brexitu pomenijo izgubo za obe strani. Foto: BoBo
VIDEO
Barnier o poteku brexita

Dodaj v

Barnier na Bledu: Doslej sklenjenih "nekje 85 odstotkov" dogovora o brexitu

Pravila so za vse enaka, poudarja pogajalec EU-ja za brexit
10. september 2018 ob 17:00,
zadnji poseg: 10. september 2018 ob 17:30
Bled - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Dogovor o brexitu je treba doseči v prihodnjih od šestih do osmih tednih, saj je za formalen izstop do marca 2019 treba zagotoviti čas za ratifikacijo v državah članicah in Evropskem parlamentu, je v pogovoru na Blejskem strateškem forumu dejal glavni pogajalec EU-ja za brexit Michel Barnier.

Glavni gost letošnjega srečanja na Bledu je znova ponovil, da bi bilo najbolje, če Velika Britanija ne bi izstopila, zdaj pa je treba poskrbeti za "urejeno ločitev." "Ko gledamo geopolitični položaj, bi bilo morda bolje, če bi ostali skupaj. A Velika Britanija se je odločila oditi in to odločitev moramo spoštovati," je dejal.

Po njegovih besedah so pogajanja z Londonom težka in kompleksna, a je zanikal kritike, da je v pogajanjih z Britanci "pretrd". "Ne gre za dogmatizem in nobene želje po kaznovanju ali maščevanju ni. Oni zapuščajo EU, ne zapušča EU Velike Britanije. Gre za to, da je treba spoštovati pravila enotnega trga," je poudaril.

Kot je poudaril, ni mogoče, da bi Britanci z enotnega trga vzeli samo nekatere stvari, drugih pa ne. "Ne moreš imeti svobodnega pretoka blaga, ne da bi imel tudi svobodni pretok ljudi," je ponazoril Barnier in poudaril, da so "pravila enaka za vse".

Izpostavil pa je še, da so pogajanja o brexitu "negativna pogajanja", kjer ne bo nihče zmagal. "Gre za položaj 'lose-lose' in nobene dodane vrednosti ne bo iz tega," je še dejal na voditeljskem panelu letošnjega BSF-ja, ki je posvečen iskanju rešitev za premagovanje razlik.

London: Dogovor oktobra
Na njegove besede na Bledu so se že odzvali v uradu britanske premierke Therese May. Njen tiskovni predstavnik je dejal, da je Velika Britanija osredotočena na sklenitev dogovora v oktobru. "Osredotočamo se na zagotovitev sklenitve dogovora oktobra in k temu težimo," je dejal tiskovni predstavnik in dodal, da smo bili v poletju priča pospešitvi pogajanj.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
darkwader
# 10.09.2018 ob 19:50
Tale brexit je strel v koleno, tako za V. Britanijo, kot za EU.

Putin, Trump, Ši, se pa smejejo.
dharma
# 10.09.2018 ob 19:52
Imaš res. S tem, da jo bo EU mnogo bolje odnesla kot GB.
DrKult
# 10.09.2018 ob 20:22
darkwader: "Tale brexit je strel v koleno, tako za V. Britanijo, kot za EU."

Za VB ja, za EU je kvečjemu brca v koleno. Realno je bila VB vedno precej problematična članica, zaradi katere ni bilo mogoče sprejeti marsikaterega zakona, ki bi bil sicer v interesu celotne EU. Npr. finančno-transakcijskega davka, pa zakona, ki bi preprečeval skrivanje denarja v davčnih oazah in še marsikaterega drugega. Njih bo pa zelo bolelo, to pa.

Karkoli naredijo, ne bodo dosegli želenega. Če bodo uspeli nadzirati migracije, jim bo propadlo kmetijstvo, če jih ne bodo, pa niso dosegli glavnega cilja Brexita. Če bodo ohranili dostop do enotnega trga, bodo morali naprej vplačevati v skupni budget, če ga ne bodo, bodo hitro spoznali, da je z državami na drugem koncu Sveta, kjer je noč, ko je pri njih dan, težko nadomestiti bližnje partnerje.
Če bodo dosegli dogovor, bodo ostali satelit EU-ja z manj moči kot prej, če ga ne bodo, bodo izgubili dostop do 60 bilateralnih sporazumov s tretjimi državami, ki jih ima sklenjene EU, skozi katere strajbajo 91% vsega svojega poslovanja s tretjimi državami. To, da oni "že zdaj z večino držav poslujejo po WTO pravilih" kot trdita Farage in Rees Mogg je navadna laž.
Če bodo ostali brez dogovora, morajo dobiti potrjeno članstvo v WTO-ju, katerega bo blokirala Argentina zaradi Falklandov, ZDA zaradi kmetijstva, Indija zaradi migracijske politike in EU v zameno za neplačilo svojih obveznosti. Zanašajo se na ZDA, katere vodi "America first" oranžni, ki v roku pol ure reče, da dogovor ne bo mogoč in tudi, da je dogovor zagotovljen. Na ZDA, katerih minister za trgovino Wilbur Ross je že večkrat izjavil, da je "Brexit priložnost za ZDA" in da bodo morali v zameno za dogovor Britanci "opustiti določene nepotrebne regulacije", kar je seveda letelo na prehranske standarde. Krasno, ane?

Kaj češ, Brexit je tipični pokazatelj tega, kako se težav ne rešuje.
HOR
# 10.09.2018 ob 18:45
Kaj je tako strateškega na tem Blejskem strateškem forumu... !?
DrKult
# 10.09.2018 ob 22:14
Capitalism, moram se podpisati pod večino tega, kar si napisal. Ne strinjam pa se s tem, da je EU šibkejša, kot izgleda. EU ravno izgleda šibka kot sto mater, pa v resnici ni tako hudo. Realno gledano je vse, kar je potrebno korenito spremeniti imigracijska politika. To pa bi načeloma morale rešiti prihajajoče volitve v Evropski Parlament leta 2019.
Kot si že sam v prvem komentarju zapisal, je EU v krizi zaradi ilegalnih migracij, vse ostalo pa je zanemarljivo.
EU je, realno gledano, največja, najbolj stabilna in najbolj pozitivna velesila na tem planetu, če se le uspe izvozlati iz problemov, ki jih povzročajo migracije. Aja, pa pijanega Junckerja bi bilo verjetno smiselno zamenjati po hitrem postopku. V članku omenjeni Barnier bi znal biti soliden kandidat za predsednika komisije.
darkwader
# 10.09.2018 ob 20:44
@DrKult

Se strinjam, v primeru davčnih utaj je velika verjetnost, da je še kaka druga članica problematična. V vsakem primeru, tu zmagovalca ni, samo VB, bo večja poraženka, oziroma njeno prebivalstvo. Je pa iz letala razvidno da nikomur ( Trumpova ZDA, Putinova Rusija, Šijeva Kitajska ) ni po godu močna EU, raje imajo posamezne države, ki pa samostojno niso tako politično in gospodarsko močne.
HOR
# 10.09.2018 ob 18:50
Če se ne motim je stran slovenskega BSF samo v angleščini...
(strateško...!?)
BSF...
Churchill W.
# 12.09.2018 ob 09:45
@Capitalism
Brexit je le ena od zgodnjih posledic "open borders" politike,

Ne bo ravno držalo. VB je bila od nekdaj primarni cilj migracij, res pa da iz povečini nekoč britanskih kolonij. To da imajo pakistance, indijce, polovico karibov, in še 1/4 afričanov je njihova lastna krivda, saj so jih sami uvažali.

Ti, ki prihajajo na kontinentalni del pa so tunizijci, maročani, alžirci...teh je pa bolj malo v VB.

Sploh pa, v VB niti jaz niti ti kot državljan EU nisi mogel tako kot gremo v Nemčijo, Francijo, Španijo, .... V VB greš vedno čez mejno kontrolo, kjer te gladko lahko zavrnejo. Vabili so tujce, kontrolirali pa evropejce. Sami so si krivi. Da pa so ilegalne ekonomske migracije izkoristili za prodajanje BrExita je pa nič drugega kot nekdo želi imeti od BrExita velikansko korist. Ampak ta korist ne bo padla v naročje državljanov.... ;-)
AMFIBIJA
# 10.09.2018 ob 21:53
Torej končno so le šteti dnevi,
tistim, ki bi stali kar na glavi,
kópali bi se v zlagani slavi,
večno ki vozili bi po levi.
Springbok
# 10.09.2018 ob 20:15
Barnier, nič popuščati Britancem.
zamudnik
# 10.09.2018 ob 20:07
Koliko nas ta forum stane?
cairns
# 11.09.2018 ob 16:07
Barnier na Bledu: Doslej sklenjenih "nekje 85 odstotkov" dogovora o brexitu

Koga to še briga.

VB naj postane kalifat, kraljica naj se odreče prestolu in svojega vnuka postavi na mesto kalifa.
Župan Londona in minister za notranje zadeve so že muslimani.

V VB pa že imajo vzporedni pravni sistem. Šeriatsko pravo je itak enakovredno britanskemu.
Capitalism
# 10.09.2018 ob 21:59
Brexit je torej le majhen del mnogo sirsega problema, ki je nastal zaradi ilegalnih migracij in sistematicnih poskusov degradacije nacionalne identitete in drzave. Ti povsem nori poskusi so bili precej prodorni v letih 2014-2017, a zadeve so se zacele pospeseno obracati v nasprotno smer in bojim se da bo slo precej dlje kot le v "prvotno stanje". Ni izkljuceno, da bomo videli popoln razpad EU z reprizo 20. in 30. let prejsnjega stoletja. Morda tudi 40-ta.

Omehcanje EU/UK birokratov v iskanju brexit dogovora je treba videti v tem kontekstu. Protievropske sile se krepijo in EU je sibkejsa kot izgleda. Tudi UK ni v interesu kriza na kontinentu. Potem je tu se groznja trgovinskih vojn, recesije, pregretih trgov tipa Turcija itd. Ni ugoden cas za politicne neumnosti in nastopastvo.
Capitalism
# 10.09.2018 ob 21:43
EU je v tezki krizi zaradi ilegalnih migrantov. Vsi ostali problemi so zanemarljivi.

Evropski jez je spustil leta 2015 in en za drugim izrazajo evropski narodi svoje nezadovoljstvo nad zblojenimi politicnimi elitami, ki so kar tekmovale med sabo kdo bo izgledal bolj krepostno (t.i. "virtue-signalling"). Cena tega zabitega politicnega nastopastva bo ogromna in vrlim krepostnim levosucnim propagandistom, oprostite novinarjem, danes to se vedno ni jasno.

Brexit je le ena od zgodnjih posledic "open borders" politike, spremembe so vidne v prakticno vsaki evropski drzavi. Poglejte samo spremembe retorike v prepricanih levicarskih medijih tipa RTV/MMC od 2015 do danes, pa se vam bo zacelo svitati kam gremo. Z vsakimi volitvami globlje. Edino kar levici preostane je se strezniti ali ukiniti demokracijo.
Anar Hija
# 10.09.2018 ob 20:32
Brexit je show za množice, katerega cilj je pokazati, da izstop iz ječe narodov (EU) ni mogoč brez posledic.
To in pa materija za birokrate, da imajo kaj gradiva za predelovati, posledično pa 20 tisoč evrov neto plače.
Kazalo